5. august 2020
Rygraden i Chrispys Hjælpende Hænder består af stifter og formand Christina Agerup Præst (th), Jeanett Agerup Præst, og Mark Agerup Præst. Foto: Emil Kristensen
gallery icon

Se billedserie

Rygraden i Chrispys Hjælpende Hænder består af stifter og formand Christina Agerup Præst (th), Jeanett Agerup Præst, og Mark Agerup Præst. Foto: Emil Kristensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Chrispys bekæmper madspild: - Vi kan være en hjælpende hånd til nogle familier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Chrispys bekæmper madspild: - Vi kan være en hjælpende hånd til nogle familier
Sydkysten - 10. september 2019 kl. 08:51
Af Emil Abkjær Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den sorte Hyundai svinger ind på parkeringspladsen, drejer hurtigt rundt og bakker op til rampen ved Rema1000-butikkens vareindlevering.

Her står flere kasser med madvarer klar til afhentning. Ud af bilen stiger ægteparret Christina og Mark Agerup Præst Lorentzen, og kort efter støder Christinas søster Jeanett Agerup Præst til dem. Hun er kommet i sin egen bil.

Sammen udgør de rygraden af den frivillige forening, Chrispys Hjælpende Hænder - Stop spild af mad, der har til formål at bekæmpe madspild.

- Må vi også tage blomsterne med? lyder det fra Jeanett, der har samlet en sort spand med flere buketter op.

- Ja, alt, hvad der står her, må vi tage med, svarer Christina, og så går de ellers i gang med at fylde bagagerummet på bilen med madvarer, som butikken ikke kan sælge, men som sagtens kan spises.

Lokale samarbejder

Rema1000 i Ishøj er første stop på vejen, og med halvdelen af bagagerummet fyldt går turen videre til tre andre Rema1000-butikker og en enkelt Elite Købmand, inden de mange varer læsses af på et uddelingssted i Ulsøparken i Brøndby Strand.

#1370637

Her står flere frivillige hænder klar til at se de mange varer igennem, notere dem og lægge dem klar til afhentning.

- Der er skrappe krav fra Fødevarestyrelsen til, at vi skal dokumentere, hvilke varer vi har fået, og hvor vi har fået dem fra, siger Christina Agerup Præst, der stiftede Chrispys Hjælpende Hænder i Vordingborg for knap tre år siden.

Sidste år åbnede de en afdeling i Brøndby Strand og 10. september, overtog de et lokale i Greve Borgerhus, hvor de vil uddele overskudsmad hver tirsdag fra 15-16.

Inden længe åbner de også en afdeling i Vallensbæk.

- Vi håber, at vi kan komme igang i starten eller midten af oktober, siger Jeanett Agerup Præst.

Hun ved dog allerede, at uddelingen kommer til at ske fra spejderhytten Mosebo.

- Vi skal have nogle møder med frivillige, for vi kan godt bruge nogle flere i Vallensbækområdet, siger hun.

Bekæmper madspild

I det lille lokale i Brøndby Strand er varerne ved at være klar til afhentning. Udvalget består af alt fra bagekartofler, tomater, porrer og gulerødder til meloner, ananas og blandet frugt og grønt. Derudover er der brød og forskellige tørvarer på hylderne som kaffe, kiks og nachos. Allesammen varer, som sagtens kan spises, men som butikkerne ikke kan sælge.

#1370638

- Der smides flere ton mad ud hver eneste dag, fordi vi som forbrugere er blevet for kræsne, siger Christina Agerup Præst.

- På den her måde er vi med til at mindske spildet en smule, og samtidig kan det være en hjælpende hånd til nogle familier, der måske ikke har så stort økonomisk overskud, supplerer Jeanett Agerup Præst.

En hjælp

Nogle af brugerne kommer til uddelingsstederne, fordi de vil hjælpe med at bekæmpe madspild, og andre kommer, fordi de er økonomisk pressede. Nogle er så pressede, at de er blevet visiteret til en ugepakke, som indeholder lidt ekstra i forhold til det, man kan finde på hylderne.

- Det er de lokale frivillige i områderne, som ved, hvem der har mest brug for det, og derfor er det dem, der træffer beslutningen om, hvem der skal have ugepakkerne, siger Christina Agerup Præst.

Foran lokalet er en længere kø begyndt at forme sig, og klokken nærmer sig 17.30, hvor dørene åbner.

Der bliver lukket seks ind ad gangen, og de går en runde, hvor de kan pege på de varer de gerne vil have. Så er det de frivilliges opgave at samle dem op og smide dem i poserne.

- Vi stiller strenge krav til hygiejnen, og det er bedst, hvis vores frivillige står for håndteringen, siger Jeanett Agerup Præst.

Køen er ved at være forsvundet, kasserne og hylderne er ved at være tomme. På under en halv time har et sted mellem 30 og 40 personer været inde og hente mad, og om et par dage er Christina, Jeanett, Mark og den andre frivillige på den igen.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?