17. oktober 2021
En arbejdsgruppe bestående af BUF, Strandgårdskolen, skolebestyrelse og PPR skal analysere gruppeordningen. I foråret 2016 fremlægges forslag til, hvordan fremtidige gruppeordninger skal finansieres. Alle elever skal kunne rummes i ordningen. Arkivfoto: Johnny Gudmand
gallery icon

Se billedserie

En arbejdsgruppe bestående af BUF, Strandgårdskolen, skolebestyrelse og PPR skal analysere gruppeordningen. I foråret 2016 fremlægges forslag til, hvordan fremtidige gruppeordninger skal finansieres. Alle elever skal kunne rummes i ordningen. Arkivfoto: Johnny Gudmand
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byrødder har sparet bredt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrødder har sparet bredt
Sydkysten - 13. oktober 2015 kl. 09:50
Af Johnny Gudmand

På det seneste byrådsmøde vedtog byrødderne i Ishøj Kommune budget 2016. De fem partier i byrådet har indgået et forlig, hvor der er sparet med en bred pensel.

Ishøj Kommune modtog ved udgangen af august et særtilskud på 31.600.000 kroner, og derfor endte kommunen med at skulle spare 12,5 millioner kroner i budget 2016.

- Vi har sparet med en bred pensel. Vi er gået alle områderne igennem og har skåret lidt, hvor der er mulighed for at gøre det. Det er ikke på ét bestemt område. De svære områder, hvor man ellers kunne skære servicen ned, har vi friholdt og taget fra nogle mere tekniske områder. De fleste af besparelserne gør ikke ondt. Der er enkelte områder, der skal forhandles, blandt andet det her med gruppeordningen på Strandgårdskolen. Der skal findes en økonomisk model for det, fortæller Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S).

I forliget har man blandt andet med, at man skal have lavet et forståelsespapir for lærernes arbejdstid, at man i 2016 skal i gang med at rense gadekæret ved Ishøj Landsby op, og at der bruges 50.000 på omsorgskørsel for handicappede, der skal til behandling.

Netop gruppeordningen var et vigtigt punkt i forhandlingerne for Enhedslistens Ole Wedel-Brandt.

- Godt skjult i teksten var der en besparelse på gruppeordningen på Strandgårdskolen. Det tror jeg, at flere partier ikke lige havde fanget. Da vi blev gjort opmærksom på den, satte vi vores deltagelse i budgetforliget ind på det og fik fjernet den besparelse. Det bliver sådan, at der skal laves et analysearbejde, hvor man finder ud af, hvordan man kan lave gruppeordningen, så den fortsat kan rumme alle, siger byrådsmedlemmet, der også fik imødekommet et ønske om bedre skiltning og stisystemet.

Han mener, at man med budgettet er landet rimeligt:

- De besparelser, der trods alt er, er generelt set ikke faldet nogle steder, hvor de går ud over borgernes velfærd.

Mere skoleområde
Skoleområdet var en stor del af debatten ved forhandlingerne.

- Vi havde med, at Venstre gerne vil gøre noget for folkeskolen. Folkeskolen får vi for lidt ud af. Forstået på den måde at vi giver rigtig mange penge til folkeskolen og eleverne i Ishøj Kommune, men vores output synes vi ikke står mål med den store økonomiske indsats, fortæller Lennart Hartmann Nielsen, der tilføjer, at Venstre har sikret beløb til forbedring af blandt andet belysningen, pulje til energibesparelse i kommunens bygninger, et undervisningsmanifest, og at der skal arbejdes for, at erhvervslivet får de optimale betingelser.

- Vi synes, det er et fint forlig, ellers var vi heller ikke gået med, siger Venstre-manden, der gerne havde sparet mere.

Hos Dansk Folkeparti fik man ifølge formand Poul Rikardt Jørgensen ni punkter med ud af 29 punkter i budgetforliget.

- Vi har haft med, at vi ville have en besparelse på de administrative udgifter. Det er blevet delvist imødekommet med det, der svarer til ca. tre årsværk i administrationsmæssigt henseende. Vi har også fået med og forlangt, at der skal nedsættes et udvalg vedrørende den fremtidige struktur på ældreområdet. Vores demografi går i retning af, at vi bliver flere og flere ældre, siger DF'eren.

Han påpeger, at man har alt for høje udgifter per elev i folkeskolen i forhold til resultaterne af elevernes kundskaber:

- Vi har fået med, at det skal analyseres noget nærmere. Vi har også fået stoppet, at man ville have sparet på demenskoordinator og bevillinger til Torsbo Plejehjem. Det ville vi ikke være med til. Adgangsbillet til svømmehal har vi også sørget for ikke stiger. Og så har vi fået efterbevilling til skovture og julefrokoster til pensionister med.

DF'eren er tilfreds med forliget.

- Jeg synes, det er et godt forlig, vi er nået frem til.

Husholdningsbudget
Hos SF glæder formand Niels Borre sig over, at man stort set har undgået de borgernære områder:

- Budget 2016 er et rigtigt husholdningsbudget uden de store anlægsudgifter. Det er langt fra prangende, men det skulle være nok til, at kommunen i 2016 kører rundt på nogenlunde fornuftig vis. De borgernære områder har vi stort set undgået at skære i. Det er desuden en vigtig ting, at kommunen nu sætter sig ned i en dialog med den lokale lærerkreds. Det står jo skrigende klart, at folkeskolen er ude i høj sø overalt. Flertallet i Ishøj byråd har jo været resistente for at komme i dialog med den lokale lærerkreds. Nu har vi været igennem et år med den nye folkeskole­reform, og det er tid til at kigge på, hvordan vi kom i gang med den, fortæller SF'eren.

I budgettet bliver der sparet penge på administrationen, og Borre er bekymret.

- De ansatte på rådhuset er nogle gode mennesker. Vi har en presset administration, også på grund af vores borgersammensætning, og derfor skal man ikke tro, at man kan blive ved med effektivisere i det uendelige.

Hos borgmester Ole Bjørstorp (S) er der glæde over det budgetforlig, som samtlige partier er med i.

- Helheden er fantastisk, for budgetforliget kan bevare det serviceniveau, vi har i dag. Det er det, der altid blive gjort op til sidst. Kan man bevare det, eller skærer man ned på selve service­niveauet, og det kan vi godt bevare. Vi har selvfølgelig også fået en del tilskud fra staten, det må vi da sige, og det gør, at det kan bevares.

Han tilføjer at også et højere indbyggertal og byggeri giver bedre forudsætning for kommunens økonomi. Blandt andet skal indtægter fra det nye erhvervsområde være med til at finansiere svømmehalsrenovering.

Find budgetforliget samt sparekataloget på http://www.ishoj.dk/dagsorden/­ishoej-byraad-06-10-2015

Rejser du til udlandet i år?