18. april 2019
Samtlige medlemmer af byrådet står bag Budget 2019-2022 for Solrød Kommune, som blev endeligt vedtaget på byrådsmødet mandag aften, hvor de enkelte partier og lister alle var glade for budgettet, som byder på en række forbedringer. Foto: Jesper From
Samtlige medlemmer af byrådet står bag Budget 2019-2022 for Solrød Kommune, som blev endeligt vedtaget på byrådsmødet mandag aften, hvor de enkelte partier og lister alle var glade for budgettet, som byder på en række forbedringer. Foto: Jesper From
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Budget med forbedringer kom på plads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Budget med forbedringer kom på plads
Sydkysten - 14. oktober 2018 kl. 07:37
Af Helle Midskov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Samtlige medlemmer af byrådet står bag Budget 2019-2022 for Solrød Kommune, som blev endeligt vedtaget på byrådsmødet mandag aften, hvor de enkelte partier og lister alle var glade for budgettet, som byder på en række forbedringer. De lokale politikere havde også travlt med at fortælle, at de hver især havde sat nogle markante fingeraftryk.

Borgmester Niels Hörup (V) tog først ordet ved vedtagelse af budgettet.

- Vi har i Solrød Kommune en historisk tradition for et samarbejdende byråd, og jeg er glad for, at vi er lykkedes med et budget, som alle byrådsmedlemmer kan stå inde for. Udover at aftalen betyder, at vi fastholder det nuværende serviceniveau, så indeholder budgettet også en række visionære initiativer som en konkretisering af fyrtårnsprojektet på stationspladsen i Solrød Center med en bred borgerinddragelse i 2019, en udvikling af biblioteket til et kombineret biblioteks- og kulturhus og etablering af fremtidens bæredygtige boligbyggeri på Cordoza-grunden, sagde Niels Hörup og fortsatte:

- Samtidig har vi sat midler af til nødvendige tiltag, der skal fremtidssikre en bæredygtig udvikling af Solrød Kommune, såsom en større kapacitetsudbygning på dagtilbudsområdet. Alene i Havdrup sætter vi 25 mio. kr. af i 2019 til nye, moderne rammer til daginstitutionen Lindebo i Havdrup Vest. Også Havdrup Skole har vi prioriteret i budgetaftalen med mere end 9,5 mio. kr. i 2019 til bedre rammer.

Borgmesteren gav videre udtryk for, at budgetaftalen afspejler, at byrådet har ført en ansvarlig økonomisk linje, og at Solrød er en kommune med et økonomisk råderum, som gør det muligt både at bibeholde det nuværende serviceniveau og have fokus på vækst og udvikling af hele kommunen.

Kvalitetsløft
Jonas Ring Madsen fra Socialdemokratiet var også meget tilfreds med den aftale, som et samlet byråd har landet, selv om Socialdemokratiet havde ønsket endnu mere til børne- og ungeområdet.

- Aftalen indeholder et kvalitetsløft på børne- og ungeområdet, og det er vi naturligvis tilfredse med, selvom vi havde håbet, at der havde været en større vilje ved forhandlingsbordet til at få hævet kvaliteten yderligere. Derfor er det vigtigt for os, at det er skrevet ind i aftalen, at vi skal drøfte et fortsat kvalitetsløft af børne- og ungeområdet til næste år. Det har samtidig været afgørende for os, at der er afsat midler til daginstitutionsbyggeri, så vi fortsat kan overholde pasningsgarantien, sagde Jonas Ring Madsen og fortsatte:

- Men det er ærgerligt, at der ikke kunne opnås enighed om at sænke forældrebetalingen på børnepasning. Forældrebetalingen er for dyr i forvejen, og vi mener ikke, at børnefamilierne per automatik skal betale endnu mere, fordi vi hæver kvaliteten. Vi gik til forhandlingerne med et ønske om en inventarpulje til folkeskolerne, så det bliver muligt at udskifte udtjente borde og stole. Derfor er det dejligt, at der er afsat to millioner kroner til den pulje.

Solrød Center
- Jeg havde gerne set, at skatten var blevet sænket, men jeg er glad for, at der er andet i budgettet, som trækker Solrød i en god retning. Jeg ser frem til, at der bliver taget hul på udviklingen af Solrød Center, da det er gået lidt for langsomt, sagde Emil Blücher fra Liberal Alliance.

Blücher var også glad for, at der var sat penge af til blandt andet renovering og fornyelse af skoleinventar.

Hans Odder fra Det Konservative Folkeparti sagde kort om budgettet ved andenbehandlingen:

- Vi er yderst tilfredse med de aftryk, vi har været med til at afsætte.

Og med hensyn til at sætte aftryk på budgettet så var Bo Nygaard Larsen fra Det Radikale Venstre på linje med Hans Odder.

- I budgetaftalen hæfter jeg mig ved, at der er en del radikale aftryk, og at der er lagt vægt på, at der hverken er sparet på børnene eller de ældre, og på samme tid er luft i økonomien til at sætte nye initiativer i gang - i en tid, hvor mange andre byråd er nødsaget til vedtage en forringelse af servicen, sagde Bo Nygaard Larsen og fortsatte:

- Det gælder for eksempel undersøgelsen af skolegangen inden for det specialiserede børneområde. En undersøgelse, som Autismeforeningen lavede tidligere på året, viser, at 35 procent af alle børn med autisme lider af skoleangst. De kommer ikke i skole i uger, måneder eller år. Autismeforeningen rejste spørgsmålet i byrådets spørgetid for nogle måneder siden og efterlyste en undersøgelse af de lokale forhold her i Solrød. Jeg tog straks sagen op og tog den med til det første budgetmøde, sagde Bo Nygaard Larsen, som også glædede sig over, at der kommer gang i Strandens Hus. Det mest visionære projekt i mange årtier - og skabt af borgerne.

Henrik T. Larsen (SF) var også begejstret for Strandens Hus.

- Strandens Hus ser vi som en fantastisk mulighed for hele kommunen. Partnerskab mellem privat og kommunalt ser i denne konstruktion ud til at være en god ide. Det bliver et attraktivt sted, ikke kun for de flere hundrede fritidsbrugere, men også for kommunens øvrige borgere. At seniorer og daginstitutioner er tiltænkt særlig opmærksomhed, vidner om bredden i forslaget, sagde Henrik T. Larsen.

Og Henning Christiansen fra Havdruplisten, som netop er vendt tilbage efter orlov, havde også positivt at sige om initiativet ved stranden.

- Strandens Hus bliver et vigtigt aktiv. Derfor er det dejligt, at huset er kommet på dagsordenen, sagde Henning Christiansen.

Brian Mørch fra Dansk Folkeparti var meget tilfreds med, at de mål, som partiet var gået til forhandlingsbordet med, var blevet opfyldt.

- Det var partiets mål, at der ikke blev sparet på de ældre, skolerne og daginstitutionerne. Og sådan blev det, sagde Brian Mørch, som også nævnte, at det var godt, at der nu sker en udskiftning af skolemøblerne, da han havde fået oplyst, at der var nogle, som var samme alder som ham - nemlig 45.

Det får borgerne
Der sker et større kvalitetsløft på dagtilbudsområdet med en højere andel af uddannede pædagoger, og det sikres, at den nødvendige takststigning sker gradvis. De unges behov sættes i fokus med et særligt ungeprojekt, hvor der afsættes midler til en ungeprojektmedarbejder. Kapaciteten på dagtilbudsområdet udbygges, så der er plads til nye borgere, med en udvidelse af daginstitutionerne Bølgen og Tryllehytten, og samtidig flytter Lindebo i Havdrup til en ny integreret daginstitution i Havdrup Vest. Havdrup Skole gennemgår en omfattende renovering af både faglokaler og udearealer. Skolernes inventar får et kvalitetsløft.

Biblioteket udvikles til et kombineret biblioteks- og kulturhus. Strandens Hus sættes i gang med projekt- afklaring. Der genindføres rengøring hos visiterede borgere hver anden uge. Det mobile laboratorium forsøges gjort permanent. Idrætsfaciliteterne ved Solrød Idrætscenter optimeres med en ny hal. Planerne skal ses i sammenhæng med grundsalgsindtægter fra Cordoza-grunden. Der afsættes midler til på sigt at kunne etablere en kunstgræsbane i Havdrup. Der arbejdes videre med etablering af fremtidens bæredygtige boligbyggeri på Cordoza-grunden.

Samtidig er der aftalt særlige politiske fokusområder i 2019. Der skal blandt andet udarbejdes et oplæg til politisk drøftelse af den fremtidige boligpolitik for Solrød Kommune med boliger til alle aldre. Byrådet skal frem mod sommeren 2019 drøfte den fremtidige udvikling af Solrød Center og en realisering af fyrtårnsprojektet med henblik på konkretisering af planerne senest i forbindelse med budget 2020-2023.