16. december 2018
Nu har Else Boe meget tid til at lege med sin hund, efter hun blev bortvist fra sit job. Foto: Petter Becker-Jostes
gallery icon

Se billedserie

Nu har Else Boe meget tid til at lege med sin hund, efter hun blev bortvist fra sit job. Foto: Petter Becker-Jostes
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bortvist: Mødte ikke på ekstra vagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bortvist: Mødte ikke på ekstra vagt
Sydkysten - 08. november 2017 kl. 14:34
Af Petter Becker-Jostes
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Selvom hun egentlig gerne ville have fortsat med at arbejde, har hun ikke lyst til at vende tilbage til det job, hun bestred gennem 30 år. Men i det mindste ville en undskyldning være på plads, mener Else Boe.

- Jeg er ude efter en undskyldning. Det er der, min indre vrede stadig sidder. For jeg har ikke gjort noget forkert, siger Else Boe, som fortæller, at hun i de første måneder efter bortvisningen kun kunne sove tre timer ad gangen, mens hun tidligere sov normalt.

For i hendes øjne var det ikke retfærdigt, at hun i december måned sidste år blev bortvist fra sit job som natsygeplejerske i Greve Kommune, fordi hun én gang ikke var mødt op til en særlig dagvagt, hvor en klinisk vejleder skulle teste hendes faglige evner - på trods af, at hun ikke havde fået sin vagtplan mere end fire uger, før hun skulle møde. Det har hun ellers krav på ifølge arbejdstidsaftalen mellem KL og Dansk Sygeplejeråd.

- Det er første og eneste gang i de 30 år, hvor jeg har haft fire sygedage. Så der burde have været en samtale, for det er vel rimeligt, at man får en chance for at forklare sig. Det er kutyme på andre arbejdspladser, siger Else Boe, som også gerne vil rette en stor tak til sine kolleger for et godt samarbejde med både dag-, aften- og nattevagterne.

Ny leder
Sagen tager sin begyndelse, da Else Boe får en ny afdelingsleder i 2015. De to havde ikke et særligt godt forhold, og i oktober 2016 havde de to en MUS-samtale, hvor hendes chef ville lave en klinisk opfølgning. Her skulle Else Boe, der udelukkende har haft nattevagter under sin ansættelse i kommunen, møde til en dagvagt, hvor hun skulle køre sammen med en klinisk vejleder, som kunne tjekke op på hendes faglige kompetencer. Desuden sagde lederen til hende, at hun skulle deltage i et diplommodul i akut sygepleje. Måden, lederen førte samtalen på, fik Else Boe til at rejse sig og gå. Hun oplevede MUS-samtalen som utryg og truende:

- Hun pegede på mig med en kuglepen og sagde »nu møder du på det kursus.« Jeg følte mig behandlet som en otteårig skolepige, som har glemt at aflevere en opgave, siger Else Boe.

Efterfølgende blev Else Boe indkaldt til en ny MUS-samtale, hvor hun tog en bisidder med. Efter denne samtale, der fandt sted mandag den 14. november 2016, skal lederen have sendt hende en mail med en liste over dagvagter i uge 50 i 2016, hvor Else Boe skulle følges med den kliniske vejleder. Sydkysten har set sagens papirer, og her indgår også en mail, som Else Boes daværende leder videresendte til kommunens HR-konsulent. I mailen skriver lederen, at hun som opfølgning på MUS-samtalen tidligere på dagen sætter Else Boe på dagvagter i uge 50, hvor hun skal køre med en klinisk vejleder. Det fremgår også, at mailen er sendt mandag den 14. november 2016 - altså uge 46 - kl. 15.07. Dermed er mailen ikke sendt fire uger, inden Else Boe skulle møde til de ekstra dagvagter, sådan som det ellers er et krav ifølge arbejdstidsaftalen.

Ifølge bisidderen, som gerne vil forblive anonym, var der på selve mødet desuden aldrig tale om, at Else Boe nødvendigvis skulle tage stilling til, at vagterne skulle finde sted i uge 50. Der blev ifølge bisidderen heller aldrig lagt op til, at de ekstra vagter nødvendigvis skulle foregå i 2016, ligesom lederen ifølge bisidderen ikke svarede, da Else Boe spurgte hende, om hun var forpligtet til at læse sin arbejdsmail i fritiden.

Først nogle uger senere bliver Else Boe af sine kolleger gjort opmærksom på, at hun er sat på til en dagvagt i uge 50. Hun sagde til sin leder, at hun ikke kunne møde ind til vagten, da hun fik gæster, men at hun i øvrigt var indstillet på at møde på dagvagterne sammen med den kliniske vejleder. Og da hun endte med ikke at møde ind til dagvagten mandag den 12. december, blev hun samme dag bortvist af Greve Kommune, som betragtede fraværet som en ulovlig udeblivelse, som »er en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet fra din side, og udgør bortvisningsgrund,« som der står i brevet fra kommunen. Desuden henviste kommunen til, at vagterne i uge 50 var varslet »med mere end fire ugers varsel.«

Lederen er stoppet
Sydkysten har bedt Greve Kommune svare på, om de ekstra dagvagter var varslet i ordentlig tid. Kommunen kan ikke gå i detaljer om sagen, men kommunikationsafdelingen oplyser i en mail, at »Greve Kommune følger overenskomsten og de varslingsregler, som hører dertil.«

Kommunen kan desuden bekræfte, at Else Boes daværende leder ikke længere er ansat i Greve Kommune. Ifølge kommunen var der ikke tale om en chef på et niveau, hvor kommunen kan oplyse nærmere detaljer om hendes fratrædelse.

Efterfølgende kontaktede Else Boe en advokat, og med hans hjælp fik hun udbetalt en fratrædelsesgodtgørelse på seks måneders løn, ligesom kommunen betalte Else Boes advokatregning - blandt andet efter advokaten i en mail til kommunen skrev følgende:

- Det er min opfattelse, at denne kedelige sag kunne have været undgået, og min klient fortsat ansat, hvis forløbet omkring de ændrede vagter havde været håndteret lidt mere elegant.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk