18. oktober 2019
Stemmeboks på Kulturium Bibliotek i Ishøj.
Stemmeboks på Kulturium Bibliotek i Ishøj.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børnene skal til stemmeurnerne på bibliotekerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børnene skal til stemmeurnerne på bibliotekerne
Sydkysten - 31. maj 2019 kl. 10:10
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er ikke kun de voksne, der skal stemme i år. Det skal børnene også på bibliotekerne. Bibliotekerne i Ishøj, Vallensbæk og Brøndby inviterer sammen med børnebiblioteker over hele landet til Børnevalget 2019. Det gør de for at styrke børnenes forståelse og lyst til at deltage i demokratiet

Frem til den 5. juni kan børnene gå til stemmeboksene på bibliotekerne og vælge, hvem der skal vinde årets børnevalg. Kandidaterne er figurer fra kendte børnebøger.

Både i Ishøj, Vallensbæk og Brøndby er bibliotekerne oversvømmet af valgplakater, og stemmeboksen er gjort klar til en forhåbentlig høj valgdeltagelse.

Nye kandidater
Der er helt nye navne på listen i år, som samlet udgør et rigtig stærkt felt med en bred afspejling af børnenes favoritter. Børnene kender nemlig kandidaterne særdeles godt, for det er figurer fra børnebøgerne, der er på børnenes stemmeseddel.

- Flere af vores nye kandidater har solid institutions- og livserfaring, fortæller Camilla Duvald, som er koordinator for Børnevalget.

- Andre er superstærke på venskaber, familiehygge og børneliv, så det bliver særdeles spændende at følge børnevalget i år.

Ved Børnevalget i 2017 vandt Villads fra Valby en overbevisende sejr med hele 4260 personlige stemmer og på valgsproget om 'Ja til slik'. Over 15.000 danske børn og biblioteker i 69 kommuner deltog i Børnevalget 2017.

Hvorfor børnevalg?
Voksne, og i særdeleshed politikere, taler rigtig meget om børn og om forhold, der har betydning for børn. Men ofte bliver børnene ikke selv spurgt, og danske børn og unge engagerer sig generelt ikke særlig meget i den offentlige debat.

- Danske børn og unge mangler politisk selvtillid, siger Michel Steen-Hansen, direktør for Danmarks Biblioteksforening.

- Vi tror, det er vigtigt at begynde tidligt med at give børnenes lyst til at deltage, og det er oplagt at bruge noget, de kender og er trygge ved fra deres litterære univers.

Danmarks Biblioteksforening står derfor bag Børnevalget 2019, som er et skridt på vejen til børnenes demokratiske dannelse.

Fra diffust til konkret
Et valg kan være ret diffust for førskole- og indskolingsbørn, men med Børnevalget bliver det gjort meget konkret. Børnene skal nemlig selv gå til valg og vælge, hvem der skal være årets vinder.

Børnene kan stemme om deres yndlingsfigurer fra børnelitteraturen som Vildheks, Karmaboy, Børste eller Sallys far.

- Vi vil give børnene en umiddelbar forståelse af, hvad demokrati og valgdeltagelse går ud på, forklarer Camilla Duvald, som har været med til at udvikle Børnevalg og fortsætter:

- Børnene får en stemmeseddel med kandidaterne, og så kan de kigge på alle valgplakaterne med kandidaternes slogans som fx 'Ja til at passe på hinanden' eller 'Nej til stress om morgenen'. Og så skal børnene ellers ind i deres egen stemmeboks og sætte kryds ved deres favorit. Valget bliver afgjort ved flertalsvalg, ligesom ved de voksnes valg. Vi synes, det er en skøn måde at arbejde med formidling af både litteratur og demokrati på. Det bliver spændende at se, hvem der vinder Børnevalget rundt omkring i landet. Selve landsresultatet forventer vi at kunne melde ud to dage efter valget kl. 12, siger Camilla Duvald.

Børnevalget 2019 gennemføres i samarbejde med børnebogsforlagene Turbine, ABC Forlaget, Gyldendal, Høst & Søn, Agama, Forlaget Alvilda og Carlsens forlag sammen med Danmarks Biblioteksforening. Ballerup Bibliotek er tovholder for Børnevalg 2019, og Roskilde, Rudersdal og Frederiksberg biblioteker har bidraget.