23. september 2019
Turen til København var en anledning til at tænke over, hvordan det er at være hjemløs. Foto: Toftegården
gallery icon

Se billedserie

Turen til København var en anledning til at tænke over, hvordan det er at være hjemløs. Foto: Toftegården
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børnehave har skiftet kalendergaverne ud med gode gerninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børnehave har skiftet kalendergaverne ud med gode gerninger
Sydkysten - 18. december 2018 kl. 14:48
Af Jane Aunsbjerg Villadsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Pakkekalender, adventskalender, chokoladekalender og julestrømpegaver. Mange børn har nok af ting at åbne, når december måned melder sin ankomst, og nedtællingen til jul for alvor går i gang.

Derfor har børnehavepædagogerne hos den integrerede institution Toftegården i Greve i år valgt, at årets pakkekalender i børnehaven skal have en lidt alternativ form. I stedet for at købe en klassisk gave skulle børnene gøre noget for at glæde hinanden og andre, fortæller pædagog Daniella Thulin.

- Ideen kom sig af, at vi i personalegruppen syntes, at julen godt kunne blive et ræs. Vi mangler ikke noget, og børnene mangler ikke noget, så måske skulle vi vende tilbage til de værdier, der handler om at glæde hinanden og være sammen. Det skulle være sådan, at man ikke nødvendigvis behøvede at bruge nogen penge, men at man også kunne fortælle om en god gerning, som man havde gjort, siger hun.

Gode snakke

Hun fortæller for eksempel om en treårig dreng, som for sine egne opsparede småpenge har købt Hus Forbi-avisen af en hjemløs, som han har mødt ved sin lokale Netto. Nogle har spredt glæde ved at dele en opskrift på småkager, mens andre har doneret penge til Mødrehjælpen eller mad til en nødlidende familie i udlandet.

De gode gerninger bliver pakket ind og hængt op som en klassisk pakkekalender, og for hver dag i december får et af børnene lov til at pakke en god gerning op. Det har givet anledning til mange gode snakke blandt børnene, som trods deres unge alder har været begejstrede for tiltaget, fortæller Daniella Thulin.

- Selvfølgelig har vi små børn, som måske ikke helt forstår det, men vi har også store børn, som virkelig har taget det til sig. For dem bliver tingene sat i perspektiv, og der kommer nogle gode snakke ud af det, siger hun.

- Vi vil rigtig gerne give vores børn de værdier, at man godt kan glæde andre med små ting, og at det skaber rigtig meget glæde hos os, når vi glæder andre.

Små skridt

I december har de ældste børnehavebørn også været på tur til København, hvor de har delt varm kakao og slikposer ud til de hjemløse. Turen gav dem anledning til at tænke over, hvordan det er at være hjemløs, og da de kom hjem, var de helt opløftede og glade over at have gjort noget godt for dem, fortæller Daniella Thulin.

- Det handler også om empati, som børnene lærer ret tidligt, og hvis de ikke gør, må man hjælpe dem lidt på vej. Man kan godt se helt små børn, der har stor empati og omsorg for andre, og selvom det kan være meget abstrakt for dem, hvad det vil sige at være hjemløs eller ikke at have råd til at holde jul, så er det små skridt på vejen i deres udvikling, forklarer hun.

Gav legetøj videre

Camilla Florin er en af de forældre, som har været glad for den alternative pakkekalender og for, at børnehaven har valgt at sætte fokus på, hvordan man kan glæde andre. Hun fortæller for eksempel, at hendes søn på fem år på eget initiativ nu har fundet det legetøj, som han ikke leger med mere, og har givet det videre til andre børn, som ikke har så meget.

- Det er simpelthen så rørende, at børnene får en bevidsthed om, at det er sådan nogle små ting, der skal til, siger Camilla Florin, som også har en treårig datter i børnehaven.

Også hun har forstået mange af de budskaber, som børnehaven har sat fokus på, fortæller Camilla Florin.

- De har fået en forståelse for, at det ikke behøver at koste noget at glæde andre, at der er andre, som har det svært, og at man kan hjælpe dem, siger hun.

Til pakkekalenderen havde børnene begge nogle engle med, som man kan købe og samtidig støtte et hospital i Kenya.

- Jeg lavede et skriv, hvor jeg satte nogle billeder ind, som viste, hvor Kenya ligger i forhold til Danmark, og den familie, som har lavet de her engle. På den måde havde pædagogerne noget at tale ud fra, fortæller hun.

Nemmere næste år

Daniella Thulin fortæller da også, at forældrene generelt har taget godt imod den alternative pakkekalender.

- Forældrene har bakket meget op om det, men der er også nogle, der synes, det har været svært at finde på noget. Jeg siger til dem, at det bliver nemmere næste år, fordi så ved I, hvad der skal til, siger hun og tilføjer, at det jo nok ikke bliver sidste gang, at der er gode gerninger i børnehavens pakkekalender.