17. oktober 2021
Sara Olsen (midt for med lys hår) sammen med elever fra deltagerrådet.
gallery icon

Se billedserie

Sara Olsen (midt for med lys hår) sammen med elever fra deltagerrådet.
Foto: Johnny Gudmand
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 15-årig arrangerede paneldebat i Greve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

15-årig arrangerede paneldebat i Greve
Opdateret 18. juni 2015 kl. 08:04
Sydkysten - 17. juni 2015 kl. 20:04
Af Johnny Gudmand

Sara Olsen og deltagerråd er årsag til, at Produktionsskolen i Greve onsdag kunne holde politisk paneldebat.

15-årige Sara Olsen går til dagligt på Produktionsskolen i Greve. Det har hun gjort siden august 2014, og hun er en stor del af årsagen til, at skolen onsdag kunne holde paneldebat med ni af de partier, der er opstillet til folketingsvalget 2015.

Hun er formand for skolens elevråd, et såkaldt deltagerråd, og sammen med andre elever og med skolens opbakning fik hun samlet Mattias Tesfaye (S), Bertel Haarder (V), Jeppe Trolle (RV), Liselott Blixt (DF), Jannie Nielsen (Å), Carsten Oddershede (EL), Hans Kristiansen (SF), Andreas Hastrup (LA) og Brigitte Klintskov Jerkel (K) til paneldebat.

Eleven har været i praktik i Folketinget og har blandt andet fortalt sin historie på et internt gruppemøde hos DF. Det førte til, at Alex Ahrendtsen (DF) ville komme forbi, og skolebestyrelsen opfordrede så eleven til at arrangere en paneldebat.

- Vi er et deltagerråd på skolen, der har repræsentanter fra hvert værksted. Deltagerrådet finder på events som motionsdage og familiedage. Det er vigtigt, at repræsentanterne fortæller rådet om, hvad der sker. Rådet har været en vigtig del af at få samlet politikerne, fortalte Sara Olsen før paneldebatten.

Pludselig var der valg

Produktionsskoleeleven begyndte at skrive til politikerne, inden der blev udskrevet valgt.

- Meningen var ikke, at det skulle være en valgdebat, men så blev valget pludselig udskrevet. Jeg troede, at det ville medføre, at politikerne ikke kunne komme, men sådan blev det ikke, fortalte Sara Olsen.

Alle spørgsmål ved paneldebatten var udarbejdet af eleverne og tog afsæt i elevernes interesser og bekymringer.

- De fleste produktionsskoleelever vil gerne have en erhvervsuddannelse, så hvad betyder det her krav om 02. Der er mange unge, der ikke opfylder kravet, hvor ryger de hen, måske på produktionsskole, men hvad sker der så herfra. Vi har en del, der også gerne vil tale om SU, og hvordan man kan leve for den. Vi er også interesserede i elevløv, og hvordan politikerne vil sikre flere lærepladser, fortalte Sara Olsen.

Hun håber, at mødet vil medføre, at politikerne har skolen med i tankerne, næste gang de skal have forhandlinger eller lave nye love, og at paneldebatten får eleverne til stemmeurnerne.

Aktivt deltagerråd

Forstander Jákup Heinesen havde kortvarigt ordet, før debatten gik i gang.

- Et særligt aktivt deltagerråd og en meget aktiv deltagerrådsformand er årsagen til, at paneldebatten er blevet til noget. Det er en flot ting, du har fået stablet på benene, Sara, sagde han, mens de mange fremmødte kvitterede med klapsalver.

Formidlingscoach og journalist Lene Byriel stod for at holde styr på politikerne og debatten.

Først fik politikerne 30 sekunder til at præsentere sig selv, og efterfølgende skulle de svare på spørgsmål udarbejdet af eleverne. Spørgsmålene blev trukket fra en stor skål, og politikerne måtte kun svare på det spørgsmål, de selv havde trukket.

Og der var mange gode spørgsmål, hvoraf nogle af dem lød: Hvorfor får unge så lidt i SU? Hvad vil I gøre for at få arbejdsgiverne til at skabe lærepladser? Hvorfor bliver produktionsskoler ikke brugt mere i uddannelsesvejledningen? Hvorfor har man skærpet optagelseskravene på erhvervsskoler? Hvorfor skal det gå så stærkt med at få folk igennem uddannelserne?

Solrød Produktionsskole og Produktionsskolen Møllen var også med ved arrangementet, hvor der var omkring 130 fremmødte.

Rejser du til udlandet i år?