9. december 2019
Mick Øgendahl er komiker, men håber en dag også at få alvorlige skuespillerroller. Han er lige nu højaktuel i komedien "Alle for én".
gallery icon

Se billedserie

Mick Øgendahl er komiker, men håber en dag også at få alvorlige skuespillerroller. Han er lige nu højaktuel i komedien "Alle for én".
Foto: Vincent Byakika
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Greve Landsby er lige som Falster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Greve Landsby er lige som Falster
Sydkysten - 23. februar 2011 kl. 15:39
Af Vincent Byakika
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Greve: Året er 1993. En ung Mick Øgendahl er på vej på standupscenen på Restaurant Din's i København. Her skal han levere sit første standup-show. Inden han går på, er han rystende nervøs. Da han endelig kommer på scenen, virker hans første joke ikke. Ingen griner.

Det chokerer ham.

Han er lige gået på scenen for første gang nogensinde. Uden erfaring. Publikum synes ikke, han er sjov. Han reagerer nærmest i apati. "Nå - jeg regnede nok med et grin der", får han sagt til dem. Derfra er det som om, der sker noget med publikum. Han vinder dem over. De bløder op, og det mærker Mick Øgendahl. Resten af showet går, som det skal. Da han går fra caféen er han lykkelig. Dette er hvad han skal lave, ved han nu. Det har han vidst lige siden.
På turné
Vi springer til 2011, hvor vi er i Ishøj Bycenter. Mick Øgendahl har skrevet filmen "Alle for en", som netop har fået premiere i landets biografer. Sammen med instruktøren Rasmus Heide og produceren Ronnie Fridtjof er han ved at gøre klar til at præsentere filmen for de omkring 50 gæster, der spændte er mødt op.

Mick Øgendahl går scenevant op på podiet. Han lægger ud med nogle vittigheder, som var det et helt regulært standup-show.

Som det er kotyme, bliver alt og alle udleveret. Kæresten. Vennerne. Familien.

- Min far er så kedelig at se film med. Intet bider på ham. Vi sad og så filmen Ronin - I ved dem med de helt vilde biljagter. Jeg sidder og er helt vild. Min far siger bare - med den fart kan de sgu ikke køre meget mere end fire kilometer literen, siger han skabet til de fremmødtes store morskab.

Langsomt går han over i introduktionen af filmen.

- Vi har lavet denne film, fordi vi havde lyst, og gerne ville lave den inden vi bliver for gamle, for der mister man jo lysten til at leve. Jeg skal starte med at skuffe jer. Filmen er ikke i 3d. Vi havde overvejet det, men vi droppede det, for der er en scene i filmen, hvor jeg skal gå i bar overkrop, og der var vi simpelhen bange for, at mine muskler ville være på vej ud i lokalet, siger han tørt, og publikum griner videre.

Sammen med Rasmus Heide og produceren har de introduceret filmen 60 steder. Ishøj Bio er sidste sted i den tre uger lange landsturne. Selv om de begge siger, at det er og har været hårdt, virker de begge veloplagte, da de introducerer filmen. Måske er det bare rutine. Men det er sgu sjovt.
Kassedame i Netto
- Jeg har altid prøvet at komme hen mod det at blive skuespiller. Jeg søgte ind på filmskolen og fik afslag. Det var før, jeg havde set standup. Da jeg så så det blev jeg meget fascineret af den simplicitet, der er i standup. Man kan ikke rigtigt gemme sig. Man har ikke en paryk på, intet kostume. Du er ikke en rolle, du er bare dig selv. En mikrofon, publikum og dine talegaver. Det er det tre elementer der er for at få det op og stå, siger Mick Øgedahl, om hvordan han kom i gang.

Inden sin debut havde han ikke engang set dansk standup før. Han var flyttet fra Falster, hvor han voksede op til Næstved, hvor han var blevet en del af et lokalt teater. På en ferie i London opdagede han standup, og han købte nogle cd'er med den amerikanske skuespiller Eddie Murphy's standup shows. Derefter tog lysten for alvor fat i ham.

Stille roligt byggede han sit navn op. ved siden af arbejde han som post.

- Men det med at optræde sent om aftenen og ud med post tidligt harmonerede rigtig dårligt. Så jeg fik valget mellem at stramme gevaldigt op eller stoppe. Så begyndte jeg langsomt at lave mere standup samtidigt, med jeg havde et job som kassedame 25 timer om ugen på Netto i Haraldsgade på Nørrebro. Vi havde et baseballbat bag kassen på et tidspunkt, husker han.
Etableret
I 2006 lavede Mick Øgendahl sit tredje Soloshow. Det hed "Undskyld", og det var en stor satsning, da han selv financierede de 900.000 kroner, det havde kostet ham at lave showet.

- Det var nok der, jeg for alvor følte, at jeg var blevet etableret. Men jeg var ret sikker, for jeg havde optrådt så meget og fået et brand omkring mit navn, så jeg var klar til at tage risikoen. Det vil jeg sige var skæringspunktet for at være etableret.

Forinden havde han lavet showene Micktrix i 2000 og Tåfræser i 2004.
Greve Landsby
Mick Øgendahl har boet i Greve Kommune i otte år. Først flyttede han ind i et lille hus i Greve Landsby.

- Jeg havde regnet ud, at det var meget billigere med en taxa til Greve Landsby end for eksempel Fløng inde fra København, griner han om valget, inden han bliver alvorlig igen.

For virkeligheden er, at han faldt over det helt rigtige hus i landsbyen som han flyttede ind i alene, og at han faktisk var blevet lidt træt af storbyræset.

- Mine forældre bor på Falster, hvor jeg også kommer fra, og så var det et ret naturligt stop midt imellem. Hvor torsdag spiller vi fodbold med de lokale nede på engen i Landsbyen, og vi gør det samme hver søndag i Karlslunde. Det var sgu ligesom det lokale miljø nede på Falster. Jeg følte, at jeg stadigvæk var tæt på København samtidigt med, at jeg alligevel kunne få noget af det tilbage, som jeg var begyndt at savne lidt.
Familien
Komikeren bor nu i Greve med sin kone. De har to børn på fem og knap tre år, som må leve med, at deres far nogle gange er væk hjemmefra i længere perioder.

- Min to-årige datter registrerer det ikke, men min søn lider afsavn, og kan godt reagere lidt voldsomt. Det kan godt give mig lidt dårlig samvittighed. Og man kan ikke bare sætte tid af i banken. Hvis man så har været sammen med dem intenst i 14 og så er væk i tre dage, bliver de stadigvæk kede af det.
Fremtiden
Nu skal Mick Øgendahl snart til at slappe af. Og det er tiltrængt. Til efteråret venter en teaterforestilling på Nørrebro teater med Mia Lyhne, Kirsten Lehfeldt, Per Scheeel Krüger og Søren Malling. Komedien, der endnu ikke har noget navn, handler om det absurde i, at danskerne angiveligt er verdens mindst empatiske folkefærd, at vi har verdensrekord i selvmord blandt unge mænd og flere andre negative ting. Alligevel er vi verdens mest lykkelige folk.

Stykket er fyldt med hurtige replikker, men skal også appellere til det eftertænksomme. Det kræver mere af skuespilleren Mick Øgendahl, som i sin tid fik skuespillerlektioner sammen med en anden komiker Anders "Anden" Matthesen, der også laver skuespil.

- Jeg kunne godt tænke mig at prøve nogle mere alvorlige roller. Men uanset om jeg vil eller ej, er jeg sat lidt i bås. Jeg tror, at man skal arbejde for at slippe ud af den bås. Uden at sammenligne mig i øvrigt kan man også sige, at Dirch Passer aldrig slap ud af den bås. Han spillede Lenny i "Mus og mænd". Det var en alvorlig rolle, men folk de grinede alligevel. Men lige nu lærer jeg lidt hver gang, jeg spiller. Så må man starte med at spille nogle af de roller, man har lidt nemt ved. Så kan man måske udfordre sig selv lidt senere.

Mick Øgendahls "Alle for én" spiller lige nu i blandt andet Solrød Bio. Ishøj Bio og BioCity Taastrup.

vby