16. oktober 2021
Historisk set har byrådet i Ishøj været præget af socialdemokratiske borgmestre. I 2001 tog Ole Bjørstorp over efter Per Madsen, som i 26 år var Ishøjs borgmester. Ole Bjørstorp har været borgmester i fire valgperioder og oplyste i april sidste år, at han går efter endnu en fire-årig periode som borgmester. Arkivfoto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Historisk set har byrådet i Ishøj været præget af socialdemokratiske borgmestre. I 2001 tog Ole Bjørstorp over efter Per Madsen, som i 26 år var Ishøjs borgmester. Ole Bjørstorp har været borgmester i fire valgperioder og oplyste i april sidste år, at han går efter endnu en fire-årig periode som borgmester. Arkivfoto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ole Bjørstorp sidder sikkert i stolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ole Bjørstorp sidder sikkert i stolen
Sydkysten kommunalvalg - 09. november 2017 kl. 17:06
Af Anders Dall

En socialdemokratisk borgmester, der styrer mod sin femte valgperiode som leder af kommunalbestyrelsen. Sådan ser det politiske landskab i Ishøj ud forud for kommunalvalget den 21. november.

Historisk set har byrådet i Ishøj været præget af socialdemokratiske borgmestre, og mandatmæssigt har partiet i 00'erne og 10'erne siddet tungt på magten i Ishøj. Ved de seneste kommunalvalg i 2009 og 2013 satte Socialdemokraterne sig på 11 mandater ud af byrådets 19 pladser. I 2005 sad partiet på 9 mandater ud af 17, og da Ole Bjørstorp blev borgmester i 2001, kunne de jonglere med 10 ud af 17. Partiet har altså siden 2001 haft solidt flertal i byrådet. I samme periode har Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Venstre på skift haft tre mandater, mens Det Konservative Folkeparti med et mandat op igennem 00'erne røg ud af byrådet ved kommunalvalget i 2013. Her kom venstrefløjspartiet Enhedslisten ind med et mandat. Set i det lys, er det derfor svært at forestille sig, at magtforholdet i byrådet skulle ændre sig markant efter valget til november. I spidsen for den socialdemokratiske byrådsgruppe har Ole Bjørstorp haft mulighed for at lave budget uden andre spillere på banen. Den mulighed har han dog ikke gjort brug af. Tværtimod har borgmesteren ti år i træk haft alle partier med ombord, når der er blevet lavet budgetforlig.

Positionering
Et af punkterne i det netop indgåede budgetforlig handler om at forbedre forholdene for nye læger i Ishøj.

Kommunen er ramt af lægemangel, og de seks læger, der i øjeblikket skal servicere kommunens borgere, har alle lukket for tilgang. I den sammenhæng har Ole Bjørstorp meldt ud, at han agter at få et nyt lægecenter til kommunen med tre læger - en aftale der skal cleares og koordineres med Region Hovedstaden. Kan borgmesteren inden kommunalvalget præsentere en aftale om at få et nyt lægecenter til byen, kan det måske være med til at hive nogle stemmer i den socialdemokratiske retning, men der vil nok også være andre partier, der gerne vil sætte sig i scene og adressere lægeproblematikken.

Forslag til at reducere støj fra motorvejen kan også gå hen og blive et politisk tema, som partierne vil forsøge at vinde stemmer på. Byrådet har tidligere diskuteret forslag om at forhøje den eksisterende støjvold langs Køge Bugt Motorvejen på strækningen mellem Lille Vejleå og Store Vejleå og skal snart behandle et forslag om at sende en lokalplan i offentlig høring om netop det projekt. Den idé støtter Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, mens Venstre og Enhedslisten tidligere har foreslået en anden model. De to partier dannede i foråret alliance med et fælles forslag om at lægge låg på støjen og lave en motorvejsoverdækning på den omtalte strækning med boliger på tunellens tag. Selv om forslaget nåede Christiansborgs opmærksomhed, var hverken Venstre eller Enhedslistens landsledelse interesseret i at afsætte de fornødne midler til at bakke op om idéen. Det vil dog formentlig ikke afholde de to partier fra at profilere sig på alternative løsninger til at reducere støjen og forsøge at hente stemmer på den front.

Selv om det politiske landskab det sidste halve år har været domineret af debatten omkring Ishøj Fællesantenne og de problemer, der har været med svigtende internet og pixelerende tv, så er det næppe en sag, der får afgørende betydning for, hvor borgerne sætter deres kryds. Det var nemlig et enigt byråd, der pegede på Kabelplus til at stå for driften af det anlæg under fællesantennen, der har vist sig at give så mange problemer, at beboere og flere boligafdelinger har vendt ryggen til Kabelplus og meldt sig ud af fællesantennen. Selv om emnet ikke nødvendigvis rykker rundt på stemmerne, er det stadig noget, som politikerne må forvente at skulle stå på mål for over for vælgerne.

Udskiftning
I SF har den seneste byrådsperiode båret præg af udskiftninger i byrådsgruppen. Efter 25 år i byrådet trådte Bilal Inekci i april 2015 ud af byrådet for at fokusere sine kræfter på at blive valgt ind i Folketinget, og i februar 2016 udtrådte Niels Borre efter 31 år i byrådet for SF, da han flyttede til Møn. Volkan Turan overtog Bilal Inekcis byrådsplads, men den plads blev siden overtaget af Kalbiye Yuksel, mens Sami Deniz overtog Niels Borres plads. Mens Bilal Inekci og Niels Borre selv valgte at forlade byrådet, udspillede der sig et noget andet scenarie, da viceborgmester Seyit Özkan i august trak sig fra den socialdemokratiske byrådsgruppe og blev løsgænger. Det skete, efter han i et kommentarspor på Facebook i juni skrev: "Islamisk Stat er ikke muslimernes opfindelse, det har vi andre hele tiden påpeget. Et godt bud er, at zionismen står bag disse kriminelle elementer." Den kommentar uddybede Seyit Özkan i et interview på Radio24syv, men lokalpolitikeren trak efterfølgende sit synspunkt tilbage og beklagede sine udtalelser på Facebook. Sagen endte med, at den socialdemokratiske byrådsgruppe stoppede samarbejdet med Seyit Özkan og opfordrede ham til at trække sig fra gruppen samt partiets kandidatliste til kommunalvalget. Lokalpolitikeren, der har siddet i byrådet siden 1993, har meddelt, at han ikke stiller op til det kommende valg - hverken for Socialdemokratiet eller nogen andre partier. Han forbliver dog viceborgmester byrådsperioden ud frem til den 1. januar 2018.

Valgforbund
Til kommunalvalget er Socialistisk Folkeparti gået i valgforbund sammen med Enhedslisten og De Radikale, der også stiller op til valget.

Venstre, der sidder med to mandater i byrådet, er gået i valgforbund med Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance. Derudover har Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti også indgået valgforbund. De to partiers landsledelser har tidligere givet udtryk for, at de gerne ser kommunale samarbejder mellem de to partier, og det er et samarbejde, som nu folder sig ud - ikke kun i Ishøj, men også i Hvidovre og Fredensborg. Socialdemokratiet valgte netop at konstituere sig med Dansk Folkeparti efter valget i 2013, og valgforbundet sender dermed et signal om, at de to partier også har tænkt sig at samarbejde efter valget. Ved valget i 2013 gik Dansk Folkeparti desuden fra to til tre mandater og blev dermed byrådets næststørste parti. Mandatmæssigt bliver det spændende at følge, hvordan stemmerne fordeler sig til november, men kommunalvalgene siden 2001 har vist, at der ikke er sket store og afgørende forskydninger i magtforholdet i Ishøj Byråd. At det billede skulle ændre sig mærkbart efter kommunalvalget til november, er derfor svært at forestille sig.

Rejser du til udlandet i år?