22. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Greve - Danmarks stærkeste jobkommune?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Greve - Danmarks stærkeste jobkommune?
Sydkysten kommunalvalg - 08. november 2013 kl. 10:09

Ungdomsarbejdsløsheden er i Danmarks på ca. 20 % eller ca. 150.000 unge. Samtidig viser statistikker at ca. 40 % af eleverne i gymnasierne ikke kommer på en akademisk videregående uddannelse, men på en teknisk orienteret uddannelse.

Disse unge har brug for en praktikplads om ganske kort tid - praktikpladser som ikke eksisterer. Dette til trods, så har byrådet i Greve intet har gjort for at skaffe praktikpladser. Mulighederne har ellers været til at få øje på. For Byrådet har de sidste fire år brugt intet mindre end 112 mill. på energirenoveringer (EPC) af byens skoler mv. udført af Siemens.

I den forbindelse kunne man have indskrevet sociale klausuler i kontrakterne, hvor Siemens forpligtede sig på at oprette praktikpladser og lokale arbejdspladser. Det ville samtidig være en glimrende måde at begrænse udenlandsk arbejdskraft og underbetaling på og dermed undgå at statskassen tømmes af store multinationale selskaber uden vi får lidt igen.

Enhedslisten ønsker at kommunen begynder at føre en ekspansiv jobpolitik. Og der er råd til det. Ifølge FOA brugte byrådet nemlig 57,8 mill. mindre på velfærd end der var mulighed for sidste år! Samtidig er der i det nye budget lagt op til færre midler - dvs. nedskæringer -for 100 mio. de næste fire år, og det er helt unødvendigt, for Greve kommune har næsten 300 mio. på kistebunden.

Selv om de borgerlige ofte angriber Enhedslisten for at være økonomisk uansvarlige, så forholder det sig faktisk omvendt.

Ved så massive nedskæringer forringes samtlige velfærdsområder og kommunen graver stille og rolig sin egen grav. Hvis byrådet i stedet for at tænke i besparelser, men i at bruge penge, kan velfærdsområderne i Greve få et markant løft til gavn for børn, unge, forældre og ældre og ikke mindst økonomien.

Det er nemlig dyrt for en kommune at have arbejdsløse, segregeret børn/unge eller syge ansatte pga. dårligt arbejdsmiljø (pga. nedskæringer) og ved at tænke sig lidt om og bruge pengene fornuftigt kan der skabes arbejdspladser. Kommunen sparer nemlig ca. 150.000 kr/år. ved at en arbejdsløs kommer i arbejde, som igen kan bruges i aktiv jobskabelse. Sammen med sociale klausuler til de private samarbejdspartnere kan Greve kommune skabe Danmarks stærkeste jobkommune.

I Enhedslisten tror vi på at job, uddannelse og velfærd er det rigtige at satse på - ikke skattelettelser og kunstgræsbaner (igen udført af tysk firma uden sociale klausuler).

Carsten Oddershede

Spidskandidat

Enhedslisten Greve

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?