21. oktober 2021
Luna (med huen på) er glad for, at hun fik sagt sin mening til de fremmødte kandidater. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Luna (med huen på) er glad for, at hun fik sagt sin mening til de fremmødte kandidater. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De unge fik ordet: Skoledagen sat til debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De unge fik ordet: Skoledagen sat til debat
Sydkysten kommunalvalg - 07. november 2017 kl. 18:19
Af Petter Becker-Jostes

Kortere skoledage, flere ture og bedre toiletter og netforbindelser.

Selvom de er for unge til at stemme til kommunalvalget den 21. november, har eleverne i 7. klasse på Egholmskolen alligevel en mening om deres hverdag. Den gav de udtryk for til ungevalgcaféen på Café Kafka mandag eftermiddag, hvor kandidater, men ingen nuværende kommunalbestyrelsesmedlemmer, fra alle opstillede partier i Vallensbæk undtagen Socialdemokratiet, SF og Venstre deltog. Det var De Radikales Jens Dahmani, der havde taget initiativet, og til lejligheden havde han indkaldt sin partifælle, folketingsmedlem og uddannelses- og beskæftigelsesordfører Sofie Carsten Nielsen, som ordstyrer til at sørge for, at de unge kom til orde. Og de unge måtte gerne brokke sig, understregede Sofie Carsten Nielsen.

- Det må I gerne, gerne i form af et spørgsmål, sagde ordstyreren, som også havde til opgave at holde kandidaterne i stram line.

Eleverne lagde ud med et spørgsmål, der kom til at fylde en stor del af debatten, der varede en lille times tid.

- Min veninde på privatskole har fri klokken 13.15, og de lærer mere end os, som har fri klokken 15.45 Det sidste stykke tid kan vi ikke lære mere, sagde Melina, som dermed havde sat de meget omdiskuterede lange skoledage, som folkeskoleeleverne har som en følge af folkeskolereformen, på dagsordenen.

Blandt de fleste tilstedeværende kandidater var der enighed om, at de lange skoledage bør kortes ned. Kun De Radikales Asger Watanabe Bertelsen og den konservative Ricky van Overreem var grundlæggende positivt stemte over for de lange skoledage. Det handler dog også om indholdet af dagen, for intentionen med skolereformen var også, at eleverne skulle have mere tid til bevægelse, pointerede Asger Watanabe Bertelsen

- Det er rigtig godt for indlæringen, men på mange skoler er det ikke gået, som vi ville. Lange skoledage er ikke nødvendigvis en dårlig ting, men de er udført dårligt, sagde Asger Watanabe Bertelsen, mens Ricky van Overreem fremhævede, at skolereformen har hjulpet hans børn.

- Jeg er selv ordblind, og mine to ældste drenge har det også svært med dansk. Efter de har fået lektiehjælp, er de blevet markant bedre, sagde den konservative kandidat.

Alle andre tilstedeværende partier - Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Enhedslisten - mente dog, at skoledagene burde kortes ned. Christian Bülow fra Dansk Folkeparti pointerede, at de unge skal have tid til deres fritidsinteresser, mens Enhedslistens Jens Ove Bay i sit arbejde i en ungdomsklub kan se, hvordan de unge før i tiden gik i gang med sjove aktiviteter, mens de nu bare sætter sig i sofaen, fordi de er trætte, sagde kandidaten til kommunalbestyrelsen. Derfor er han tilhænger af kortere skoledage under forudsætning af, at resurserne i stedet bruges til tolærerordninger.

Fik sagt sin mening
Et andet emne, der optog de unge, var ekskursioner inden for skoletiden. Her lader det til at stå noget sløjt til, for mange af eleverne mente, at de er for sjældent på ture som en del af den obligatoriske undervisning. Igen var det folkeskolereformen, der måtte stå for skud hos flere af kandidaterne. Jens Ove Bay pointerede, at timerne skal lægges et helt år ud i fremtiden, så det bliver "nærmest umuligt," som han sagde, at lave ture med en uges varsel. Christian Bülow nævnte lærernes begrænsede forberedelsestid som en af årsagerne, mens Asger Watanabe Bertelsen i sin egen skoletid, der sluttede for få år siden, oplevede, at venner i nabokommuner oftere kom på ekskursion, end han og hans klasse gjorde.

Efter debatten var der gratis is til de fremmødte, og her var det også tid til en status hos Christian, Luna, Maria og Melina. De var alle enige om, at de fremmødte kandidater svarede på deres spørgsmål uden at snakke udenom, selvom de ikke altid var enige i de svar, de endte med at få.

- Det er godt, at vi fik sagt vores meninger, siger Luna, som bliver bakket op af Christian, ikke mindst, når det kommer til de lange skoledage:

- Jeg håber, de gør noget ved det, og det ikke bare går ind ad det ene øre og ud ad det andet.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?