21. oktober 2021
1482925_1500_0_0_0_0_0_2
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Få græsset grønt igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Få græsset grønt igen

Plænen er skønnest, når græsset er grønt og frodigt. Et af de "nemme" og økologiske tricks til at pleje sin plæne kaldes plæneluftning.

En græsplænes rødder skal have luft. Dette er vigtigt for god vækst fremadrettet, men alderen på plænen spiller i høj grad ind. Med tiden dannes kompakte rødder, som betyder at plænen ikke får luft – og næring og vand trænger kun vanskeligt igennem overfladens lag. Benyttes plænen flittigt, f.eks. af husets børn, presses luftlommerne sammen og det medfører igen, at rødderne ikke får mulighed for at optage næringsstofferne optimalt. Bedre bliver det ikke når blade, kviste og lignende ligger som et tæppe henover græsplænen – og rigtig galt bliver det i områder med skygge, hvor man risikerer at mosset får overhånd.

Plæneluftning
Benyttes en plænelufter, også kaldet vertikalskærer, skæres små huller i plænen, hvorved næringsstofferne kan komme ned i jorden til rødderne. Gøres dette flere gange om året, gerne både forår og efterår, hjælpes den gamle plæne til et langt og grønt liv, og du får samtidig fjernet eventuelt mos i plænen.


Den kompakte STIHL RLE 240 el-vertikalskærer, fungerer perfekt i den mindre have med mange kringelkroge og koster kun 1.500,-

En af de helt store producenter af haveredskaber i absolut topkvalitet er tyske STIHL – med en af deres vertikalskærere kan du have glæde af din maskine år efter år efter år. Fælles for alle deres modeller er, at de er udstyret med skarpe og robust konstruerede klinger, der sørger for den bedste luftning af plænen, som således effektivt kan få tilført vand og næringsstoffer på ny.

Hos STIHL tænker man grønt hvorfor der er to modeller, som er drevet af strøm og en enkelt model på benzin. Sidstnævnte er til gengæld ekstra kraftig, og passer fint til områder på op til 2.000 m.'

Den nye RLA 240 er en batteridrevet vertikalskærer, som deler batteri med de andre maskiner i AK-systemet, og dermed skal du ikke trække en ledning med rundt i haven. Prisen er 2.395,- uden batteri og lader.

Bekæmpelse af mos

Hvis man har problemer med mos, gælder det om at fjerne selve årsagen til, at mosset har taget overhånd, ved at skabe et bedre miljø for græsset at vokse i. Mos trives i sure, næringsfattige og fugtige miljøer. Hvis man kun bruger midler til bekæmpelse af mos, som gør jorden mere sur, dør mosset ganske vist det første år, men du risikerer at skabe forudsætninger for, at mosset trives bedre på sigt, fordi den trives i næringsfattige miljøer med lavere pH-værdi. Hvis du bruger sådanne midler til bekæmpelse af mos, bør du være omhyggelig med at øge græsplænens pH-værdi eller efterfølgende bruge græsgødning, som indeholder kalk.

Når det gælder mosriver, risikerer selve rivningen at sprede mosset til andre dele af græsplænen. Hvis man i stedet gøder med en gødning, der indeholder kalk, og dermed ikke gør jorden sur, tørrer mosset ud samtidig med, at græsset gødes. Græsset vokser derefter op gennem det udtørrede mos, og der kræves ingen rivning.


På flere af STIHL vertikalskærermodellerne kan arbejdsdybden indstilles på styret ved hjælp af det ergonomiske drejegreb.

Der tages forbehold for trykfejl og prisændringer.

Miljøbevidst motorsav

Benzin eller batteri?

Plejetips til græsplæne

Få græsset grønt igen

Brug tiden bedre