26. marts 2019
Borgmester Anette Mortensen. Arkivfoto
Borgmester Anette Mortensen. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Voldsomt udfordret på budgettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Voldsomt udfordret på budgettet
Stevns - 07. september 2018 kl. 13:39
Af Erik Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Stevns Kommune står med aktuelle budgetoverskridelser på 28,9 millioner kroner, og hertil kommer en række forudsigelige merudgifter, blandt andet som følge af, at der i de kommende år bliver flere ældre over 80 år med plejebehov - det såkaldt demografiske udgiftspres. Alene i Social- og Sundhedsudvalget er der udsigt til et ufinansieret merforbrug på 21 millioner kroner, hvor udvalgets medlemmer kun har været i stand til at pege på besparelser for lidt over 1,5 millioner kroner.

arrow Læs også: Skarp opposition i budget-debatten

På det grundlag var der torsdag aften førstebehandling af næste års budget, hvor ingen lagde skjul på, at man står med en stor udfordring i forhold til at få enderne til at nå sammen. Spørgsmålet er: hvordan?

- Den 13. august, havde vi de første brugbare beregninger for et budgetudkast 2019 klar. De er lavet på baggrund af de statslige beregninger, meldinger fra regionen og vores eget budgetopfølgning 2. Desværre viste beregningerne at budget 2019 indeholder meget store udfordringer, sagde borgmester Anette Mortensen i sit oplæg til førstebehandlingen på Kommunalbestyrelsens møde torsdag aften:

- Jeg har konstateret, at der blandt andet i medierne er tolket og konkluderet en hel del på de udmeldinger, der har været. Og desværre er der tolket og konkluderet fejlagtigt i forhold til mine udtalelser om besparelser og kassetræk. Der kan være mange tolkninger.

Borgmesteren fremsagde herefter nogle punkter, som hun mener er fakta.

1. Stevns Kommunes serviceniveau i forhold til landets øvrige kommuner ligger meget lavt på skoleområdet, ældreområdet og administration.

2. At Stevns Kommune skulle bruge yderligere 90 millioner årligt, hvis vi skulle op på landsgennemsnittet.

3. Stigningerne i vort budget fra 2017/18 og 19 er meget atypiske i forhold til 10 års uafbrudt kontrol med budgetterne her på Stevns.

4. Stigningerne er sket på grund af bl.a. flere ældre samt ikke mindst, at den lovede - men nu stoppede - reform af udligningssystemet betyder store tab på vores indtægtsside. En reform, hvor vi ville have udsigt til 15-20 millioner mere hvert år.

5. De kedelige kendsgerninger må vi nu søge at få i balance, herunder sandsynligvis anvise besparelser og lave et træk på kassebeholdningen.

6. Det politiske arbejde er allerede i fuld gang. Flertalsgruppen er næsten klar med et forhandlingsudspil til oppositionen, som vi skal mødes med i kommende uge.

- Det er mit håb, at vi i fællesskab lander et bredt budgetforlig for 2019, sluttede hun sit oplæg.

arrow Stevns aflyser besparelser og henter pengene op af kassen
04. september 2018 kl. 13:26 Opdateret: kl. 13:26
arrow Alle udvalg er udfordret på økonomien
26. august 2018 kl. 07:16 Opdateret: kl. 22:47
arrow Nyt Stevns: Flertallet er helt passivt
23. august 2018 kl. 13:58 Opdateret: kl. 13:00

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk