22. juni 2021
21-årige Rikke Aborg - oprindeligt fra Holtug - debuterer som udstiller på Kulturloftet med et indspark om kvindelighed i dagens verden. 												Foto: Henrik Fisker
21-årige Rikke Aborg - oprindeligt fra Holtug - debuterer som udstiller på Kulturloftet med et indspark om kvindelighed i dagens verden. Foto: Henrik Fisker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udstilling: Folk må gerne tænke over om Afrodite stadig er et ideal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Udstilling: Folk må gerne tænke over om Afrodite stadig er et ideal
Stevns - 15. maj 2021 kl. 14:55
Af Henrik Fisker

Kvindelighed har mange udtryk, og hvem har egentlig patent på, hvad der er den rigtige opfattelse? Sådan spørger en ung, kvindelig fotokunstner, som finder det både spændende og lidt angstprovokerende at sætte sin første udstilling op. Den kan ses på Kulturloftet i Store Heddinge frem til 5. juni.

Afrodite var elskovens gudinde i den græske mytologi, men er også kendt for at være gudinden for kærlighed, skønhed og frugtbarhed, oplyser Wikipedia.

Hun var en meget forførerisk gudinde, hvilket skabte forviklinger blandt de græske guder, der endte i kiv og en skilsmisse.

Hun var en stærk karakter i den græske mytologi - et ideal ikke bare for mænd, men også for andre kvinder. Lidt i modsætning til Venus, som var hendes mere maskuline modstykke i den romerske mytologi.

Men spørgsmålet i dag er, om denne gudesmukke figur stadig er noget at stræbe efter? Er det mon på tide at lægge myten om hende i graven og få et mere realistisk og måske moderne kvindesyn?

Spørgsmålet rejses af den 21-årige Rikke Aborg, der er optaget af kvindelighed i bred forstand - og som lige nu er aktuel på Kulturloftet i Store Heddinge, der netop har præsenteret årets første udstilling efter coronanedlukningen.

- Det er min allerførste udstilling, og det er lidt angstprovokerende. Men jeg synes også, at det er sjovt. Fordi det er god måde at få lov at udtrykke nogen holdninger, hvor det er op til beskueren at tage stilling, siger Rikke Aborg.

Hun kender lokalområdet, da hun er opvokset i Holtug, men i dag bor hun i Valby. Hun har en elevplads i et reklamebureau og læser til film- og tv-produktionstekniker.

I sin fritid nørder hun med billeder - helst analoge billeder, hvor hun leger med lyset og skyggerne.

- Det sjoveste er sort-hvid billeder, hvor du kan få nuancerne frem. Men jeg kan også godt lide farverne fra gamle lysbilleder, som jeg kaster op på en højrefleksiv baggrund. Så laver jeg optagelse, der nemt kan tage fire-syv minutter for at opnå særlige lyseffekter. Jeg ved aldrig, hvor jeg ender, men det er spændende at opdage, siger Rikke.

Tissende kvinder

På Kulturloftet kan man møde hendes veninde på store sort-hvide fotostater gengivet i en lidt for stor herrejakke og med slips og bowlerhat. På den måde prøver Rikke at gøre kønnet til noget sekundært, så beskueren måske får øje på andre karakteristika.

Mere provokerende er en fotoserie af kvinder, der står på en offentlig sti og tisser. Nogle forbipasserende fandt optrinnet upassende og kommenterede det, da billederne blev taget. Men tænk, hvis det nu havde været mænd, der stod og tissede på samme måde. Havde det så været anderledes, spørger hun.

Det havde helt sikkert være anderledes for den kvinde, der på en video fortæller om dengang, da hun for mange år siden fik en abort - med alle de følelser og reaktioner, som det førte med sig dengang. Har vi en anden social opfattelse af det i dag, spørger man sig selv. Herhjemme og ude i verden?

- Det må folk gøre op med sig selv. Skal Afrodite begraves eller genoplives, spørger Rikke.

Det kan man selv bedømme ved at se hendes udstilling på Kulturloftet. Den kan ses i bibliotekets betjente åbningstid til og med lørdag 5. juni.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk