11. august 2020
Line Krogh Lay (R) har en drøm om en naturpark i Ådalen - her tæt ved Varpelev - og den ide bringer Stevns Verdensmål-udvalget nu frem som én af sine anbefalinger for at styrke bosætningen. Foto: Erik Nielsen
Line Krogh Lay (R) har en drøm om en naturpark i Ådalen - her tæt ved Varpelev - og den ide bringer Stevns Verdensmål-udvalget nu frem som én af sine anbefalinger for at styrke bosætningen. Foto: Erik Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tilløb til Stevns Naturpark i Ådalen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tilløb til Stevns Naturpark i Ådalen
Stevns - 09. januar 2020 kl. 06:21
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et af de vigtigste parametre til at tiltrække flere tilflyttere til Stevns er naturen. Det mener det midlertidige og ulønnede Stevns Verdensmål-udvalg, som består af både borgere og politikere, og som til sommer skal aflægge endelig rapport til Kommunalbestyrelsen.

arrow Læs også: Søger medarbejder til at udvikle naturpark i Tryggevælde Ådal

Den overordnede målsætning for udvalget er bosætning på et bæredygtigt grundlag, og her er nem og daglig adgang til naturen et vigtigt incitament til at flytte til Stevns, mener udvalget i sin midtvejsevaluering.

- Kombinationen af klima, miljø og bosætning er sindssygt vigtig, når vi taler om verdensmålene, påpeger udvalgets formand: Line Krogh Lay (R).

Derfor lancerer udvalget allerede som én af sine anbefalinger, at Kommunalbestyrelsen igangsætter et arbejde med at styrke naturen på Stevns. Det indebærer bl.a. udtagning af intensivt dyrket landbrugsjord til fordel for mere »vild natur« med skovrejsning og ekstensivt brug. Desuden genåbning og / eller genslyngning af flere vandløb.

Stevns Naturpark
Sidst, men ikke mindst anbefaler udvalget, at der oprettes en naturpark i Tryggevælde Ådal. Det passer tilsyneladende som fod i hose med, at flertalsgruppen i Kommunalbestyrelsen som en del af budget 2020 har afsat penge til en tre-årig ansættelse af en projektmedarbejder, der bl.a. skal igangsætte arbejdet med en naturpark i Tryggevælde Ådal. Det er ingen hemmelighed, at netop den ansættelse var Line Kroghs Lays store mærkesag, da hun forhandlede budgetforlig sidste efterår. Det fremhævede hun selv på det pressemøde sidst i oktober, hvor budgetforliget blev præsenteret.

Projektmedarbejderen skal efter planen tiltræde i maj. Hans eller hendes vigtigste opgave bliver at bane vejen for, at der kan etableres en naturpark i Tryggevælde Ådal.

- Hvis man tænker stort nok - og det skal vi - så kan vi også finde nogle fonde, som vil støtte et sådant projekt. For vi skal have flere stier, vandløb - kort sagt mere vild natur i det åbne land, siger Line Krogh Lay.

Hun definerer »åbent land« som områder, der ikke ligger tæt ved beboede områder.

Gangsti langs åen
Ud over at skrive fondsansøgninger skal den kommende projektmedarbejder lave aftale med lodsejerne, opkøbe jord på vegne af kommunen, så der bliver flere sammenhængende naturområder, og sikre bedre adgangsforhold. Her kunne én af visionerne være en sti, der går langs åen - i princippet hele vejen fra Hellested til Prambroen. Desuden ligger der en selvstændig opgave i at definere den geografiske afgrænsning af en naturpark, der i princippet kan komme til at strække sig i Faxe Kommune, som derfor skal inddrages i forhandlingerne.

- Om tre år forventer jeg, at vi er i gang med den fysiske del af projektet, siger udvalgsformanden.

arrow Fælles front for en naturpark
15. marts 2020 kl. 06:38 Opdateret: kl. 16:15
arrow Budgetaftalens fokuspunkter i 2020
24. oktober 2019 kl. 14:44 Opdateret: kl. 11:15
arrow S vil omdanne Ådalen til Stevns Naturpark
04. maj 2013 kl. 12:00 Opdateret: kl. 22:08
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk