25. maj 2020
Niels B. Pedersen har er samler med stort S, når det kommer til forsvarets mærker. Nu udgiver han første bind af syv om mærkerne. Foto: Erik Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Niels B. Pedersen har er samler med stort S, når det kommer til forsvarets mærker. Nu udgiver han første bind af syv om mærkerne. Foto: Erik Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stevnsbo udgiver første bind af syv om Forsvarets mærker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stevnsbo udgiver første bind af syv om Forsvarets mærker
Stevns - 08. november 2019 kl. 20:28
Af Erik Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Våbenhistorisk selskabs samlermesse finder sted i Rødovrehallen på søndag 10. november. Hvad har det med Stevns at gøre, kan man spørge sig selv? Jo, på netop denne messe har Niels B. Pedersen fra Rødvig valgt at udgive første bind af sin syv bind store serie om Forsvarets mærker.

Første bind handler om den danske hær, og her har stevnsboen fundet frem til flere end 2400 mærker, der alle er beskrevet med tekst og foto i bogen.

I de kommende bind vil der også blive beskrevet mærker fra Søværnet, Flyvevåbnet og Hjemmeværnet.

Bogen efterlyst
- Samlere har i årevis efterlyst bøger om disse emner, og jeg er tit blevet opfordret til at skrive netop dette værk. Og nu er jeg altså i fuld gang, siger Niels B. Pedersen til DAGBLADET, da avisen kigger forbi hans hjemadresse i Rødvig, hvor væggene i flere rum er dekoreret med mærker i alle afskygninger - både danske og udenlandske.

- Der er en historie bag hvert mærke. Og det er den, der nu bliver beskrevet i dette værk, siger forfattere til avisen.

NIels B. Pedersen aftjente sin værnepligt i Sigerslev og har været overkonstabel i flyvevåbnet. Han har også været udsendt FN-soldat på Cypern og i Kosovo, inden han gik over til civilt arbejde og blev tilknyttet den danske reservestyrke.

Personlig interesse
- Militærhistorie har interesseret mig siden min værnepligt og på et tidspunkt begyndte jeg så også at samle på disse mærker, som den tidligere overkonstabel i flyvevåbnet forklarer.

Første bind udkommer i et oplag på 3000 på forlaget Devantier. Den er i øjeblikket ved at blive trykt i Holme Olstrup, hvorefter den bliver bundet ind i Randers og cirka 500 eksemplarer køres direkte ud til messen i Rødovre.

- Det er vores forventning, at der vil blive solgt noget i den retning på denne messe, som det lyder fra forfatteren, der dog ikke selv vil være til stede, da han skal på en vandretur i Taiwan, og han allerede tager af sted inden weekenden.

- Det er en tur, der har været planlagt længe, så det er forlaget, der klarer messen, hvor det første bind udgives, lyder det fra Niels B. Pedersen.

Der kommer også til at være udenlandske mærker i bogen, og det ældste mærke vil være helt tilbage fra 1740. Det er meningen, at der skal udkomme et nyt bind i serien hvert efterår de kommende seks år.

Har selv fået FN-medalje
Interessen for forsvarets mærker startede med værnepligten, så i over 40 år har Niels B. Pedersen været samler .

På sit eget revers har han eksempelvis FN-medaljen for medvirken i fredens tjeneste samt Hjemmeværnets fortjenstmedalje.

Mange husker ham sikkert også som manden, der stod bag initiativet til Halifax-Stenen i Højerup til minde om syv allierede soldater, der blev skudt ned af et tysk fly.

Hjemmeværnet
Næste bind bliver med fokus på Hjemmeværnet, men der stopper det næppe.

- Jeg overvejer at fortsætte med politiet, toldere og andre der ligesom forsvaret uddeler mærker, forklarer Niels B. Pedersen, som er født i Højerup, udlært som elektriker i Store Heddinge.

Bogen er på 208 sider i A4-størrelse med hardcover og koster 400 kroner stykket og kam købes fra forlaget Devantier.

Nu er det igen muligt at komme på restaurant. Har du savnet at gå ud og spise?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk