24. september 2021
Køge og Stevns kommuner har gennem flere år undersøgt mulighederne for at mindske trafikken gennem Køge og samtidig forbedre vejforbindelsen fra Sydmotorvejen til Stevns. Siden 2008 er der blevet undersøgt 6 alternative forslag, som er vist på figur 4.1 fra Vejdirektoratets forundersøgelse til en statsvej, som blev fremlagt i 2018. Det er linjeføring 5 og 6, man nu ønsker i spil igen med et fælles høringssvar fra Køge og Stevns, hvis der kan findes fodslag om dette. Kortgrafik: Vejdirektoratet.
Køge og Stevns kommuner har gennem flere år undersøgt mulighederne for at mindske trafikken gennem Køge og samtidig forbedre vejforbindelsen fra Sydmotorvejen til Stevns. Siden 2008 er der blevet undersøgt 6 alternative forslag, som er vist på figur 4.1 fra Vejdirektoratets forundersøgelse til en statsvej, som blev fremlagt i 2018. Det er linjeføring 5 og 6, man nu ønsker i spil igen med et fælles høringssvar fra Køge og Stevns, hvis der kan findes fodslag om dette. Kortgrafik: Vejdirektoratet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stevns-borgmester: En sydlig statsvej er udelukket - vi ser mod nord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Stevns-borgmester: En sydlig statsvej er udelukket - vi ser mod nord
Stevns - 14. maj 2021 kl. 12:14
Af Erik Nielsen

Borgmester Anette Mortensen fra Stevns har holdt møde med sin borgmesterkollega i Køge, hvor eneste punkt på dagsordenen var at genoptage tidligere fremlagte nordligere linjeføringer af en statsvej, så man kan fremlægge et fælleskommunalt høringssvar til Vejdirektoratets vvm-redegørelse.

arrow Læs også: Statsvej: Borgerforeninger er fortrøstningsfulde

- Det var et fint møde. Køge er ikke helt lige så langt i deres proces som Stevns er i forhold til at kunne fremlægge et fælles høringssvar om linjeføringer af en statsvej til Vejdirektoratet. Men Marie Stærke var meget lydhør over for den situation, som nu er opstået, hvor vi på Stevns ikke ønsker en løsning syd om Hårlev og vvm-undersøgelsen har klarlagt, at den undersøgte løsning nord om Hårlev ikke er mulig på grund af flagermus i Vallø Storskov, siger Stevns-borgmester Anette Mortensen til DAGBLADET efter onsdagens møde med borgmester Marie Stærke fra Køge Kommune.

Stærke: Udmærket forslag

Stevns beskriver i sit oplæg til høringssvaret en linjeføring umiddelbart syd om Herfølge, og det er Køge borgmester som udgangspunkt positiv omkring.

- I Køge har vi mest været optaget af at finde en langtidsholdbar løsning, men også at vejen ikke skulle føres nord om Herfølge. Jeg synes, at det er udmærket høringsvar, som Stevns Kommune har skrevet, siger Marie Stærke andetsteds i denne avis efter mødet.

Derfor skal Køge Kommunes teknik- og ejendomsudvalg nu drøfte sagen på et ekstraordinært møde. Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, der ikke er repræsenteret i udvalget, vil også blive inddraget for at se, om der er enighed om at tilslutte sig Stevns' høringssvar til Vejdirektoratet.

Venstre i Køge har også præsenteret et forslag om en ny Herfølgefrakørsel på Sydmotorvejen, som ikke strider mod forslaget fra Stevns til et fælles høringsvar til Vejdirektoratets vvm-undersøgelse.

Anette Mortensen regner med at få en tilbagemelding i næste uge med en tidsramme for at nå et fælles høringssvar med Køge.

Ikke tilbage til start

Hun mener ikke, at man kan sige, at man nu er »slået tilbage til start«.

- Vi ved jo nu, at med de to trafikpolitiske regeringsudspil, der foreligger, så er der en landspolitisk forståelse for, at vi har et trafik-problem, der skal løses. Og vvm-redegørelsen har jo netop været med til at gøre os klogere, så vi nu ved nogle ting, som vi ikke vidste noget om før. Jeg tænker på, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan lade sig gøre. Det har vvm-redegørelsen afdækket, så jeg synes bestemt ikke, at det har været spild af tid og penge. Ved en beslutning om en så lang og dyr vejstrækning er det vigtigt, at det bliver den rigtige løsning. Vi har kun et skud i bøssen, og det skal ramme rigtigt, lyder det fra Anette Morgtensen, som forklaring på, at hun ikke køber præmissen om, at man nu er »slået tilbage til start!«:

- Flagermusen vidste vi intet om, inden vvm-redegørelsen. Det ved vi nu, og i min optik er en løsning syd om Hårlev udelukket. Det er alt for langt væk fra det udgangspunkt, vi startede med. Derfor må vi se mod nord. Det bliver ikke let, men jeg synes egentlig Flemming Petersen (udvalgsformand fra planudvalget, red.) udtrykte det meget godt, da han sagde: Vi vil hellere kæmpe på hjemmebane i Danmark end vi vil kæmpe med EU.

Uvisheden blomstrer

Der er rigtig mange lodsejere, som har udtrykt, at det bliver meget sværere at sælge deres ejendom med så mange linjeføringer, der stadig er i spil, hvad vil du sige til dem?

- Jeg kan godt forstå, at de mennesker, som bor i de korridorer, som er i spil, de er frustrerede. Men vi bliver nødt til at gøre det rigtigt, og det tager tid, når der er så mange interessenter af den ene og den anden art. Det går ud over nogle mennesker, når man har en så lang proces. Det er uheldigt, men desværre nødvendigt at tænke langsigtet, hvis vi gerne vil have den rigtige linjeføring. Som sagt, så har vi kun et skud i bøssen, svarer borgmesteren.

Enhedslisten imod

Enhedslisten siger stadig nej til en statsvej på Stevns. Sådan skriver partiet i en pressemeddelelse, og derfor kan partiet heller ikke bakke op om et eventuelt fælles høringssvar, der bringer de nordligere linjeføringer i spil.

- Det er også tilfældet, hvis det usandsynlige skulle ske, at Stevns og Køge kommuner bliver enige om at anbefale en nordlig linjeføring tæt på Herfølge. Det gør vi af hensyn til de omfattende problemer, der er med nærmiljø og trængsel. Det sidste uanset om det er i Køge eller Stevns kommune. Derimod ser vi gerne en omfartsvej syd om Strøby Egede, skriver partiet i pressemeddelelsen, som er underskrevet af Christian Hoffnann Nielsen, Sejer Folke, Gitte Christensen og Willy Karlslund.

- Vi satser i stedet på en kollektiv trafikløsning, lyder konklusionen.

arrow Tvist om mulig vejforbindelse: - Det er politisk manipulation
02. juli 2021 kl. 18:57 Opdateret: kl. 15:37
arrow Gruppeformand: Her skal statsvejen ikke være
30. juni 2021 kl. 16:07 Opdateret: kl. 15:13
arrow Minister om statsvej: - Man må væbne sig med tålmodighed
30. juni 2021 kl. 12:32 Opdateret: kl. 12:32
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk