23. marts 2019
Skoleleder Lizette Vesterlyng Larsen havde en lidt anderledes uge end vanligt, da en landmand valgte at sprede spildevandsslam på marken, der ligger lige op ad skolen. Arkivfoto
Skoleleder Lizette Vesterlyng Larsen havde en lidt anderledes uge end vanligt, da en landmand valgte at sprede spildevandsslam på marken, der ligger lige op ad skolen. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Spildevandsslam med menneskelig afføring gav friskole problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spildevandsslam med menneskelig afføring gav friskole problemer
Opdateret 10. november 2018 kl. 07:08
Stevns - 10. november 2018 kl. 05:53
Af Erik Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Få meter fra Skelbæk Friskole ligger en mark, hvor landmanden i den forgangne uge spredte spildevandsslam fra et renseanlæg. Det førte til, at flere skolebørn samt lærere blev utilpasse på grund af den kraftige stank, som man ikke havde en anelse om, hvor kom fra.

- Jeg havde fat i pedellen, da jeg troede, at der var gået hul på et kloakrør. Men så gik det op for os, at årsagen fandtes på en mark, der ligger lige op ad skolen Her havde en landmand spredt spildevandsslam, der blandt andet består af menneskeafføring, siger skoleleder Lizette Vesterlyng Larsen fra Skelbæk Friskole, da DAGBLADET ringer og spørger til sagen, som DR Sjælland har taget op.

Friskolen er omringet af marker, og skolelederen forklarer, at skolen er vant til lugten af gylle fra dyr.

- Jeg har aldrig lugtet noget lignende, og flere af vores børn og lærere blev simpelthen dårlige. Og et enkelt barn fik det så dårligt, at eleven måtte køres hjem, siger hun.

Flere forældre har også henvendt sig til skolen og sagt, at da deres børn kom hjem, troede flere, at der var noget galt med deres eget kloaksystem. Men så opdagede de, at det var deres børn, der stank.

Det er ikke lykkedes DAGBLADET at komme i kontakt med den lokale landmand, men Stevns Kommune kan oplyse, at han havde alle tilladelserne på plads, da han spredte spildevandsslammet på markerne.

Flemming Petersen, der er udvalgsformand for Plan, Miljø og Teknik i Stevns Kommune, har derfor ikke noget at udsætte på landmanden ud over, at han måske nok skulle have informeret naboerne om, at han havde planer om at køre slammet ud på marken.

- Slammet har ligget i såkaldte mineraliserings-bede i fire år, hvor alle tungmetaller og lignende er trukket ud af det. Så reglerne er overholdt, og landmanden har seks timer til at pløje det ned, hvilket han også har overholdt. Når det er sagt, så mener jeg, at man altid kommer længst ved dialog. Alle forstår jo godt, at det er noget, vi skal af med på én eller anden måde. Og jeg må pointere, at det ikke er sundhedsskadeligt, selvom der er nogen elever, der har fået det dårligt af lugten, siger han til DAGBLADET.

Lizette Vesterlyng Larsen respekterer, at landmanden har mulighed for at bruge spildevandsslammet, men det eneste hun sådan set efterspørger, det er, at han kunne have informeret skolen om, at det skulle køres ud på marken.

- Min anke er først og fremmest, at vi ikke har fået besked, og at der ikke er taget hensyn til os og vores børn. Hvis vi havde fået besked, havde vi taget børnene ud af huset og lavet nogle udflugter, så vi var nogle andre steder, siger skolelederen fra Skelbæk Friskole.

Hun har endnu ikke haft kontakt til landmanden. På spørgsmålet om hun har tænkt sig at tage kontakt til ham, siger hun:

- Egentlig synes jeg jo, at det burde være ham, der tog kontakt til os. Men når det er sagt, så skal det ikke komme an på det, hvis det kan skabe en bedre dialog med landmanden for fremtiden.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk