22. oktober 2021
Jacob Panton Kristiansens historie vises nu i en ny dokumentar: "Den døde soldat", som på torsdag 28. marts kl. 20 vises på TV2. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Jacob Panton Kristiansens historie vises nu i en ny dokumentar: "Den døde soldat", som på torsdag 28. marts kl. 20 vises på TV2. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se ny dokumentar på tv om såret veteran fra Stevns

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se ny dokumentar på tv om såret veteran fra Stevns
Stevns - 23. marts 2019 kl. 08:59
Af Henrik Fisker

Den dramatiske historie om veteranen Jacob Panton Kristiansens oplevelser i Afghanistan og den svære tid bagefter tilbage til livet bliver nu vist på landsdækkkende tv. Det sker på torsdag 28. marts kl. 20.00, hvor TV2 sender dokumentaren: Den døde soldat. Allerede inden da kan abonnenter på TV2 Play se den på skærmen, når det passer ind i programmet.

arrow Læs også: Film om soldat fra Stevns vinder endnu en stor pris i USA

Filmen har været undervejs i to år, hvor instruktør Jesper Ærø har samarbejdet med Jacob Panton Kristiansen. Den varer 43 minutter og er produceret af SVT Film.

Lørdag kl. 16 vises dokumentaren på filmfestivalen: Cph-Dox - det sker på Aveny-T på Frederiksberg efterfulgt af en debat mellem Jacob Panton og en gruppe udvalgte politikere. Også den amerikanske ambassadør i Danmark: Carla Sands vil være til stede.

Filmen tager sit udgangspunkt på den mest dramatiske dag i Jacob Pantons liv: 31. janaur 2012. Den dag blev han under udstationering i Afghanistan ramt af en granat, skudt fem gange af en snigskytte og dør teknisk set på operationsbordet.

Men på mirakuløs vis bliver han genoplivet og overlever dermed det voldsomme angreb. Det næste, som han sanser, er, da han ligger i en dansk hospitalsseng. Senere venter en lang rekreation med støtte fra hans kone: Charlotte og datteren: Dina.

Jacob Panton blev så hårdt såret, at han ikke kunne vende tilbage til sine kammerater i forsvaret. Det bliver et hårdt slag mod hans identitetsfølelse, og frustrationen over, hvor dårligt systemet efter hans mening tager hånd om sårede soldater i tjeneste, driver ham ind i hans nye livsprojekt. Han har viet sit liv til at hjælpe andre sårede veteraner tilbage til tålelig tilværelse gennem foreningen: Veteranskytterne, som han selv har stiftet og fortsat er formand for.

Den tidligere kampvognskommandør - som i dag bor i Valløby med sin familie - har fået status af krigshelt og har modtaget flere tapperhedsmedaljer, et legat af kronprins Frederik og i 2016 Venstres frihedspris.

Året efter stillede han op for samme parti til kommunevalget og blev valgt ind i Kommunalbestyrelsen. Senere blev han uden modkandidat valgt som Venstres folketingskandidat i Faxe-kredsen, hvor han i øjeblikket venter på, at valget bliver udskrevet.

arrow Hovedperson fra prisvindende dokumentar klar til debat om filmen
07. marts 2020 kl. 16:05 Opdateret: kl. 18:10
arrow Dokumentar om stevnsbo vandt pris i Hollywood
11. november 2019 kl. 18:02 Opdateret: kl. 18:04
arrow Alt blev ændret i Jacobs liv
30. marts 2019 kl. 10:34 Opdateret: kl. 18:25
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk