24. juni 2021
- Det er en stor ære at få lov at tegne årets julemærke, siger Per O. Jørgensen. Pressefoto
gallery icon

Se billedserie

- Det er en stor ære at få lov at tegne årets julemærke, siger Per O. Jørgensen. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Per O.: En stor ære at tegne julemærket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Per O.: En stor ære at tegne julemærket
Stevns - 23. september 2019 kl. 19:59
Af Henrik Fisker

- Jeg sagde straks pænt ja tak til opgaven, for det er en stor ære at få lov at tegne julemærket. Samtidig er det et virkeligt godt formål at støtte.

arrow Læs også: Illustratorer fra Stevns skal på ny tegne årets julemærke

Sådan siger Per O. Jørgensen, der for anden gang på fire år skal tegne årets julemærke. Han er én af landets mest efterspurgte illustratorer til navnlig børnebøger, og han blev kendt både herhjemme og i udlandet, da han leverede forsidetegningerne til samtlige bøger i den umådeligt populære Harry Potter-serie.

For tre år siden vandt han en konkurrence om at tegne årets julemærke, som fonden havde udskrevet. Mærkerne årgang 2016 med alle skovens dyr, der ønsker glædelig jul, blev betegnet som et klassisk julemærke, som det så ud i gamle dage, og det blev ét af de senere års bedst sælgende mærker. Det har formentlig været medvirkende til, at Julemærkefonden allerede sent på året 2018 selv henvendte sig til Per O. og opfordrede ham til at tegne dette års julemærke - uden konkurrence med andre.

- Jeg sagde straks pænt ja tak til opgaven, for det er en stor ære at få lov at tegne julemærket. Samtidig er det et virkeligt godt formål at støtte, siger Per O.

En krævende opgave
Han lægger ikke skjul på, at det også er en krævende opgave at tegne et julemærke. Det har været lidt af en kraftanstrengelse, siger han.

Julemærket er på én og samme tid bliver til et stort billede og samtidig skal udgøre 50 små mærker med hver sit motiv. I sig selv en stor udfordring, der både kræver overblik og sans for detaljen.

- I år er der kommet en ekstra dimension ind over opgaven. For tre af de seks julemærkehjem har jubilæum i år, og det har Julemærkefonden ønsket gengivet på årets mærker. Uden at afsløre for meget kan jeg godt sige, at det har været lidt af en udfordring, siger Per O. til DAGBLADET.

For at blive inspireret til opgaven besøgte han ét af de seks danske julemærkehjem - i Hobro.

- Her talte jeg med alle og især børnene og fik et rigtig godt indtryk af det store arbejde, som laves på et julemærkehjem. Det vigtigste er, at børnene under deres ophold - som typisk varer nogle uger - får selvtilliden tilbage. De oplever, at de ikke står alene med deres problemer, men at andre typisk har det på samme måde. De føler et kammeratskab omkring dem, som de måske aldrig har oplevet før. På hjemmene lærer børnene at tage godt imod de nye, der kommer, og lukke dem ind i varmen. Af samme grund er der en løbende udskiftning, så alle ikke forsvinder på én gang. Men der kommer hele tiden nye børn til, for der er rift om pladserne - julemærkehjemmene har enormt lange ventelister, siger Per O.

Afsløring 28. oktober
Hvordan årets julemærker kommer til at se ud, afsløres som sædvanlig først umiddelbart før, at mærkerne kommer i handlen. I år sker det ved en ceremoni på Københavns Rådhus mandag 28. oktober, hvor bl.a. fondens protektor: kronprinsesse Mary deltager.

- Jeg lavede først nogle udkast, som jeg har holdt for mig selv, fordi jeg ikke var tilfreds med dem. Men i begyndelsen af dette år sendte jeg et forslag ind, som vi har forhandlet lidt om og til sidst nået til enighed om. Det er en stor proces, for derefter skal mærkerne trykkes, ligesom der skal laves gavemærker, postkort, plakater mv. Efter lanceringen følger nogle obligatoriske messer for filatelister, hvor jeg skal deltage - men resten er frivilligt for mig, om jeg vil deltage i, siger han.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk