23. september 2020
Kontantbilletterne stiger ikke, men det gør turen på rejsekort og pendlerkort fra på søndag. Foto: Henrik Fisker
gallery icon

Se billedserie

Kontantbilletterne stiger ikke, men det gør turen på rejsekort og pendlerkort fra på søndag. Foto: Henrik Fisker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pendlerne må betale lidt mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pendlerne må betale lidt mere
Opdateret 17. januar 2020 kl. 15:09
Stevns - 17. januar 2020 kl. 14:49
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Søndag bliver det lidt dyrere at køre med bus og tog, når trafikselskabet Movia regulerer sine takster. Det sker rutinemæssigt hvert år den tredje søndag i januar, og i år stiger priserne i gennemsnit med 1,6 procent. Prisstigningen er godkendt af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

I år har Movia valgt at frede kontantbilletterne, som i 2020 vil koste det samme som sidste år. Mindstetaksten er fortsat 24 kroner, som gælder for en enkeltrejse i to zoner. En billet fra Rødvig eller Store Heddinge (der ligger i samme takstzone) til Køge rækker over fem zoner og koster uændret 60 kroner, mens en billet fra Hårlev til Køge på tre zoner koster 36 kroner. En billet fra Rødvig eller Store Heddinge til Københavns Hovedbanegård strækker sig over 14 zoner, og her er prisen 132 kroner - samme takst som hidtil. Fra Hårlev til København H er der 12 zoner, som koster 116 kroner.

Mindre prisstigninger
Rejser man derimod på rejsekort eller pendlerkort, kan man i de fleste tilfælde se frem til mindre prisstigninger. Men Movia har valgt at friholde rejser på 7-10 zoner for takststigninger, for netop denne mellemlange strækning de senere år har oplevet højere stigninger end gennemsnittet. Derfor kan f.eks. pendlere mellem Køge og København se frem til uændrede takster i 2020.

Det samme gælder ikke for stevnsboerne. En rejse på rejsekort mellem Rødvig eller Store Heddinge til Køge stiger fra 32 til 33 kroner, og skal man helt til København, bliver prisen 94 kroner mod tidligere 91 kroner. Fra Hårlev til Køge stiger turen på rejsekort fra 20,50 til 21 kroner, og skal man helt til København, får man et prishop fra 74 til 77 kroner.

Bruger man pendlerkort - også kaldet periodekort - afhænger prisen af, hvor mange dage kortet gælder. Den korteste periode er 30 dage, og her stiger prisen fra Rødvig eller Store Heddinge til Køge fra 850 til 870 kroner og fra 1910 til 1950 kroner hele vejen til København. Her får pendlere fra Stevns fortsat en rabat på to zoner som et levn fra den store omlægning af takstsystemet i 2016, hvor taksterne steg kraftigt på de lange rejser. Fra Hårlev til Køge må brugere af et 30 dages pendlerkort fremover betale 270 kroner mod hidtil 262,50 kroner, mens turen hele vejen til København stiger fra 1910 til 1950 kroner.

Endelig stiger mindstebetaling for at tage cyklen med tog eller bus (enkeltbillet og rejsekort) fra 13 til 14 kroner. Mindsteprisen har ikke været justeret siden 2014.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk