23. marts 2019
Sognepræst Eigil Andreasen står her foran mindekapellet til den faldne soldat Ole Anders Frandsen på kirkegården ved Lille Heddinge Kirke. Foto: Hans Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Sognepræst Eigil Andreasen står her foran mindekapellet til den faldne soldat Ole Anders Frandsen på kirkegården ved Lille Heddinge Kirke. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Over 100 deltog på en smuk dag for en grum sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Over 100 deltog på en smuk dag for en grum sag
Stevns - 12. november 2018 kl. 14:01
Af Erik Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Eigil Andreasens mindegudstjeneste i Lille Heddinge Kirke foregik fra klokken 10, så man var klar til at udføre denne del af det samlede arrangement klokken 11 - præcis på det tidspunkt, hvor våbenhvileaftalen efter Første Verdenskrig blev indgået 11.11 1918.

arrow Læs også: Video og billeder: Mange mødte op for at mindes falden soldat

Sognepræsten - der i flere omgange har været udsendt som orlogspræst i søværnet - holdt søndag en prædiken med udgangspunkt i Første Verdenskrig.

- Det var afslutningen på én af de mest grusomme og brutale krige, som vi som menneskehed har påført hinanden ... og efter en rum tid gør vi det igen. Det er forfærdeligt, lød det fra prædikestolen, hvor præsten stod - ligesom flere tilhørere var henvist til at stå op i den lille, smukke kirke på denne dag, da lidt over 100 havde fundet vej til arrangementet.

Danmark deltog ikke i Første Verdenskrig. Men mange dansksindede var alligevel involveret, da 35.000 sønderjyder, som på daværende tidspunkt hørte til Tyskland, blev indkaldt til tysk krigstjeneste. 6.000 af dem mistede livet, og dermed kan de fleste sønderjyske familier relatere direkte til krigens gru, som en del af deres slægtshistorie.

Det var krigen, hvor en masse nye våben blev introduceret og afprøvet for første gang. Blandt andet kampvogne og ubåde, men ikke mindst giftgas var en stor, frygtet »dræber« under denne krig. Et forfærdeligt våben, som senere blev forbudt ved en internationalt konvention. Alligevel ser man kemiske våben brugt i konflikter og krige den dag i dag.

Fanebærere fra de militære organisationer og soldaterforeninger på Stevns stod i midtergangen under hele mindegudstjenesten. De gik derefter ud, og med resten af de fremmødte efter sig gik hele følget op til mindekapellet for Ole Frandsen Andersen.

Her holdt Bøgild Gammelgaard - der er formand for Forsvarsbrødrene på Stevns - en tale med udgangspunkt i den faldne stevnsbo Ole Frandsen Andersen, hvor han blandt andet sagde:

- En grum skæbne for en ung mand med livet foran sig. Eneste trøst i sorgen for hans efterladte må dog have været, at han kom tilbage til sin hjemegn og stedt til hvile her på kirkegården ikke langt fra sit fødehjem. Jeg er glad for, at vi her 100 år efter er mødt så talstærkt op for at hædre Ole Frandsen Andersen. Han gav det ultimative offer....

Net-artiklen her er en forkortet version af en reportage, der bringes i DAGBLADET Køge mandag 12. november

Du kan købe adgang til at læse hele artiklen - og resten af dagens avis - på linket her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy?utm_source=FAXE&utm_medium=SN&utm_campaign=avislink

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk