18. marts 2019
Morten Kasper har købt flere socialdemokratiske t-shirts, som han gerne viser frem, når han færdes ude i samfundet. Men aldrig på sin arbejdsplads, understreger han. Foto: Henrik Fisker
Morten Kasper har købt flere socialdemokratiske t-shirts, som han gerne viser frem, når han færdes ude i samfundet. Men aldrig på sin arbejdsplads, understreger han. Foto: Henrik Fisker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny S-formand: Tilliden er det afgørende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny S-formand: Tilliden er det afgørende
Stevns - 14. juli 2018 kl. 11:06
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Socialdemokratiets nye formand har det med at rode sig ind i forskelligt bestyrelsesarbejde, og derfor lå det ikke fjernt for ham at organisere sig politisk.

- Min kone syntes, at jeg gik og brokkede mig for meget uden at gøre noget ved det. Og hun havde ret: Det er bedre at gøre en indsats end at brokke sig på de sociale medier. Efter at jeg er kommet med i politik, har jeg opdaget, at verden er mere kompliceret, end jeg troede, siger Morten Kasper.

Han meldte sig ind i Socialdemokratiet i december 2015, fordi »der skete for lidt på Stevns«, og få måneder efter sagde han ja til at stille op til bestyrelsen i partiforeningen. Året efter tog han et nyt skridt og blev opstillet til kommunevalget. Her fik han 70 stemmer, hvilket gør ham til tredjesuppleant. I marts i år blev han uden modkandidat kåret som ny formand for partiet.

- Palle Halskov ville jo gerne stoppe, og det skulle han have lov til efter en lang indsats. Men han var jo Palle alene i verden, for han påtog sig det meste i bestyrelsen. Det kan jeg ikke leve op, for jeg går på arbejde og har en masse andet at rende til. Så jeg har fra starten slået fast, at vi har en åben bestyrelse, hvor vi deles om arbejdet, siger Morten Kasper.

Mere synlig profil
Efter knap fire måneder som formand står det klart for ham, at partiet skal være mere synligt.

- Vi skal ud at vise ansigtet og skabe en profil. Det er nødvendigt for at få flere yngre medlemmer. De er sværere at overtale end de ældre, men generationsfornyelsen er helt nødvendig. Vi er på vej og har i dag en noget yngre bestyrelse end for fem år siden, men vi er ikke i mål endnu, siger Morten Kasper.

Synligheden kom for nylig konkret til udtryk, da den socialdemokratiske bestyrelse valgte at sende et læserbrev til avisen, hvor den i klart sprog gjorde opmærksom på, at kommunens nye borgerrådgiver bør ansættes uafhængigt af forvaltningen. Indlægget kom kort efter, at et flertal i den socialdemokratiske gruppe havde stemt for en model med ansættelse i forvaltningen.

- Det var jeg jo ikke enig i, og her fik jeg fuld opbakning fra bestyrelsen. Vores parti skal varetage borgernes interesser, og hvis du er nervøs for at gå til kommunen med din sag, så er der ingen hjælp ved at kontakte en ansat i forvaltningen, siger han.

Morten Kasper synes ikke, at det er så kontroversielt, at bestyrelsen er uenig med gruppen.

- Det er vores ret at have en anden holdning. Vi ønskede at sende et signal fra baglandet - ikke bare til vores egen gruppe, men også til de øvrige partier i flertalsgruppen om, at vi forventer, at denne her beslutning bliver lavet om, når ordningen skal evalueres. Det er ikke et spørgsmål om at grave grøfter, men at sige, at nogen har lavet lidt af et selvmål, siger han.

Et politisk kompromis?
Morten Kasper har selvfølgelig spekuleret over, hvorfor tre af hans partifæller i Kommunalbestyrelsen valgte at stemme for en intern borgerrådgiver, når det nu - efter hans opfattelse - er socialdemokratisk politik at arbejde for en uafhængig ansættelse. Han vil helst tro, at det er resultatet af et politisk kompromis, hvor Socialdemokratiet har givet efter for pres fra de øvrige partier i flertalsgruppen.

- Jeg har opfattelsen af, at samarbejdet er godt og tillidsfuldt, og at vi har stor indflydelse på den førte politik. Den brede konstituering var det bedste for Stevns i stedet for den aftale, der blev indgået på valgnatten. Det har givet ro om det politiske arbejde, og Steen (S. Hansen, red.) har fået stor ros for at give plads til en Venstre-borgmester. Tilliden er afgørende for, hvem man kan arbejde sammen med - og det må være interessant for Venstre og Konservative at opleve, at Nyt Stevns og Dansk Folkeparti i dag udgør en voldsommere opposition, end vi var i sidste valgperiode, siger Morten Kasper.

Stor opgave venter forude
Han kalder resultatet af kommunevalget »fint - bare ikke helt fint nok«.

- Vi manglede ét mandat, der kunne have gjort hele forskellen. Nu fik vi det brede flertal, og det er godt for Stevns. Men jeg er ikke helt sikker på, om det er også er godt for Socialdemokratiet i det lange løb, siger han.

Bag den analyse ligger nogle uafsluttede overvejelser om, hvad der skal ske ved næste kommunevalg. Når det nærmer sig, skal partierne i flertalsgruppen ud at markere sig hver for sig - og holder det gode samarbejde til det?

Steen S. Hansen har stået i spidsen for partiet ved de seneste tre valg og tabt borgmesterposten til tre forskellige Venstre-kandidater. Ved næste valg vil han være 62 år, mens Anette Mortensen vil være 43 og have en borgmestereffekt at læne sig op ad. Stiller han op igen som borgmesterkandidat?

- Det bliver én af mine helt store opgaver som formand at forholde mig til. Og mere får du mig ikke til at sige om den sag lige nu, siger Morten Kasper, der forventer at sidde som formand mindst til næste kommunevalg i 2021.

Socialdemokrater fra '77
Længe inden da skal han føre sit parti gennem to andre valgkampe, der begge kommer inden for det næste år. Der er europaparlamentsvalg i maj 2019, mens folketingsvalget ventes inden da. Her er opgaven for Socialdemokratiet at få valgt Tanja Larsen, der vil blive lanceret som »vores folketingskandidat på Stevns« med lokale mærkesager på sit program.

- Tanja, Mette Frederiksen og jeg er alle født i 1977, så det tager jeg som et godt tegn. De første år af min tid som socialdemokrat har jeg ikke interesseret mig så meget for den nationale politik, men jeg kan godt lide den skarpe profil, som Mette har tegnet. Hun tager ansvar og tør stå ved sine synspunkter. Og det passer mig godt, at vi ikke er så forlovede De Radikale mere, siger Morten Kasper.

Heri ligger, at han er mere enig med sit eget parti end De Radikale, når det gælder udlændingepolitikken.

- Nogen er nok blevet skræmt af mediernes dækning af vores udlændingeudspil, hvor det hele ikke altid kommer med, siger han.

S-formanden ved godt, at det er risky business på forhånd at afskrive støttepartierne i en S-ledet regering.

- Selvfølgelig bliver Radikale og Alternativet sure over den udmelding, men mon ikke deres kritik også er taktisk bestemt. De prøver jo bare at få mere indflydelse. Jeg synes, at det er den rigtige kurs, som vi har lagt - men det bliver spændende på valgnatten at se, om vi kan tælle til 90 i Folketinget, siger Morten Kasper.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk