16. december 2017
En af de lokale guider viste her gæsterne fra de nordiske verdensarvssteder rundt i Sammallahdenmäki, en begravelsesplads i Vestfinland, der blev optaget som verdensarv i 1999. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

En af de lokale guider viste her gæsterne fra de nordiske verdensarvssteder rundt i Sammallahdenmäki, en begravelsesplads i Vestfinland, der blev optaget som verdensarv i 1999. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nordisk verdensarv-træf med lokal indragelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nordisk verdensarv-træf med lokal indragelse
Stevns - 22. september 2017 kl. 13:41
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Siden 1995 har de nordiske verdensarvssteder mødtes en gang om året for at diskutere og arbejde med forskellige temaer omkring verdensarvsarbejdet. Finland er vært i år og havde inviteret til den vestfinske by: Rauma som har været verdensarv siden 1991.

Nogle af de spørgsmål, som Naja Habermann, site manager i Verdensarv Stevns, og direktør samme sted Tove Damholt blev endnu klogere på var, hvordan livet midt en verdensarv er. Hvordan gør man verdensarv relevant og meningsfuldt for lokalsamfundet? Hvordan inddrager man lokalbefolkningen i verdensarvsarbejdet?

- Det er jo så vigtigt at huske, at selv om verdensarv er for alle mennesker på Jorden, så har stederne længe før verdensarven haft en særlig betydning, for dem der bor midt i eller tæt ved, siger Tove Damholt.

- En stor del af stederne i Norden har mange års erfaring med, hvordan man får de to ting til at gå op i en højere enhed, og på mødet i Finland er der mange eksempler på gode måder at arbejde sammen på. Alle steder har jo måttet opfinde en organisation, som passer til netop deres verdensarv, og det er tydeligt, at jo bedre koordineringen og samarbejdet fungerer, desto bedre er man til at løse eller helt undgå konflikter, tilføjer hun.

De fleste steder har det taget en del år at få et godt samarbejde til at køre, og budskabet i Rauma var blandt andet, at det er vigtigt at blive ved med at fokusere på samarbejdet og være opmærksom på, at verden ændrer sig, så man må også må justere samarbejdet.

- Når vi hørte, hvor længe andre steder har været om at nå frem, så kan vi se, at vi er godt med. Det var også lidt sjovt at høre, at flere steder nævnte vigtigheden af noget så enkelt som altid at være klar til at lytte over en kop kaffe. Det har jo siden starten været noget af det, vi har vægtet højt, så det bliver vi bestemt ved med, slår Tove Damholt fast.

De tre dage er ikke bare inspiration - det er nyttigt samarbejde.

- Det er selvfølgelig altid spændende at mødes og høre om arbejdet med verdensarv andre steder i Norden, men endnu bedre er, at vi altid er kommet hjem med redskaber til det videre arbejde. For eksempel kigger vi konkret på Jelling, hvor de med dygtig planlægning og kommunikation lykkes med at holde fast i kirken med kirkehandlinger for de lokale og give plads til den voksende mængde besøgende i og uden for kirken, fortæller Naja Habermann.

I 2018 er Jelling og Christiansfeld vært for det nordiske træf.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk