25. oktober 2020
Hele holdet af kommunale nordiske venner samlet i aftensolen ved Stevns Fyr onsdag aften. Foto: Stevns Kommune
gallery icon

Se billedserie

Hele holdet af kommunale nordiske venner samlet i aftensolen ved Stevns Fyr onsdag aften. Foto: Stevns Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nordisk samarbejde skal være mere konkret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nordisk samarbejde skal være mere konkret
Stevns - 23. august 2019 kl. 15:21
Af Henrik Fisker

- Vi har haft et rigtigt fint besøg med gode diskussioner, og hvor alt det praktiske klappede, som det skulle.

Det siger borgmester Anette Mortensen, som siden onsdag eftermiddag har været vært for 12 gæster fra Stevns' nordiske venskabskommuner, der mødes til et træf hvert andet år. I år var det så Stevns' tur. Gæsterne blev indkvarteret på Klinten Kursuscenter i Rødvig, og der har været rundvisning til en række af de lokale seværdigheder.

- Vi har besøgt Koldkrigsmuseum Stevnsfort, vist frem i Boesdal Kalkbrud, hvor det nye besøgscenter skal ligge, været på Højeruplund og set på fiskeleret, ligesom vi nød området ved Stevns Fyr i solnedgangen. I aftes var kommunen vært ved en middag på Vallø Slotskro, siger borgmesteren.

Alle er presset på sundhed
Under venskabstræffet drøftede repræsentanterne fra Laukaa i Finland, Östra Göinge i Sverige og Modum i Norge flere emner af fælles interesse.

- Vi har talt om sundhedsreform, hvor der i alle fire lande lægges flere og flere opgaver over til kommunerne. Vi står med de samme udfordringer med patienter, der udskrives tidligt fra sygehusene, og hvor kommunerne har en forventning om, at der følger penge med til at løse den opgave. Vi har også drøftet implementeringen af FN's 17 verdensmål, som der arbejdes med alle steder. Dog viste det sig, at Östra Göinge i Sverige ikke på samme måde som f.eks. Stevns har gjort verdensmålene til et politisk fokusområde, men i stedet blot integreret dem i det daglige arbejde, siger Anette Mortensen.

Hun bemærker i den forbindelse, at den politiske struktur i de fire nordiske lande er ret forskellig.

- Mens Norge står foran en reform af det kommunale styre, har Sverige og Danmark allerede været gennem en strukturreform. Men hvor Stevns har 19 folkevalgte politikere samlet i én kommunalbestyrelse, har Östra Göinge over 60 politikere med forskellige ansvarsområder. Det lød umiddelbart som en noget tung arbejdsgang, siger den stevnske borgmester.

Justering af samarbejdet
Deltagerne i det nordiske venskabskommunetræf bekræftede hinanden i, at samarbejdet skal fortsætte, men at det trænger til en justering.

- Tanken er at gøre det mere konkret med udvalgte fokusområder, hvor vi kan lære af hinandens erfaringer, og vi har givet hinanden resten af året til at byde ind med, hvilke områder vi skal arbejde med. Et af de områder, der blev nævnt, er arbejdet med de sårbare unge, der er noget, som vi alle kender til, siger Anette Mortensen.

Andre danske kommuner har i de senere år skruet ned for venskabskommunerne og for nogles vedkommende helt droppet samarbejdet. Senest har Enhedslisten i et oplæg til budgetforhandlingerne peget på denne mulighed som et spareforslag. Det tiltaler dog ikke borgmesteren.

- Der ligger ingen aktuelle planer om at afskaffe venskabssamarbejdet i Stevns Kommune. Udgiften er ret begrænset hos os sammenlignet med andre kommuner, og de seneste dages træf viser værdien af fælles erfaringer mellem kommunerne, siger Anette Mortensen.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk