29. oktober 2020
Juletræet er en tradition i Syrien, og derfor har det sin naturlige plads i hjemmet hos Noah og Manhal midt i Store Heddinge. Foto: Hans Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Juletræet er en tradition i Syrien, og derfor har det sin naturlige plads i hjemmet hos Noah og Manhal midt i Store Heddinge. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Noah og Manhal er klar til julefesten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Noah og Manhal er klar til julefesten
Stevns - 24. december 2016 kl. 08:24
Af Henrik Fisker

Den syriske flygtning: Noah Barazi og hans kone: Manhal al Barazi glæder sig til den danske jul. Den minder på mange måder om barndommens jul hjemme i Syrien. I aften åbner de dørene for landsmænd, der kommer for at fejre jul.

arrow Læs også: Længslen efter Aleppo

Juletræet står i stuen med al sin pynt og venter på, at vi får begyndt. Fjernsynet kører i baggrunden, hvor den charmerende lille krøltop sidder klinet til skærmen for at se Julemanden dele gaver ud til de artige børn. Sham er bare to år og har ikke nogen anelse om den borgerkrig, der sendte hendes forældre på flugt fra borgerkrigen i Syrien. Men hun ved, at det snart er jul, og så vanker der sikkert en gave eller to.

Både Noah Barazi og Manhal er muslimer og faster under ramadanen. Men de holder også jul og har altid gjort det.

- Julen er en stor højtid i Syrien, og den fejres både af kristne og muslimer. I mit hjem har der altid været juletræ med pynt på grenene - det er en tradition. Min mor satte julesokker på træet, og så lagde hun gaver til børnene ned i sokken. Så fortalte hun, at Papa Noël havde været der med en gave til os. Den tradition vil vi gerne føre videre her i Danmark, siger Noah.

Det er andet år, at Noah og Manhal fejrer jul på Stevns. Sidste år blev de inviteret til en dansk juleaften med alle de kendte traditioner hos én af deres danske venner, som er med i netværket: Venligboerne. I år er de inviteret til julefrokost hos hende 2. juledag.

Inden da åbner de selv dørene for deres syriske landsmænd. Juleaften bliver der fyldt af mennesker i lejligheden, der er indrettet i den gamle del af Store Heddinge gamle skole i Egestræde. De kommer for at holde fest, og Noah og Manhal har gæstfrit inviteret.

- Der kommer tre familier, som bor på Mandehoved, i Hårlev og i Køge. De er alle fra Syrien ligesom os selv, og når ingen af os kan være sammen med vores familie, så er det den bedste måde at fejre julen på, siger Noah.

Hjemme i Syrien serverede Noahs mor altid fisk juleaften, men i år i Danmark bliver menuen bredere sammensat.

- Vi skal have forskellige syriske retter og dessert, og vi serverer vin til maden. Det er ikke alle, der vil drikke alkohol, men det er frivilligt, og de, der har lyst, må gerne smage, siger Noah, der selv skal have vin, mens Manhal er afholdende.

De har aftalt at købe gaver til børnene. Det er ikke mindst deres fest - og derfor skal den lille familie på julegaveindkøb.

- Vi har ikke købt gaverne endnu, men vi har aftalt at køre en tur i City 2. Så får vi en tur ud af det, siger Noah.

arrow Nawwaf er blevet til Noah
24. december 2016 kl. 12:24 Opdateret: kl. 12:39
arrow Noahs nye liv på værftet
21. maj 2016 kl. 12:54 Opdateret: kl. 18:38
arrow Noah fra Latakia bor på Stevns
20. februar 2016 kl. 10:54 Opdateret: kl. 19:34
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk