22. juni 2021
Helmer Nielsen er død - 91 år gammel. Det er sådan her han vil blive husket - med et lunt smil imellem alle sine bøger i sin elskede Stevns Boghandel. Han nåede at være selvstændig boghandler i mere end 60 år. Nu har Helmer Nielsen vendt den sidste side i eventyret om sig selv. Han fik den død, han ønskede sig, hvor han passede sit arbejde i sin boghandel lige indtil det sidste. Foto: Erik Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Helmer Nielsen er død - 91 år gammel. Det er sådan her han vil blive husket - med et lunt smil imellem alle sine bøger i sin elskede Stevns Boghandel. Han nåede at være selvstændig boghandler i mere end 60 år. Nu har Helmer Nielsen vendt den sidste side i eventyret om sig selv. Han fik den død, han ønskede sig, hvor han passede sit arbejde i sin boghandel lige indtil det sidste. Foto: Erik Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nekrolog: Landets længst praktiserende boghandler er gået bort - var aktiv til det sidste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nekrolog: Landets længst praktiserende boghandler er gået bort - var aktiv til det sidste
Stevns - 15. maj 2021 kl. 05:58
Af Erik Nielsen

Han var altid leveringsdygtig i en frisk bemærkning og et smil - i tirsdags lukkede 91-årige Helmer Nielsen sine øjne for sidste gang efter kort tids sygdom. Han var aktiv som boghandler til det sidste, og i dag, lørdag, siger familien farvel til ham ved en helt privat bisættelse fra Havnelev Kirke.

I den gamle brugsbygning på Rødvig Strandvej huserede Helmer Nielsen med Stevns Boghandel lige indtil han blev syg og efter kort tids sygdom gik bort i tirsdags 11. maj.

Han flyttede sin boghandel fra torvet i Store Heddinge til Rødvig Strandvej 10 tilbage i 2011. Dengang var han 81 år, og han ville gerne kunne drive sin boghandel i forbindelse med sin bolig. Det gjorde han lige indtil det sidste med åbningstider fra 9.30 til 17 på hverdage og 9-13 på lørdage.

Som han på et tidspunkt sagde til DAGBLADET:

- Jeg ville dø, hvis jeg ikke stod op og arbejdede hver dag.

Nu er han så gået bort, 91 år gammel, og han fik ifølge sin søn, Carsten Hørling Nielsen, lige netop den død, han selv havde ønsket sig.

- Han gik nærmest bort, mens han arbejdede, siger han til avisen.

Helmer Nielsen nåede i efteråret 2020 også at fejre 60 års jubilæum som selvstændig boghandler, og dermed var han den længst praktiserende boghandler i landet.

Intellektuelt menneske

Helmer Nielsen var et intellektuelt menneske, der ikke var karrig med at øse af sin viden. Og det skete altid med enten en glød eller et glimt i øjet.

De fleste kendte ham slet og ret som den inkarnerede boghandler, han var. Men man kan opliste flere andre egenskaber og indlysende talenter hos den afdøde Helmer Nielsen.

Venligheden selv

Ud over at være boghandler var han venligheden selv, og han havde aldrig for travlt til at give et smil med på vejen - uanset om man bidrog til dagens omsætning eller ej.

Han var også et musisk menneske. Pladespilleren med de klassiske stykker fornægter sig ikke, når man besøger ham - men tidligere har han også spillet en hel del på sin violin, og så er det helt tydeligt at tiden som værnepligtig musiker ved femte regiments musikkorps i Vordingborg også fyldte Helmer Nielsen med glæde, når han tænkte tilbage på det og talte om den tid.

Familien

Helmer Nielsen blev gift i 1951, da hans første søn var på vej. Hans kone var også boghandler, og de skabte sammen en boghandlervirksomhed i Rødvig, inden de overtog Stevns Boghandel på torvet i Store Heddinge. Den 90-årige var gift tre gange, og han efterlader sig to sønner.

Sygdom har Helmer Nielsen haft tæt inde på livet i alle sine tre ægteskaber, da kræften satte tre punktummer i de sider af Helmer Nielsens livshistorie.

Humoren var lun

I karakteristikken af Helmer er det også vigtigt at nævne: den lune humor.

Helmer havde en lune og en humoristisk sans, som kun er få beskåret. Og med ganske få ord evnede han at beskrive en situation.

I en årrække var han også leveringsdygtig i flere bøger under fælles-titlen: »Smil med din boghandler«!

Aktiv handelsmand

Siden 1970 har Helmer Nielsen drevet Stevns Boghandel, Han blev uddannet i slutningen af 1940'erne ved Østsjællands Boghandel i Strøby, der dengang var en stor boghandel med salg til kunder ud over hele landet.

Han blev udlært i 1950 og kom efter militærtjenesten til Bruhns Boghandel i Roskilde. I 1960 overtog han sammen med sin nu afdøde hustru Tatol-butikken i Rødvig, der var noget af en blandet landhandel med bøger, aviser, tobaksvarer og en del mere.

I 1970 kom Stevns Boghandel til salg, og utallige borgere på Stevns er glade for, at Helmer slog til og erhvervede boghandelen i Store Heddinge. De har gennem årene altid kunne hente gode råd og vejledning om bøger - også efter han flyttede forretningen til Rødvig.

Læste meget

Han læste selv ufatteligt mange bøger og var ikke bange for at øse af sin viden. Han var den solide fagmand, der ikke blot talte folk efter munden for at sælge en bog. Hvis han ikke selv var begejstret, lagde han ikke skjul på det.

Desuden havde han så stort kendskab til de faste kunders smag, at han uden omsvøb kunne erklære, om en bestemt bog er noget for vedkommende eller ej.

Han var en levende lokal legende på Stevns, som nu er gået bort.

Han søn Carsten Hørling Nielsen forklarer, at hans far havde doneret sit legeme til videnskaben, og at Helmer Nielsen bisættelsen finder sted klokken 11 i dag, lørdag, hvor familien og indbudte siger farvel til ham ved en helt privat bisættelse fra Havnelev Kirke.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk