16. december 2017
Fredningen af Stevns Klint er den nyeste fredningssag i Danmark, og den store politiske ballade om den fylder et helt kapitel i Kjeld Hansens nye bog. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Fredningen af Stevns Klint er den nyeste fredningssag i Danmark, og den store politiske ballade om den fylder et helt kapitel i Kjeld Hansens nye bog. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Morgenluft over Stevns Klint

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Morgenluft over Stevns Klint
Stevns - 10. oktober 2017 kl. 14:17
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Forfatteren Kjeld Hansen fra Taastrup er en grundig mand. Mellem år og dag har han udgivet det ene store bogværk om Danmarks natur efter det andet og med et utal af eksempler dokumenteret sin påstand om, at naturen i dag er mere forarmet end nogensinde før, fordi uvedkommende interesser og gustne overlæg har spillet en større rolle end hensynet til naturen.

I dag udkommer hans seneste opus - en 464 sider tung sag om naturfredningens 100-årige historie i Danmark. Hvad han mener om den sag, rummes i de tre ord, der udgør bogens titel: Det store svigt. Kjeld Hansens påstand er, at den danske stat har spillet fallit som naturens store beskytter, mens private fonde og foreninger i stigende grad tager ansvaret på sig. Samlet set hører den danske natur til blandt Europas ringeste.

Kjeld Hansen har gennemgået samtlige de 5797 fredningssager, som har været rejst siden den første i 1917. Den foreløbigt sidste i rækken er ankesagen om Stevns Klint, som i øjeblikket ligger til behandling i Miljø- og Fødevareklagenævnet. Den har fået sit eget kapitel i bogen.

Balladen på Stevns
Under overskriften: Morgenluft over Stevns Klint gennemgår forfatteren spillet om den stevnske fredningssag punkt for punkt og har ikke mindst gjort flittigt brug af sin egen samling af DAGBLADET's artikler om den spektakulære sag. I forfatterens optik er det fredningssagen, der er hele årsagen til de voldsomme politiske begivenheder, som Stevns har oplevet i denne valgperiode, mens andre nok vil pege på andre udløsende faktorer, der førte til, at det politiske flertal smuldrede i Kommunalbestyrelsen, og at Venstre mistede borgmesterposten godt tre år inde i valgperioden.

Omdrejningspunktet i kapitlet om Stevns Klint er imidlertid borgmester Mogens Haugaards ageren i fredningssagen. Kjeld Hansen beskriver, hvordan han først var tilhænger af en fredning, men senere skiftede mening og blev en lige så stor modstander efter at være »blevet klogere«.

Forfatteren lægger ikke skjul på, hvem der efter hans opfattelse har gjort ham klogere - det var dels lodsejerne langs Klinten, dels egnens landmænd. Desuden en advokatredegørelse, som kommunen bestilte og betalte for, og som konkluderede, at chancerne for at vinde en fredningssag ved myndighederne var små.

Hele det langvarige og dramatiske forløb, der ikke mindst har udspillet sig internt i Venstre, rulles op i kapitlet, så eftertiden kan fastholde mindet om én af de mest dramatiske valgperioder på Stevns nogensinde.

Kapitlet slutter med følgende passus om fredningen af Stevns Klint:

»Sidste trin på vejen mod fred i den uroplagede kommune vil være behandlingen i Miljø- og Fødevareklagenævnet, der skal behandle anken og desuden godkende eller forkaste den endelige kendelse, fordi erstatningssummen overstiger 500.000 kroner. Det betyder, at der formentlig vil gå endnu et par år, før sindene falder til ro. Sårene i Venstre vil næppe læges de første årtier«.

Kjeld Hansen: »Det store svigt. Beretningen om hundrede års naturfredning i Danmark«. 464 sider, rigt illustreret. Vejledende udsalgspris: 399,95 kroner. Udkommer i dag på Gads Forlag.

Redaktionen har givet borgmester Mogens Haugaard mulighed for at svare på Kjeld Hansens kritik af hans embedsførelse i fredningssagen ved at sende ham et fortryk af denne artikel. Han har imidlertid ikke ønsket at kommentere sagen.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk