28. september 2021
Billedet her er ikke fra Troels Vests minkfarm ved Lille Linde, men fra en tidligere lejlighed, hvor avisen besøgte Morten Teglgaard Pedersen, der ejer én af de to andre minkfarme på Stevns. Den ligger ved Strøby. Derudover ligger der også en minkfarm ved Gevnø i den sydlige del af kommunen. Foto: Elmer Madsen
gallery icon

Se billedserie

Billedet her er ikke fra Troels Vests minkfarm ved Lille Linde, men fra en tidligere lejlighed, hvor avisen besøgte Morten Teglgaard Pedersen, der ejer én af de to andre minkfarme på Stevns. Den ligger ved Strøby. Derudover ligger der også en minkfarm ved Gevnø i den sydlige del af kommunen. Foto: Elmer Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Minkavlere i chok: Min kone stod og græd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Minkavlere i chok: Min kone stod og græd
Opdateret 05. november 2020 kl. 16:13
Stevns - 05. november 2020 kl. 13:09
Af Erik Nielsen

Vi har talt med én af de lokale minkavlerne, efter statsministeren onsdag eftermiddag proklamerede, at alle landets 15 millioner mink skal aflives. Troels Vest er i chok over, at han nu både skal sige farvel til sine 15.000 mink og sin branche.

arrow Læs også: Birgit og Sten i tårer: De pisser på os minkavlere mens vi ligger ned

15 millioner mink i hele Danmark skal aflives. Det kom frem på et pressemøde onsdag eftermiddag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) afsagde dødsdommen over landets mange mink. Og selvom hun ikke vil forbyde minkproduktion i Danmark, så er det i praksis en dødsdom over en hel branche, lød det umiddelbart efter fra brancheorganisationen Danske Minkavleres formand: Tage Pedersen.

På Sjælland er der endnu ikke konstateret smittede mink med corona-virus. Alligevel skal alle landets minkbesætninger nu slås ihjel. Også på de tre farme, som har besætninger på Stevns.

15.000 af de 15 millioner mink, der nu skal aflives, befinder sig på en farm ved Lille Linde uden for Hårlev. Her bor minkavler Troels Vest, som DAGBLADET har talt med umiddelbart efter den barske udmelding fra statsministeren blev bragt på direkte tv.

- Det er en sorgens dag for mig og min kone. Jeg har i hele mit arbejdsliv kunnet li' at stå op til mit arbejde, siger den tydeligt påvirket minkavler over telefonen.

54-årige Troels Vest er vokset op på en minkfarm i Nordsjælland, hvor hans far avlede mink helt tilbage fra 1960. Han har altid vidst, at han ville være landmand, og det var den vej han målrettet gik efter. Som 27-årig overtog han den allerede eksisterende minkfarm lige uden for Lille Linde.

I dag har han 15.000 mink og 2.500 såkaldte avlsdyr på sin farm.

Et slag i ansigtet

- Det er noget af et slag i ansigtet, og det gør eddermame ondt at skulle sige farvel til mit livsværk, siger Troels Vest til DAGBLADET.

Han fik onsdag eftermiddag nyheden af sin kone, at alle farmens mink skal aflives.

- Hun stod og græd, mens hun fortalte det til mig, siger han opgivende til avisen og henviser til, at han ikke aner, hvad der nu skal ske i deres liv:

- Mink-branchen er død med denne udmelding, og jeg har aldrig beskæftiget mig med andet.

Han forklarer, at han rent faktisk slapper af med sit arbejde, og andre har altid rost ham for hans måde at drive farmen på.

Er det nødvendigt?

Kan du forstå, at statsministeren har fundet det nødvendigt?

- Både ja og nej. For vi har ikke konstateret smitte her på Sjælland, og da alle avlsdyr også skal slås ihjel, så har vi ikke noget at starte op på igen. Dermed er det også definitivt slut. Der er ikke nogen, der kan starte op igen, selvom viljen skulle være der. Så skal vi til at importere fra udlandet, hvor vi ved, at der stadig florerer andre sygdomme, som vi i Danmark har været gode til at holde ude. Det er ikke muligt, siger minkavleren fra Stevns, der nu skal begynde en helt ny tilværelse.

Han er endnu uvidende om, hvad der kommer til at ske, og hvad den danske regering vil tilbyde ham og hans mange ligesindede i kompensation for det store offer, minkfarmerne i Danmark nu må give i kampen mod corona-virus.

Uanstændigt

Efter flere dages møder mellem myndighederne og de danske minkavlere var der i går stadig uenighed mellem parterne om, hvad der skal ske med de nødslagtede minks skind.

Minkavlerne vil gerne kunne sælge minkenes skind fra ikke-smittede farme på auktion, men det vil myndighederne ikke tillade.

- Det er ganske enkelt uanstændigt, hvordan dele af Christiansborg i øjeblikket behandler de ramte familier. I stedet for at hjælpe en branche, der bidrager med så mange eksportkroner og arbejdspladser i landdistrikterne, siger John Papsø, der er næstformand i Kopenhagen Fur til Ritzau.

Formand: Kvæler branche

Efter statsministerens pressemøde onsdag blev der sendt en pressemeddelelse ud fra formanden for landmændene i Landbrug og Fødevarer.

- Der findes ikke én eneste landmand, der ikke går op i både folkesundheden og menneskers sikkerhed. Men jeg vil gerne minde om, at det, der sker lige nu, er, at regeringen de facto kvæler en branche og tager livsgrundlaget væk fra tusinder af danskere. Det gør de for rullende kameraer og vel at mærke uden at kaste så meget som en redningsvest. Det her er jo kulminationen på et ufatteligt grimt forløb, hvor minkavlere er blevet mødt med alt andet end ærlighed og ordentlighed fra myndighedernes side, lyder det fra Søren Søndergaard i pressemeddelelsen. der forventer, at der øverst på regeringens dagsorden nu står ordet erstatning med store, fede bogstaver:

- Det handler ikke kun om dyrene, men om bygningerne, maskinerne og den øvrige værdikæde, der leverer foder, forarbejder eller noget helt tredje.

Baggrund for beslutning

Baggrunden for regeringens akutte beslutning er, at Statens Serum Institut har konstateret, at en ny type af coronavirus er vandret fra mink til 12 nordjyder.

Og det særligt alvorlige er, at virusset i minken er muteret, så dens spredning er mindre hæmmet af menneskelige antistoffer.

Dermed kan den nye type af virus vise sig at være en bombe under arbejdet med at udvikle en vaccine mod covid-19, fordi vaccinerne muligvis ikke kan stoppe det muterede virus, lød det fra Mette Frederiksen på hendes pressemøde onsdag:

- Statens Serum Institut har vurderet, at med den mutation af corona, som vi nu ser i Nordjylland, så kan vi risikere, at effekten af den kommende vaccine bliver svækket eller i værste fald udebliver. Derved kan muteret virus hos mink have voldsomme negative konsekvenser for hele verdens håndtering af den igangværende pandemi.

Økonomien fremadrettet

Statsminister Mette Frederiksen (S) skrev onsdag aften på Facebook, at regeringen er i fuld gang med at se på, hvordan man kan hjælpe minkavlere økonomisk.

I sit opslag indleder Mette Frederiksen med at skrive, at hun endnu en gang vil beklage dybt over for minkavlerne i Danmark.

- Som regering ved vi godt, at det bliver meget svært for erhvervet at komme tilbage igen. Og jeg vil gerne, som jeg også gjorde det på pressemødet i dag (onsdag, red.), udtrykke min store sympati og beklage over for de danske minkavlere.

- Mange af jer mister ikke alene jeres levebrød, men et livsværk. I nogle tilfælde hele slægtens værk, som er gået i arv fra generation til generation. Selv om det er en ringe trøst, så er vi nu i fuld gang med at se på, hvordan vi kan hjælpe de berørte minkavlere økonomisk, skrev statsministeren.

I forbindelse med et pressemøde onsdag præsenterede regeringen en såkaldt tempobonus til minkavlere, der selv får slået deres besætning ihjel.

Avlere får således 20 kroner per mink, de slår ihjel, hvis de tømmer besætningen inden for ti dage.

Det gælder dog kun for besætninger over 7500 dyr. For besætninger under 7500 dyr skal det ske inden for fem dage, hvis man skal have bonussen.

arrow Myndigheder håber at nordjyske mink er aflivet i næste uge
07. november 2020 kl. 10:19 Opdateret: kl. 10:20
arrow Muteret virus har alligevel ikke spredt sig til Sjælland
07. november 2020 kl. 06:48 Opdateret: kl. 16:59
arrow Formand tror ikke politikerne vil redde mink
06. november 2020 kl. 17:45 Opdateret: kl. 13:56
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk