18. juni 2021
Hans-Ole Hansen ved foden af trappen op til det kæmpestore pilehoved på Skoleengen ved Strøby Kirkesti - sidste post på Digterruten på Stevns, som blev indviet i 2015. Foto: Elmer Madsen
Hans-Ole Hansen ved foden af trappen op til det kæmpestore pilehoved på Skoleengen ved Strøby Kirkesti - sidste post på Digterruten på Stevns, som blev indviet i 2015. Foto: Elmer Madsen
Foto: Elmer Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mindeord: En visionær formidler er gået bort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mindeord: En visionær formidler er gået bort
Stevns - 08. maj 2021 kl. 15:30

Da jeg i 2015 blev valgt ind i bestyrelsen for Landsforeningen Martin A. Hansen og overtog formandsposten efter foreningens første formand, kom jeg til at arbejde sammen med en særdeles aktiv bestyrelse, hvor bl.a. Hans-Ole Hansen sad.

Hans-Ole Hansen havde i 2009 - 100-året for Martin A. Hansens fødsel - sammen med andre fremsynede personer dannet Landsforeningen. Sammen med sin hustru, nu afdøde Dorthe Hansen, sin søster, Mette Lise Rössing og Martin A. Hansen-forskeren Anders Thyrring Andersen havde Hans-Ole Hansen i 2014 afsluttet arbejdet med et særdeles fremsynet projekt, som gennem årene har været Landsforeningens »ansigt« udadtil: Digterruten Digter og Landskab - Martin A. Hansen på Stevns.

Digterruten med sine 10 lokale rutepunkter - som hvert år besøges af adskillige grupper og enkeltpersoner - danner i dag forbillede for andre litterære selskabers arbejde med at skabe lignende digteruter landet over.

Arbejdet dengang og Hans-Ole Hansens virke i Landsforeningen - indtil sygdom for få måneder siden gjorde, at han måtte trække sig fra bestyrelsen - vidner om et levende og respektfuld engagement i formidlingen af hans fars forfatterskab.

Hans-Ole Hansen var som historiker særdeles grundig og pædagogisk i sin formidling, hvilket var tydeligt i de arbejdsopgaver, som han påtog sig i Landsforeningen. Han var yderst visionær i sine bestræbelser på at markere forfatterskabet, hvilket bl.a. kan aflæses i den plancheudstilling, som Landsforeningen inden længe kan åbne for offentligheden. Plancherne udstiller - ud over information om Landsforeningen arbejde - vigtige temaer fra et forfatterskab, som levede videre i sønnen og dennes arbejde for på nye måder at synliggøre faderens tankeverden.

Det har været berigende at arbejde sammen med Hans-Ole Hansen i Landsforeningen - især når han knyttede tråde tilbage til de år, hvor han sammen med sin far foretog sakraltopografiske undersøgelser i landskabet. Arbejdet blev for den dengang 16-årige brat afsluttet med Martin A. Hansens alt for tidlige død i 1955, men påvirkningen sad i drengen livet ud. Således vakte Martin A. Hansen sin søns interesse for historien, og allerede som gymnasieelev byggede Hans-Ole Hansen sammen med nogle venner sit første stenalderhus på en lånt nabogrund, hvorfra idéen blev skabt til det, der først kom til at hedde Historisk-Arkæologisk Forsøgscenter i Lejre, nu Sagnlandet Lejre, og som fortsat udvikles efter hans mangeårige indsats frem til 1986.

Landsforeningen Martin A. Hansen har med Hans-Ole Hansens død mistet et livsvidne, som på sin helt egen måde tog arven op.

Nu, hvor Salum - den gamle præstegård i Allerslev, hvor Martin A. Hansen levede i sine sidste år, og som Hans-Ole Hansen overtog - står tom, er det af uvurderlig betydning for Landsforeningens arbejde med formidling af forfatterskabet, at der i disse dage etableres en Martin A. Hansen Samling på Liselund ved Slagelse. Også dette arbejde levede Hans-Ole Hansen med i til det sidste.

Ære være hans minde.
Ole Juul
formand for Landsforeningen Martin A. Hansen

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk