16. oktober 2019
Kjeld Hansen - har vundet en principiel sejr efter, at Miljøstyrelsen nu har reduceret antallet af officielle danske naturfredninger. 	Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Kjeld Hansen - har vundet en principiel sejr efter, at Miljøstyrelsen nu har reduceret antallet af officielle danske naturfredninger. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Miljøforfatter vinder principiel sag om antallet af fredninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miljøforfatter vinder principiel sag om antallet af fredninger
Stevns - 17. oktober 2018 kl. 13:19
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Efter at miljøjournalist og forfatter Kjeld Hansen fra Taastrup på Stevns sidste vinter kritiserede Miljøstyrelsen for at overdrive antallet af naturfredninger, er der nu udkommet en ny liste. Nu er der ikke mere 1843, men kun 378 danske naturfredninger i international klasse, skriver DAGBLADET Stevns onsdag.

Da Kjeld Hansen for et år siden udgav sit store bogværk: Det store svigt med en kritisk gennemgang af 100 års fredningssager, var én af hans hovedpåstande, at det officielle Danmark bruger naturfredningerne til at tegne et skønmaleri af naturens tilstand hertillands. Det er ikke mindst sket ved at overdrive antallet af fredninger, som lever op til internationale standarder.

Påstanden vakte opsigt i fagkredse, og den fik i begyndelsen af året daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til at iværksætte en undersøgelse af, om Miljøstyrelsen var gået ud med forkerte tal. Det skete efter, at Kjeld Hansen i en kronik i Politiken i februar skrev, at en række af fredningerne ikke var reelle.

I mellemtiden er der kommet en ny minister på posten, men Lunde Larsens undersøgelse er afsluttet, og som resultat af den har Miljøstyrelsen nu reduceret antallet af officielle danske naturfredninger i international klasse fra 1843 til 378.

Her taler vi om danske beskyttede naturområder, som kan måle sig med berømt natur som Yellowstone Nationalpark i USA og Serengeti National Park i Tanzania.

- Den nye gennemgang er lavet ud fra skrappe kriterier, som man bruger internationalt. Kun fredninger, hvor man arbejder aktivt med naturbeskyttelse, vil fremover blive talt med i statistikken, når vi indberetter til EU og FN. Fredninger af landbrugslandskaber, gravhøje, alléer, storslåede udsigter, kirkeomgivelser eller fredninger med rekreative formål er også gode og vigtige fredninger, men de skal ikke længere tælles med, når man taler naturbeskyttelse i international målestok, siger kontorchef Lisbet Ølgaard, Miljøstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Ifølge Kjeld Hansen har det kostet en million kroner at gennemgå listen over naturfredninger med lup. Men det er pengene værd, slår han fast.

- På Fredningsnævnets hjemmeside kan man læse, at fem procent af Danmarks areal er fredet. Det bliver i den offentlige debat let til, at »nu er hele Danmark snart fredet«. Nu er det slået fast, at den påstand ikke holder. Danmark er det land i EU, som har mindst natur i forhold til sit areal. Derfor er det vældigt tilfredsstillende at få på plads, at myten om de mange naturfredninger ikke har bund i virkeligheden.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk