27. juli 2021
Museumsínspektør Iben Bjørnsson har ringet til en hemmelig kilde bag Jerntæppet i forsøget på at opklare mysteriet i den store spionsag fra 1950?erne. Foto: Thomas Olsen
Museumsínspektør Iben Bjørnsson har ringet til en hemmelig kilde bag Jerntæppet i forsøget på at opklare mysteriet i den store spionsag fra 1950?erne. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Løs gåden i tophemmelig spionsag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Løs gåden i tophemmelig spionsag
Stevns - 16. juli 2021 kl. 16:58
Af Henrik Fiske

Et af sommerens tilbud på Koldkrigsmuseum Stevnsfort hedder Cosmic Top Secret, der inviterer museets gæster til at deltage i én af danmarkshistoriens største spionsager, der udspillede sig i 1950'erne under Den Kolde Krig.

Spillets navn refererer til den højeste klassificeringsgrad i Nato. Den vestlige forsvarsalliance var i alarmberedskab, da en bande smuglere opererede fra Køge og opland med at smugle cigaretter til DDR på en fiskekutter med navnet: Runa. Når sagen var ekstra penibel, skyldtes det, at smuglerne også sørgede for at bringe en skitse over Stevnsfort til DDR, der netop var Danmarks potentielle fjende i Den Kolde Krig.

- Det originale og prisvindende computerspil: Cosmic Top Secret Game er udviklet af Trine Laier baseret på virkelige hændelser. Hendes far havde arbejdet for Forsvarets Efterretningstjeneste og var forbindelsesofficer til Stevnsfort. I spillet følger deltagerne Agent T's forsøg på at opklare, hvad hendes forældre egentlig foretog sig som ansatte i Forsvaret Efterretningstjeneste under Den Kolde Krig - alt sammen baseret på rigtige begivenheder og personer, beretter museumsinspektør Iben Bjørnsson.

Trine Laiers digitale version kan spilles i velkomstbygningens udstillingsrum, hvor de, som har besøgt Stevnsfort, vil kunne genkende adskillige elementer fra fortet i spillets grafik. Samtidig har Stevnsfort lavet en analog version og flyttet det ud i museets terræn over jorden.

- Her skal spilleren sammen med Agent T opklare én af Danmarks første og største spionsager, siger Iben Bjørnsson.

Deltagerne kommer på en skattejagt med fem-seks poster, og her gælder om at finde ugler. For hver ugle, som man finder, får man en bonus, og den, der finder flest ugler, har vundet spillet.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk