23. marts 2019
Lise Søelund er optaget af at føre de gamle rytterskolers dannelsesidel videre. Foto: Erik Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Lise Søelund er optaget af at føre de gamle rytterskolers dannelsesidel videre. Foto: Erik Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Liv i Rytterskolen med mange nye ildsjæle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder: Liv i Rytterskolen med mange nye ildsjæle
Opdateret 24. september 2018 kl. 08:30
Stevns - 22. september 2018 kl. 15:16
Af Erik Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gnisterne fra mange ildsjæle, der har en veneration for skolen på Ryttervej, har vist sig i mørket, og de har ikke blot tændt et håb, men også vist, at der er en fremtid for Rytterskolen.

arrow Læs også: Åbnings-reception på historisk rytterskole

I Østsjællands Museums tid blev her blot lavet enkelte arrangementer for børn i løbet af et år, men nu er der lagt op til, at huset kan bruges som et kulturelt samlingssted for mange typer arrangementer.

Lige inden den officielle genåbning af Rytterskolen sidst i juli, blev der holdt et idé-møde, hvor hele 18 mennesker mødte op midt i ferietiden.

- Her kom der en masse idéer op, og der er potentiale i mange af idéerne, lyder det fra biblioteksleder May-Britt Diechmann, der officielt har taget Rytterskolen ind under sit ansvarsområde.

Den gamle rytterskole i Lille Heddinge et således overgået til Stevns Bibliotekerne og bliver rammen om en række kulturelle begivenheder med forfatter og filosof Lise Søelund som den udfarende drivkraft.

I årene, hvor Østsjællands Museum har stået for driften, har Rytterskolen typisk et par gange hver sommer samt ved indbudte arrangementer stået for seancen: En skoledag i 1892, hvor deltagerne har fået mulighed for at opleve den sorte skole på nært hold.

Men det er ikke den vej, som Lise Søelund ønsker at drive skolen fremover.

Idealet for de gamle rytterskoler var dannelsesidealet, og det er dette spor, som hun gerne videreføre.

Derfor er tanken at arrangere debataftener, studiekredse, koncerter, sangaftener og filosofiske saloner, hvor alle interesserede kan komme og være med, og på inspirations-mødet var der eksempelvis tanker om at holde åbent hus-møder hver tirsdag.

Og to foredrag om Rytterskolens historie bliver helt sikkert til noget.

Der var også forslag om debatter med mere nutidige emner om eksempelvis etik og moral. Derudover fortælleaftener om traditioner på Stevns.

En studiekreds om Søren Kierkegaard er også allerede sat i søen, og det første møde var forleden 19. september. Her var der fuldt booket, så man må derfor se frem til anden seance i november for at kunne deltage.

Rytterskolen er åben og har fået helt nyt liv. Det vil man også kunne forvisse sig om ved at besøge Facebook-gruppen: Rytterskolen i Lille Heddinge. Her kan man blandt andet konstatere, at skolen nu har fået doneret klaver af Line Krogh Lay.

arrow Den sorte skole er nedlagt
13. juli 2018 kl. 14:09 Opdateret: kl. 12:24
arrow Rytterskole genåbner i ny form
13. juli 2018 kl. 12:21 Opdateret: kl. 12:21

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk