6. august 2021
Per O. Jørgensens julemærke har lige netop det tvist, der gør, at eventyret bliver levende. Han satte selv nogle ord på sit værk, da han holdt tale for forsamlingen ved afsløringen på Københavns Rådhus. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Per O. Jørgensens julemærke har lige netop det tvist, der gør, at eventyret bliver levende. Han satte selv nogle ord på sit værk, da han holdt tale for forsamlingen ved afsløringen på Københavns Rådhus. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kunstneren: Julemærket er en scene fra nissernes virkelige verden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kunstneren: Julemærket er en scene fra nissernes virkelige verden
Stevns - 29. oktober 2019 kl. 20:37
Af Erik Nielsen

Per O. Jørgensen illustrerer historiske bøger og magasiner samt er ikke mindst illustrator for landets toneangivende museer. Disse arbejdsgivere efterspørger i høj grad virkelighedstro tegninger fra illustratoren til at gøre deres historiske formidling levende og så tro mod sandheden som muligt, forklarede han foran forsamlingen, da årets julemærke 2019 blev afsløret på Københavns Rådhus mandag.

arrow Læs også: Huskøb kan give Julemærkefonden et nyt domicil

- Det er også derfor, at Julemærkefonden har valgt mig til at lave årets julemærke, sagde Per O. Jørgensen.

Og det er også nogle virkelighedsnære figurer han har skabt i sin fortælling og scene på dette års julemærke, lod han forsamlingen vide.

- Nisser, de er meget skeptiske over for mennesker. Det har de altid været, og det er også derfor, at de ikke ses. I kraft af, at deres naturlige habitat er under forandring og trues af mennesket, er deres skepsis forvandlet til bekymring. Så én gang om året drager de bort for at finde steder, hvor mennesket viser sig fra sin allerbedste side. Det gør de for at blive opmuntret og få håb. Og nogle af deres foretrukne steder, det er julemærkehjemmene, sagde han og forklarede, at det er hjemmet i Hobro, han har forsøgt at afbillede i dette års julemærke. Netop i år kunne hjemmet i Hobro fejre 80 års jubilæum, hvilket blev fejret i maj måned. Og nu er det altså også foreviget i julemærket 2019.

- Nisserne har taget nogle små dyr med sig, som har det svært. Hvis man ser de små mus i venstre side, så kan man se, at de ikke ser særligt lykkelige ud. Det er fordi, deres mor er blevet ædt af en kat. Ved siden af musene kan man se nogle gæs, som jo også går en hård tid i møde. Og dem har nisserne givet lidt tøj på i håbet om, at de ikke bliver spist. Hvis I møder en gås med en høj spids, rød hat, så lad den være, lød den eventyrlige udlægning fra tegneren til tydelig fornøjelse for de fremmødte.

Foroven i Per O's scenarie kan man se et kor af dyr.

- De er med for at gøre det til en ekstra festlig lejlighed både for følget af nisser, men ikke mindst for julemærkehjemmet. Måren er en mestersanger. Men jeg ved, fordi det er mig, der har tegnet ham, at han ikke synger så fantastisk godt, som han selv tror. Han trænger til at øve sig lidt mere. Ovre til højre er der fugle, som forsøger at synge ham op, men helt ovre i højre hjørne er der også én, der bare græmmes, forklarede Per O. Jørgensen, og lagde til, at nisserne også havde taget skovfeer med sig til at drysse festøv over børnene på julemærkehjemmet.

- Nu tror de fleste, at festøv, det er noget, som gør, at man kan flyve. Men det er ikke rigtigt. Det er noget Disney har fundet på. Næh, når man bliver beriget med festøv, så sikrer det et langt og lykkeligt liv. Og derfor er det også, at jeg gerne vil støtte op om denne virkelig gode sag.

arrow Dit julemærke er også digitalt
29. oktober 2019 kl. 11:05 Opdateret: kl. 16:28
arrow Julemærkeløbet: De løb 1700 kilometer i Folkeparken
09. september 2019 kl. 11:40 Opdateret: kl. 11:40
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk