16. oktober 2021
Denne ejendom på Gydevej 2 A mellem Store Heddinge og Sigerslev har Region Sjælland registreret som mistænkt for at rumme det giftige flourstof PFOS. Det skal nu undersøges nærmere. Foto: Klaus Slavensky
gallery icon

Se billedserie

Denne ejendom på Gydevej 2 A mellem Store Heddinge og Sigerslev har Region Sjælland registreret som mistænkt for at rumme det giftige flourstof PFOS. Det skal nu undersøges nærmere. Foto: Klaus Slavensky
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunen kender ikke til Regions-udpeget brandøvelsesplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kommunen kender ikke til Regions-udpeget brandøvelsesplads
Stevns - 17. september 2021 kl. 14:24
Af Klaus Slavensky og Erik Nielsen

Et område under en kilometer fra Store Heddinge Vandværk kan være forurenet med fluorstoffet PFOS. I hvert fald kan det konstateres, at Danske Regioner har registreret området som tidligere brandøvelsesplads, hvor der muligvis er brugt stoffer, som har vist sig at blive ophobet i både mennesker og dyr.

arrow Læs også: Kommunen: Ingen fund af giftig PFOS i drikkevandet

Giftsagen fra Korsør har nu spredt sig til hele landet, inklusiv Stevns, hvor der ifølge Region Sjælland er udpeget et muligt område ved Gydevej 2A mellem Store Heddinge og Sigerslev. En adresse, der i fugleflugtslinje ligger under én kilometer fra Store Heddinge Vandværk. De 145 registrerede områder i Danmark skal nu undersøges for mulig forurening af fluorstoffet PFOS - heraf er de 74 udpeget i Region Sjælland.

Centerchef Birgitte J.T.K. Nielsen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Stevns Kommune giver udtryk for, at man er blevet bekendt med regionens kort, og at man har taget kontakt til Region Sjælland for at få afklaret, hvad der har ført til registreringen.

- Vi er ikke vidende med, at der skulle have været øvelsespladser på Stevns. Men hvis vi bliver bedt om at bistå regionen med eksempelvis jordprøver, så går vi straks i gang. Men lige nu afventer vi svar på vores henvendelse til regionen, oplyste Birgitte J.T.K. Nielsen til ugeavisen Stevnsbladet, der udkom onsdag.

Fredag formiddag har centerchefen og kommunen endnu ikke nogen melding fra Region Sjælland, hvorfor Gydevej 2A mellem Store Heddinge og Sigerslev er registreret som mistænkt for at være forurenet med PFOS.

En borgerhenvendelse

DAGBLADET har fundet frem til den kilde, som registreringen på oversigtskortet er baseret på. Det er en database fra Danske Regioner, hvor avisen har rekvireret det regne-ark, som oplister alle brandøvelsespladser i Danmark.

Ud for fanebladet for Region Sjælland er Gydevej 2A under postnummer Store Heddinge ganske rigtigt med på listen, hvor der under anmærkninger står, at registreringen er sket på baggrund af en borgerhenvendelse til regionen.

74 steder på Sjælland

Det er miljøminister Lea Wermelin (S), som har bedt landets kommuner og regioner undersøge, om der udover Korsør-sagen kunne være lignende forureningssager andre steder i landet.

I Korsør har 118 børn og voksne fået målt for høje mængder PFOS i blodet, efter de har spist kød fra det kvæg, der har græsset på en forgiftet mark.

Derfor har Danske Regioner lavet listen med over 145 nuværende og tidligere brandøvelsespladser, hvor der kan være blevet spredt brandskum med PFOS, idet de kan udgøre en risiko for mennesker, grundvand eller overfladevand, hvis det viser sig, at områderne er forurenede.

Ingen grund til bekymring

Adressen Gydevej 2 A er tidligere NIKE afskydningsplads, og området er stadig afspærret, og de militære bygninger står endnu på grunden.

NIKE Sigerslev blev sammen med landets øvrige NIKE enheder nedlagt i 1983, og det fremgår ikke umiddelbart, at området også skulle være brugt til brandøvelser, som kan medføre risiko for, at PFOS-forurening er sivet ned i grundvand eller overfladevand i nabolaget.

Til DR siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S) at der ikke er grund til bekymring, hvis man bor nær et af de områder, som skal undersøges for PFOS.

- Det er næppe alle 145 lokaliteter, der er forurenede. Derfor skal man ikke gå og bekymre sig nu. Vi arbejder så hurtigt, vi overhovedet kan, og de steder, vi vurderer, risikoen er størst, sætter vi først ind, siger Heino Knudsen ifølge DR-Nyheder.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk