21. maj 2019
Leif Sinius og Jens Rasmussen har travlt med at sætte en gammel båndoptager i stand. Foto: Henrik Fisker
gallery icon

Se billedserie

Leif Sinius og Jens Rasmussen har travlt med at sætte en gammel båndoptager i stand. Foto: Henrik Fisker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klimaet får en hånd på bibliotekets værksted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klimaet får en hånd på bibliotekets værksted
Stevns - 15. december 2018 kl. 11:08
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den Grønne Borgergruppe på Stevns havde bedt to kvindelige chefer i Stevns Kommune stå for indvielsen, da den fornylig havde indbudt til officiel åbning af deres værksted på Hårlev Bibliotek. Derfor blev centerchef for Teknik & Miljø Birgitte J.T.K. Nielsen og bibliotekschef May-Britt Diechmann udstyret med hver sin saks, så de kunne klippe det røde bånd ind til værkstedet over.

Hvis man havde de kønspolitiske briller på, kunne det godt se en lille smule ironisk ud, eftersom alle brugerne af værkstedet er ældre herrer, der hygger sig med at reparere gamle maskiner.

Som nu Bjarne Kærbo, der er 74 år og pensioneret som rådgivende bygningsarkitekt. Han havde medbragt en god, gammeldags spolebåndoptager - en Beocord fra 1960 - som ikke ville spille mere. Men den har nu fået en tur på værkstedet og er så god som ny. Det fejrede Bjarne Kærbo med at afspille en optagelse med sin datter, som han lavede i 1973, da hun var to år gammel.

Bibliotekets værksted
Værkstedet tilhører biblioteket, som har fundet nogle penge til at købe værktøj for og nu stiller lokalet til rådighed for den lokale MakerSpace - et sted, hvor foretagsomme, mest yngre, borgere kan få lov at udfolde deres kreative og håndværksmæssige evner. Plus altså Den Grønne Borgergruppe.

- Det startede engang i april, hvor vi var nogle stykker, der blev inviteret til en herrefrokost på Frivillighedscentret. Her blev vi præsenteret for ideen med at starte et værksted, hvor vi kunne lave noget energirenovering. I dag er det jo blevet moderne at smide hele apparatet ud, hvis der er en eller anden løsdel, som ikke virker mere. Men vi er stadig nogle stykker, der er vant til at reparere maskinerne i stedet for bare at købe noget nyt. Det skulle gerne resultere i mindre skrot og mere genbrug, forklarer Per Bækmark, der er 81 år, pensioneret ingeniør og en slags talsmand for gruppen.

Energirådgivning
Genbrugsfolkene er kun den ene del af Den Grønne Energigruppe. Den anden driver en personlig rådgivning, hvor man kan droppe ind og få gode råd om, hvordan man kan lave energiforbedringer på sit hus. Folkene i denne gruppe har praktisk erfaring med, hvordan man gør noget konkret for at mindske energi- og resurseforbruget i hverdagen.

En af dem er 75-årige John Valeur, der er pensioneret gymnasielærer i matematik og fysik og selv har tegnet og bygget sit energirigtige hus i Arnøje. Han er klar til at dele ud af gode tips - f.eks. at sætte små, vandrette vindmøller på taget og på den måde skabe billig strøm. Det kan bl.a. bruges til at drive varmepumper med.

- Vi er nogle gamle nisser, men det afholder os ikke fra at gøre noget for klimaet, siger han.

Alle kan være med
I anledning af den officielle åbning har herrerne på værkstedet fået besøg af Mette Raaschou. Hun er uddannet antropolog og ansat som projektkoordinator hos organisationen: Vedvarende Energi, der står bag Den Grønne Borgergruppe.

- Vi har hjulpet med til at starte gruppen på Stevns op. Velux Fonden har afsat knap tre millioner kroner til lokale grupper, der har fokus på grøn omstilling. De første fire grupper er etableret på Samsø, i Faaborg-Midtfyn Kommune, i Randers og på Stevns. Gruppen på Stevns har fået 25.000 kroner til løbe projektet i gang, siger hun.

Der er flere andre lokale energigrupper på vej, og det hedder noget så fint som et metodeudviklingsprojekt. Men Mette Raaschou lægger vægt på, at de lokale projekter skal være bredt funderede.

- Vi vil gerne have alle med i den grønne omstilling - ikke kun de unge, og ikke kun de højtuddannede akademiske byboer. Projektet har ikke kun en miljøvinkel, men også et socialt formål. Derfor er det rart at se, at der kommer nogle ældre mænd i gruppen, for det er typisk dem, der savner fællesskabet på arbejdspladsen efter, at de er gået på pension. Her kan de få lov at bruge deres hænder og deres viden om, hvordan man får teknik til at fungere, siger hun.

Per Bækmark understreger, at selv om alle de nuværende medlemmer af Den Grønne Energigruppe er ældre herrer, så er der også plads til både yngre og kvinder, der har lyst at være med.

Den Grønne Energigruppe mødes hver mandag kl. 18-20 på Hårlev Bibliotek. Hvis man vil i kontakt med Energi infocaféen, kan man kontakte Bjarne Kærbo på tlf. 61 86 39 59. Hvis det gælder Grøn Genbrug, kan man ringe til Per Bækmark på tlf. 23 30 76 54.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk