20. november 2018
Katten er i dag lavet af pap og er ikke levende som ved middelalderens fastelavnsfester.
Katten er i dag lavet af pap og er ikke levende som ved middelalderens fastelavnsfester.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Katten slås af tønden hele søndagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Katten slås af tønden hele søndagen
Stevns - 09. februar 2018 kl. 14:03
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Henrik Fisker
Søndag er det fastelavn, og dermed er der atter frit slag for udklædte prinsesser, gorillaer og omvandrende tandpastatuber - og loven om maskeringsforbud er endnu ikke trådt i kraft.

En tilhørende del af festlighederne er skikken med at slå katten af tønden, og dyreelskere kan glæde sig over, at middelalderens skik med at bruge levende katte i tønden forlængst er gået af mode. For 500 år siden kunne kattekongen - det var ham, der slog tønden i stykker, så katten kunne slippe ud af tønden og løbe væk, hvis den altså stadig kunne løbe - se frem til et helt års skattefritagelse, og det gjorde tøndeslagningen meget populær på den tid, oplyser hjemmesiden: videnskab.dk.

På Stevns holdes der fastelavnsfester en række steder, og som tidligere år er det nu mest kirkerne, der holder traditionen i hævd. Her følger en oversigt over de arrangementer, som redaktionen er bekendt med:

Hårlev Kirke holder fastelavnsgudstjeneste kl. 10.15, hvor Keld Hansen fortæller bibelshistorie fra sit dukketeater. Bagefter er der tøndeslagning på gårdspladsen og kaffe med fastelavnsboller i forsamlingshuset.

I Valløby Kirke er der gudstjeneste kl. 10.30, hvor man gerne må komme udklædt. Bagefter står Valløby Borgerforening for tøndeslagningen i forsamlingshuset.

I nabosognet: Store Tårnby er der gudstjeneste kl. 13.00, hvor Børnekoret synger med. Bagefter er der tøndeslagning og gamle lege i forsamlingshuset.

I Frøslev Kirke er der gudstjeneste kl. 14.00 med efterfølgende fastelavnsfest i forsamlingshuset arrangeret af Juletræskomiteen.

Havnelev Kirke har gudstjeneste kl. 14.00 og bagefter tøndeslagning ved Sognehuset i Lille Heddinge. Man må gerne komme udklædt til begge dele.

Hellested Kirke holder gudstjeneste kl. 14.00, hvor man som noget nyt kan supplere salmesangen med sange fra Disneys Junglebogen. Bagefter er der tøndeslagning med præmier til både kattekonger, kattedronninger og den bedst udklædte.

I Strøby er der kl. 15.00 tøndeslagning på pladsen foran Kirkeladen med servering af varm kakao og fastelavnsboller.

Endelig holder Magleby Borgerforening sin egen fastelavnsfest - helt uden kirkelig medvirken. Det foregår på Skelbæk Friskole kl. 14.00 med tøndeslagning, præmier til bedst udklædte samt salg af kaffe, te, øl og vand samt hjemmebagte fastelavnsboller.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk