18. oktober 2019
Geomuseum Faxe har lavet denne visualisering af havkrokodillen, som Peter Bennicke fra Tommestrup har fundet rester af ved Mundehoved.
Geomuseum Faxe har lavet denne visualisering af havkrokodillen, som Peter Bennicke fra Tommestrup har fundet rester af ved Mundehoved.
Foto: jesperm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Havkrokodillen fra Mandehoved

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Havkrokodillen fra Mandehoved
Stevns - 08. maj 2019 kl. 14:28
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den særdeles ivrige amatørgeolog Peter Bennicke fra Tommestrup har atter fundet en spændende overraskelse fra fortiden. Senest fund af et fossil i Stevns Klint er resterne af en havkrokodille med det latinske navn: Thoracosaurus, som dengang var almindelig i det hav, der dækkede Danmark.

Peter Bennicke fandt de fossile rester af krokodillen ved Mandehoved. Det består af to velbevarede tænder og to hudpanserplader - eller osteodermer, som er plader af knogle, der ligger i huden, og som er belagt med hornlignede materiale, som danner de karakteristiske panserplader ned langs ryggen og siderne på en krokodille.

- Mønsteret i pladerne varierer blandt forskellige typer krokodiller, og sammen med fundet af de to lange slanke tænder kan vi med rimelig sikkerhed sige at der er tale om en krokodille at slægten Thoracosaurus, som var den mest almindelige havkrokodille i tiden lige omkring slutningen af kridttiden og starten af tertiærtiden, siger museumsinspektør Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe.

Thoracosaurus var en slægt af havkrokodiller, der levede i sidste halvdel af kridttiden og den efterfølgende danien-tid, og som tilsyneladende ikke blev påvirket af massedøden på grænsen mellem de to tidsperioder, der udslettede både dinosaurerne og de store marine krybdyr som mosasaurerne. Thoracosaurus havde meget lange smalle kæber med tynde krumme tænder og var specialiseret i at fange fisk.

- Krokodillen er fundet i områder, der ligger langt fra nærmeste fortidige kystlinie. Således lå det nuværende Mandehoved langt fra nærmeste kystlinje, som skulle helt ovre i det østlige Skåne. Det viser, at de var gode svømmere, der ikke var bange for at jage langt fra land, siger Jesper Milàn.

Han er ud over at være museumsinspektør også formand for det danske danekræ-udvalg, som nu vil undersøge fundet nærmere.

- Jeg er meget begejstret for dette fund, Hidtil har vi i Danmark kun kendt enkelte fund af få løse Thoracosaurus-tænder fra tiden lige omkring slutningen af kridttiden. Vi skal hele tre millioner år længere frem i tiden, hvor kalken i Faxe Kalkbrud blev dannet, før vi for alvor kender rester af Thoracosaurus fra det danske område. Så selv om det kun er to tænder og to panserplader, der er tale om, så udfylder de et vigtigt tomrum i historien, siger han.

Fundet vil blive udstillet på Geomuseum Faxe senere på året. Her kan man også se en livagtig rekonstruktion af, hvordan Thoracosaurus så ud i levende live.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk