13. december 2019
Pyramiden er lukket midlertidigt på grund af fund af asbest i jordbundsprøver. Foto: Erik Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Pyramiden er lukket midlertidigt på grund af fund af asbest i jordbundsprøver. Foto: Erik Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fund af asbest-fibre aflyser koncert over fire dage i Pyramiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fund af asbest-fibre aflyser koncert over fire dage i Pyramiden
Opdateret 03. juli 2019 kl. 11:03
Stevns - 03. juli 2019 kl. 09:31
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Urklang i Spil - fire stort anlagte koncerter, der skulle have fundet sted 22.-25. august i den store pyramide i Boesdal Kalkbrud - er aflyst. Baggrunden er et nyligt fund af asbest, der stammer fra tagpladerne, som er lige så gamle som Pyramiden selv, dvs. fra 1950'erne. Målingerne er foretaget i juni af Dansk Miljø Rådgivning på foranledning af Stevns Kommune.

arrow Læs også: Alle skal registreres hvis de har arbejdet i asbest-lukket pyramide

Holdet bag UrKlang i Spil har arbejdet intenst på den nye forestilling siden oktober. Bo Karbergs spektakulære instrument: Urklang er udviklet med mange nye klange og muligheder for, at flere musikere kan spille på det samtidig. Lene Vestergårds tekst blev til i januar-marts. Birgit Løkkes nye komposition til Urklang lå færdig i begyndelsen af juni. Efter tre korprøver i maj-juni er koret på plads med såvel tekst, musik som rum. Pernille Planteners lysplan ligger klar. Flyers og plakater er trykt. Aftaler om ansættelser og samarbejder er blevet indgået.

Nu bliver det hele sat i stå. Beslutningen om at opgive koncerterne blev truffet fredag 28. juni af en enig bestyrelse i Foreningen Klint, der også stod bag de to multiteaterforestillinger: Klint og Klint 2, der blev opført i Pyramiden i henholdsvis 2016 og 2018. De involverede musikere, solister og korsangere er informeret om aflysningen, mens offentligheden først fik besked via en pressemeddelelse onsdag morgen.

- Vi mener ikke, at vi har noget valg. Som bestyrelse og arrangører er vi arbejdsgivere for de mange medvirkende, ligesom vi naturligvis har et ansvar over for publikum. Vi ved, at asbest kan være kræftfremkaldende, og jeg ligger i øjeblikket søvnløs over, hvad vi allerede to gange har udsat mange mennesker for ved opførelsen af Klint. Ikke mindst piner det mig, at unge mennesker med livet foran sig har kravlet rundt oppe under tagpladerne for at sætte kilometervis af kabler op. Vi har ikke skænket det en tanke, at de kan have fået asbest direkte ind i kroppen, og det har jeg det dårligt med, siger Lene Vestergård, der er projektansvarlig for Urklang i Spil.

Selv blev hun først opmærksom på faren for asbest i Pyramiden, da hun på grundlovsdag 5. juni blev kontaktet af Tim Warner. Lene Vestergård delte flyers ud til deltagerne ved grundlovsfesten i Munkegårdsparken, da Tim Warner gjorde hende opmærksom på problemerne med asbest i Pyramiden.

Tim Warner har gennem 10 år har arbejdet med indeklima og forsegling af forurenende byggematerialer. Han har på egen foranledning undersøgt forholdene i Pyramiden. Ifølge Lene Vestergård gjorde Tim Warner hende opmærksom på, at »det må betragtes som uforsvarligt at arbejde i Pyramiden, indtil omfanget af forureningen af asbest kendes«.

Lene Vestergård kontaktede dagen efter Flemming Petersen - formand for Plan, Miljø og Teknik-udvalget, som sendte bekymringen videre til Teknik og Miljø forvaltningen i Stevns Kommune. Næste dag blev der bestilt den undersøgelse hos Dansk Miljø Rådgivning (DMR), som nu har svaret tilbage.

I pressemeddelelsen fra Foreningen Klint hedder det, at Urklang i Spil »udskydes«. Ordvalget er bevidst og understreger håbet om, at der findes en løsning, der kan muliggøre en opsætning på et senere tidspunkt.

Men det bliver svært, erkender Lene Vestergård.

- Urklang i Spil er et færdigt koncept designet til netop Pyramiden i Boesdal Kalkbrud. Det er svært at flytte koncerterne til en anden lokalitet. Vi vil aldrig kunne sælge billetter i en sportshal, så vi skal på jagt efter nogle historiske rammer, der knytter sig til naturen. Men lige nu er der ingen af os, der har fantasi eller overskud til at forestille os, hvor det kunne være, siger hun.

Alle, der har købt billetter til sommerens koncerter, vil få pengene tilbage. Om aflysningen også betyder, at Foreningen Klint skal tilbagebetale de godt 200.000 kroner i fondsstøtte, som er modtaget fra forskellig side, ligger ikke klart. Et af de centrale problemer i den forbindelse er, at en del af pengene allerede er brugt eller disponeret i det forberedende arbejde.

Net-artiklen her er en forkortet version af en artikel, der bringes i DAGBLADET Køge onsdag 3. juli.

-Du kan købe adgang til at læse hele artiklen - og resten af dagens avis - på linket her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy?utm_source=FAXE&utm_medium=SN&utm_campaign=avislink

arrow Krav om registrering i Boesdal: Hvad gør kommunen
16. juli 2019 kl. 13:05 Opdateret: kl. 13:19
arrow Fredning i Boesdal afblæst af bygningssyn
14. juli 2019 kl. 05:47 Opdateret: kl. 13:17
arrow Ekspert: Fjern ubeskyttede asbestplader hurtigst muligt
06. juli 2019 kl. 05:58 Opdateret: kl. 06:58

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk