16. juli 2019
Karsten Visby - fylder 75 år på mandag 11. februar. Foto: Henrik Fisker
Karsten Visby - fylder 75 år på mandag 11. februar. Foto: Henrik Fisker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fødselsdag: Kulturel græsrod med sine meningers mod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødselsdag: Kulturel græsrod med sine meningers mod
Opdateret 11. februar 2019 kl. 09:08
Stevns - 09. februar 2019 kl. 14:11
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Præcisering: Datoen for fødselsdagen er rettet til lørdag 9. februar.

Karsten Visby er én af de personer på Stevns, som mange utvivlsomt har en mening om. Ikke kun fordi den aktive mand gennem mere end 40 år har haft en meget stor kontaktflade til mange dele af det offentlige liv, men også - og måske ikke mindst - fordi han aldrig har anset det for en dyd at lægge skjul på sine holdninger.

Da han således gik på pension som skoleleder i 2004, slog han med et citat af tidligere ombudsmand Lars Nordskov Nielsen fast, at man som offentligt ansat har »en skærpet forpligtelse til at bruge sin ytringsfrihed, så problemerne bliver belyst så korrekt som muligt«.

Udtalelsen faldt efter, at den daværende borgmester Lars Asserhøj i et læserbrev havde kaldt Karsten Visby og hans kone: Gerd for »meningsdannere«. Et prædikat, som Visby bestemt ikke var ked af.

Meningsdanner blev han også i denne uge, da ægteparret meldte ud, at de forlader det parti, som de har været en så aktiv del af gennem mere end 40 år. De kunne ikke længere se sig selv som en del af Socialdemokratierts udlændingepolitik, der i deres optik er blevet en tro kopi af Dansk Folkeparti, som statsminister Nyrup engang kaldte for »aldrig stuerene«.

Lørdag kan Karsten Visby se tilbage på et 75 år langt liv, der er præget af et stort engagement i samfundslivet. Det er ikke mere end et par uger siden, at hans kone - der i en årrække sad i Kommunalbestyrelsen - rundede samme milepæl.

Skoleleder og debattør
Dialekten afslører stadig, at Karsten Visby er tilflytter fra Nakskov. Som ung lærer kom han og Gerd til Boestofteskolen i 1971 og blev en del af et ungt, dynamisk lærerteam på kommunens største skole med flere end 600 elever. Da han 33 år senere gik på pension - heraf de 17 som skoleinspektør - havde han bestridt lederfunktioner gennem 28 år. Han havde - sagde han i sit afskedsinterview med DAGBLADET - haft »Jordens bedste job«, men han valgte selv at sige det op. Han var dels skeptisk over for den politiske beslutning om at lægge skolerne sammen to og to i Gl. Stevns Kommune, dels direkte uenig i en politisk beslutning om at skære de såkaldte AKT-timer til elever med særlige behov væk. Og det meldte han ud med høj og klar røst, da han sendte sin opsigelse.

Når han i samme afskedsinterview kaldte sig selv for »den loyale embedsmand«, der altid udfører de politisk trufne beslutninger, skal det netop ses i sammenhæng med ovennævnte opfattelse af den offentligt ansattes pligt til at ytre sig.

Kandidat og aktivist
Ytringspligten tog han med sig ind i pensionisttilværelsen. Året efter var valgår, og Karsten Visby stillede op som kandidat for Socialdemokratiet og førte en aktiv valgkamp. Han blev dét år DAGBLADET's flittigste læserbrevskribent på Stevns med kommentarer til adskillige forhold i det offentlige liv. Valget i november 2005 blev dog en skuffelse for Karsten Visby, der med blot 79 personlige stemmer ikke opnåede valg til den 27 mand store kommunalbestyrelse i den nye Stevns Kommune.

Men det slog ikke den aktive mand af banen. Han havde allerede i flere år været på banen for kulturlivet på Stevns, for han sætter en ære i at skabe og dele kulturelle oplevelser med andre. Som medlem af Kulturloftets bestyrelse og af det hedengangne Kulturelt Samråd har han været med til at sætte adskillige skibe i søen.

I adskillige år har han været den uundværlige græsrodsaktivist i Snurretoppen. Han har gennemlevet biografens mange op- og nedture, men kan glæde sig over, at det på rekordtid lykkedes at skaffe kapitalgrundlaget for den livsnødvendige digitalisering, der er fundamentet under Store Heddinges biograf. Ofte er det ham, der står i operatørrummet og sætter filmen i gang - eller bag disken i foyeren og sælger slik og sodavand.

Han er også ankermanden bag Snurretoppens seniorbio og operagruppen, der jævnligt samler en trofast flok af musikglade mennesker til både optagelser og live-transmissioner fra verdens store scener.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk