26. maj 2020
En kridtblok på 40-50 tons løftes op fra Stevns Kridtbrud ved Mandehoved. Foto: Rikke Michael Hansen
gallery icon

Se billedserie

En kridtblok på 40-50 tons løftes op fra Stevns Kridtbrud ved Mandehoved. Foto: Rikke Michael Hansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fiskeleret flytter til Boesdal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fiskeleret flytter til Boesdal
Stevns - 19. september 2019 kl. 14:28
Af Rikke Michael Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tidligt mandag morgen var der stor aktivitet ved Stevns Kridtbrud. En mellem 40 og 50 ton tung kridtblok blev hejst op fra bruddet og fragtet videre til Boesdal Kalkbrud.

Blokken - der måler fem meter i længden og én meter i bredden samt 1,8 meter i højden - består ikke bare af kridt, men har også en tydelig stribe af det 66 millioner år gamle fiskeler. Det fiskeler, der som bekendt er årsagen til, at Stevns Klint i 2014 blev udnævnt til Unesco Verdensarv.

Arbejdet med at få blokken skåret fri og stabiliseret har stået på siden august, og forud har været en lang planlægningsperiode på næsten et år.

- Det har været afgørende for de involverede fonde at kunne præsentere fiskeleret i det kommende besøgscenter, fortæller formanden for Fonden Stevns Klint Besøgscenter: Per Røner.

- En fortælling om Unesco-verdensarven kunne således ikke ske uden det synlige bevis for Jordens dramatiske periode for 66 millioner år siden. Fondene er derfor også meget glade for samarbejdet med Omya, som via sin flotte donation har bidraget til, at vores gæster vil kunne se fiskeleret helt tæt på, fortsætter han.

Tydelig stribe af fiskeler

Det var museumsinspektør ved Østsjællands Museum Jesper Milan, der sidste år i september ved et tilfælde bemærkede det fine lag af fiskeler i kridtbruddet:

- Jeg stod ude ved vejen ved udkigsposten og fik i min kikkert øje på en stribe af fiskeleret, som var meget veludviklet og tydeligt. Faktisk den bedste, som jeg har set længe, fortæller museumsinspektøren, som sammen med direktøren for Verdensarv Stevns: Tove Damholt tog kontakt til Omya A/S, der ejer Stevns Kridtbrud.

- Heldigvis ville Omya gerne lege med, og vi gik i gang med at planlægge arbejdet, siger Jesper Milan.

Midlertidigt ophold på p-pladsen

Omya A/S har således doneret kridtblokken, mens anlægs- og nedrivningsfirmaet G. Tscherning A/S har stået for selve udførelsen af arbejdet med hjælp fra bl.a. Total Diamant til borearbejdet og fra Christiansen & Essenbæk, som har »pakket stenen ind« i sprøjtebeton samt BMS, der er specialiseret i kraner og lifte samt transport af tunge emner.

Blok på lastbil

Den tonstunge blok hejses over på ladet af
en lastbil. (Foto: Rikke Michael Hansen) 


- Det har været en rigtig spændende opgave, som har krævet en del planlægning, inden vi kunne gå i gang med selve arbejdet, fortæller formand i Tschernings anlægsafdeling Emil Johannessen, der fulgte slagets gang mandag morgen. Og heldigvis gik alt efter planen.

Efter godt to timers arbejde med at få løftet den store blok op fra bruddet og sat den forsvarligt fast på ladet af lastbilen blev blokken fragtet sikkert til Boesdal Kalkbrud, hvor den nu står opbevaret på parkeringspladsen, indtil den kan komme endeligt på plads i besøgscenteret.

For at beskytte blokken og fiskeleret mod vind og vejr er den omsluttet af armeringsjern og et 10-12 centimeter tykt lag sprøjtebeton - og inden vinterens komme får den formentlig også tag over sig.

Når blokken får sin endelig plads i besøgscentret, bliver minimum én - og muligvis flere - af siderne skåret fri for beton, så fiskeleret kan vises frem til de mange besøgende.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk