25. oktober 2020
Tekstilkunstneren Susanne Nielsen har taget initiativ til miniatureudstillingen og bidrager selv med denne krave: »Søskende« .
Tekstilkunstneren Susanne Nielsen har taget initiativ til miniatureudstillingen og bidrager selv med denne krave: »Søskende« .
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fernisering: Kulturloftet går ned i format

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fernisering: Kulturloftet går ned i format
Stevns - 12. oktober 2020 kl. 17:41
Af Henrik Fisker

Miniaturekunsten viser, at det største kan indeholdes i det allermindste.

Sådan lyder det fra Kulturloftet, som indbyder til fernisering på lørdag med en række små værker, der har det lille format til fælles. Er der tale om billedkunst, må de højst måle 20 gange 20 centimeter, og hvis vi er ude i skulpturer eller et andet tredimensionelt udtryk, er kravet 20 gange 20 gange 20 centimeter. Men værkerne må gerne være mindre.

Måske har arrangørerne ladet sig påvirke af årstallet: 2020? Selv oplyser Kulturloftet, at når de nu blænder op for sin første udstilling med miniaturekunst, er det for at imødekomme den stigende interesse for genren både blandt udøvere og publikum. Initiativet er taget af Susanne Nielsen.

Miniaturekunsten har sin oprindelse i bogkunsten længe før, at Gutenbergs opfindelse gjorde bogen alment udbredt. I den europæiske renæssance begyndte man at male ganske små portrætter og landskaber, der var tiltænkt et liv uden for bøgerne. Malerierne var detaljeret udført, og formaterne var meget små - sjældent over fem centimeter i højden.

En af de første malere, der gjorde genren til sit speciale, var tyskeren Hans Holbein den Yngre. Genren bredte sig hurtigt til resten af Europa, og fra midten af 1600-tallet og frem til begyndelsen af 1800-tallet havde den sin storhedstid.

I 1960'erne vokser interessen igen for kunst i det lille format. Nybruddet sker i tekstilkunsten, og der arrangeres talrige biennaler og triennaler rundt omkring i Europa i de følgende årtier. Formaterne er blevet større, men de er stadig små. 20x20x20 cm er det maksimale format på de allerfleste af disse udstillinger.

En lang række kunstnere er inviteret til at deltage i udstillingen. Fællesnævneren er, at de enten har en relation til Stevns eller er aktive i Åbne Atelierdøre. 30 kunstnere har taget imod udfordringen og udstiller små værker i alle genrer.

Det drejer sig om følgende: Anette Nielsen, Annette Sjølund, Bente Ansholm, Birgit Larsen, Bo Karberg, Charlotte Mannstaedt, Dorte Kaas, Grethe Tranberg, Henrik Drent, Inger Jepsen, Inge Lise Valentin, Jeff Ibbo, John Kahn, Katrine Hauerslev Rostén, Lotte B. Larsen, Lykke Petersen, Maj-Britt Bille, Miriam Reiner, Ole Bach Sørensen, Per O. Jørgensen, Steen Johannesen, Susanne Nielsen, Susanne Stanley, Torben Olesen, Ulla Thornberg, Vera Rahbek, Vibeke Frost, Vibeke Juul Johansen og Hanne Julie Johansen.

Der er fernisering på Kulturloftet på lørdag 17. oktober kl. 11.00, og udstillingen kan ses i bibliotekets betjente åbningstid til og med lørdag 14. november.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk