20. oktober 2021
To stevnske partihoppere på vippen: Jørgen Gregersen og Torben Rønnebæk repræsenterede ved sidste valg Stevnslisten, som blev nedlagt i marts 2015. I dag opstiller de henholdsvis for Radikale og Venstre. Foto: Bjørn Armbjørn
To stevnske partihoppere på vippen: Jørgen Gregersen og Torben Rønnebæk repræsenterede ved sidste valg Stevnslisten, som blev nedlagt i marts 2015. I dag opstiller de henholdsvis for Radikale og Venstre. Foto: Bjørn Armbjørn
Foto: Bjørn Armbjørn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fem forlod deres parti på Stevns

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fem forlod deres parti på Stevns
Opdateret 23. oktober 2017 kl. 14:50
Stevns kommunalvalg - 23. oktober 2017 kl. 13:43
Af Henrik Fisker

Fem af de kommunalpolitikere, som blev valgt til Stevns Kommunalbestyrelse ved valget i 2013, har siden da forladt deres parti. Hertil kommer et medlem, som har nedlagt sit mandat i Kommunalbestyrelsen og givet plads til en suppleant.

arrow Læs også: To partier afviser partihoppere

Dermed har 26,3 procent af politikerne foretaget et partihop, hvilket placerer Stevns i en helt særlig liga på det kommunale danmarkskort. Ifølge en opgørelse lavet af DR har 164 af de lige knap 2500 folkevalgte kommunalpolitikere forladt deres parti i løbet af valgperioden. Det svarer til 6,6 procent. Stevns ligger dermed fire gange så højt som landsgennemsnittet.

Samtidig viser statistikken, at blot en tredjedel af landets byråd i dag har de samme politikere, som blev valgt for fire år siden. I 20 af landets 98 byråd har tre eller flere af de folkevalgte forladt det parti, som de blev valgt for - på Stevns som nævnt fem.

- I udgangspunktet er der nok en del vælgere, som føler, at den repræsentant, som de har stemt på, har svigtet dem, siger valgforsker Johannes Andersen til Ritzau.

Kommunalvalgforsker Christian Elmelund-Præstekær fra Syddansk Universitet har med udgangspunkt i de seneste to kommunevalg beregnet, at partihoppere kun har omkring halvt så store chancer for at blive genvalgt som de partitro kandidater. Vælgerne bryder sig tilsyneladende ikke om partihopperi.

- Hvis vi kigger på dem, der er forblevet partitro, så er det cirka 60 procent, der bliver genvalgt. Men hvis man kigger på dem, der har hoppet, så er det kun cirka 28 procent. Det dækker over ret store forskelle blandt partihopperne, men samlet set halveres deres chance for at blive genvalgt groft sagt, siger forskeren til DR.

Venstre har på landsplan mistet flest byrådsmedlemmer, nemlig 43. Af dem er de fleste gået til Liberal Alliance. Men Venstre har til gengæld taget imod 22 fra andre partier. Målt i procent er det største frafald imidlertid gået ud over Dansk Folkeparti. Ud af de 255 folkevalgte ved sidste kommunevalg har de 36 siden forladt partiet - det svarer til 14,1 procent.

På Stevns ser listen over partihoppere således ud:

- Jørgen Gregersen forlod i marts 2015 Stevnslisten, som blev nedlagt. Han meldte sig efterfølgende ind i Det Radikale Venstre, hvor han er opstillet som nummer 2.

- Bjarne Østergård Rasmussen blev i november 2015 ekskluderet af Venstres gruppe. Han har siden været løsgænger i Kommunalbestyrelsen og genopstiller ikke til kommunevalget.

- Thor Grønbæk forlod i oktober 2016 Det Konservative Folkeparti og stiller nu op for Borgerlisten Stevns.

- Mogens Haugaard forlod i januar 2017 Venstre og stiller nu op for Nyt Stevns.

- Inge Milbrat forlod i janaur 2017 Venstre og tilsluttede sig Nyt Stevns, som hun stiller op for til valget.

Hertil kommer Flemming Petersen, som tog konsekvensen af, at Bjarne Østergård Rasmussen blev smidt ud af Venstres gruppe. Han nedlagde sit mandat i Kommunalbestyrelsen for at bevare sit medlemskab af partiet, som han stiller op for til valget.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk