19. juni 2021
Den nyskårne evangelist Marcus ses her i midten på prædikestolen i Højerup gamle kirke. Foto: Jens Carl Jørgensen
Den nyskårne evangelist Marcus ses her i midten på prædikestolen i Højerup gamle kirke. Foto: Jens Carl Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Evangelisten Markus er vendt hjem til Højerup gamle kirke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Evangelisten Markus er vendt hjem til Højerup gamle kirke
Opdateret 09. juni 2021 kl. 18:47
Stevns - 09. juni 2021 kl. 17:49
Af Henrik Fisker

Tilbage fra svundne århundreder har Det Nye Testamentes fire evangelister ladet sig se fra prædikestolen i mange danske kirker. Matthæus, Markus, Lukas og Johannes ses ofte udført som træfigurer, der skuer ud over menigheden, som sidder andægtigt på kirkebænkene og lytter til deres udlægning af det gode budskab.

Således også i Højerup gamle kirke på det yderste af Stevns Klint. Kirken blev taget ud af brug i 1912, da den nye Højerup Kirke blev indviet, og i 1928 styrtede kirkens kor i havet.

Men selv om prædikestolen undgik samme skæbne, har der i flere år kun været to af de fire evangelister på deres pladser. For nogle år siden blev Markus på skammeligste vis stjålet af en ukendt person, og en dag lå Johannes på gulvet under prædikestolen bukket under for tidens tand.

Han blev samlet op og lagt i en papkasse, som ved det seneste formandsskifte i Selskabet Højeruplund blev overdraget til den nye formands varetægt. Men Jens Carl Jørgensen fik ham op af papkassen, og da kirken i 2018 blev restaureret, blev Johannes sat fint i stand og kom op at hænge på sin gamle plads på prædikestolen.

Arbejdet med at restaurere evangelisten Johannes er udført af snedkermester Claus Engholm Pedersen fra Køge, som efter endt arbejde gav Selskabet Højeruplund et tilbud om at genskabe Markus, så kvartetten af evangelister kunne blive genskabt. Det er dette arbejde, som han nu har afsluttet, og derfor hænger der ny en ny Markus på den ledige plads i kirken.

Pengene til træskærerarbejdet er bevilget af Augustinus-fonden.

Samme billedskærer har desuden tilbudt at udføre en nyskæring af Sct. Clemens-figuren og Maria med barnet, der begge blev stjålet fra kirken i 1999.

- Det overvejer vi for tiden i Selskabet Højeruplund, lyder det fra formanden.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk