16. juni 2021
Jørn Farø er en ivrig amatør-arkæolog, der vandrer rundt med sin metaldetektor lige så snart, han får »færten« af noget. Foto: Erik Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Jørn Farø er en ivrig amatør-arkæolog, der vandrer rundt med sin metaldetektor lige så snart, han får »færten« af noget. Foto: Erik Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et gammelt slangehoved kom op i lyset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Et gammelt slangehoved kom op i lyset
Stevns - 30. juni 2020 kl. 06:34
Af Erik Nielsen

Jørn Farø er kendt som tidligere landbetjent på Stevns, men de senere år er han blevet mindst lige så kendt for at finde utallige af fortidens skatte med sin tålmodighed og metaldetektor som tro følesvende.

Ved udgravningen til det nye naturområde i Køge Nord er arkæologerne blandt andet stødt på en grav, der tyder på tilhørsforhold til et stort høvdingedynasti på Stevns.

Her fandt arkæologerne fra Museum Sydøstdanmark ved den store udgravning seks grave, der dukkede op. De lå spredt med op til 500 meter i mellem og de er også spredte i tid, så de kan være fra omkring 200 - 400 efter kristus. I den mest spektakulære af gravene fandt de fine lerkar og et dyreoffer - samt en slangehovedfingerring af guld.

Fundet af den fine guldring fortæller arkæologerne, at stedet på et tidspunkt i historien har været hjem for en person eller familie, der nød en høj status i samtiden. Så det har nok været en familie fra Himlingøje.

- Den her slags fingerring er, hvad vi kalder en højstatusmarkør og især slangeudsmykningen her kan være med til at kæde fundet sammen med andre fund i nærheden, forklarede arkæolog Pernille Rohde Sloth for nylig til avisen.

Og ja - det fik Jørn Farø ud af busken. For han har for nylig fundet en tilsvarende slangefingerring - den fandt han blot på én af sine ture ved Strøby.

- Jeg vil ikke komme nærmere ind på, hvor jeg fandt den, men da jeg læste historien fra Køge i DAGBLADET, så synes jeg da også, at I skulle vide, at noget tilsvarende er fundet her for nylig, forklarer amatørarkæologen fra Stevns til avisen.

Hans fund er afleveret til Museum Sydøstdanmark.

I den yngre romerske jernalder, 150-400 år efter kristus ved vi fra tidligere fund, at der var et magtcentrum med et høvdingedynasti - et proto kongedømme - ved Himlingøje på Stevns. Det kan man enten tage til Himlingøje eller ind på nationalmuseet for at forvisse sig om.

Dynastiet her var karakteriseret ved rige gravlæggelser, og der er siden 1800-tallet fundet fine glas, offergaver og flotte smykker - specielt de her fingerringe og armringe med slangemotiver.

Dem uddelte man til ens netværk og personer man var allieret med, så fundet her ved Egedesvej og på Stevns peger på, at der har været en forbindelse mellem det magtfulde dynasti og så de her satellitområder, som man tidligere har fundet flere af.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk