20. november 2019
To tænder fra en mosasaur. Foto: Jesper Milan
gallery icon

Se billedserie

To tænder fra en mosasaur. Foto: Jesper Milan
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Endnu et spændende fund ved Stevns Klint

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Endnu et spændende fund ved Stevns Klint
Opdateret 22. marts 2019 kl. 09:58
Stevns - 21. marts 2019 kl. 17:34
Af Erik Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det absolutte toprovdyr i Kridttidens hav der dækkede Danmark for 66 millioner år siden var mosasaurerne. Mosasaurerne var en gruppe havlevede krybdyr i familie med slanger of firben der havde tilpasset sig et liv i havet, og som kunne blive op til 15 meter lange. Ved Stevns og Møns Klinter i Danmark er der gennem tiden fundet fossiler fra tre forskellige arter af mosasaurer, men desværre altid i form af enkelte tænder og isolerede knoglestykker.

Nu er der gjort et nyt spændende fund ved Stevns Klint. Fundet er en stor kridtblok som blev fundet af den lokale amatørgeolog Peter Bennicke fra Tommestrup på Stevns. Under en af sine utallige fossil patruljer langs stranden, fandt han en kridtblok hvor der stak i hvert fald to tænder og nogle knoglestykker ud af.

Med stort besvær fik han bakset blokken med hjem og gik i gang med at præparere på den, og efter mange timers møjsommeligt arbejde var der kommet syv tænder til syne samt adskillige knoglefragmenter. Tænderne kunne identificeres til den type mosasaur der hedder Plioplatecarpus, som havde lange slanke krumme tænder, perfekte til at snappe og fastholde et bytte med. I Danmark har Plioplatecarpus hidtil nu kun været kendt fra fund af enkelte løse tænder ved Stevns Klint.

Museumsinspektør Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe udtaler:

- I de 10 år jeg har været museumsinspektør her, er det her det største fund af en mosasaur jeg har set fra Danmark. Hidtil har vi været glade for at der blev fundet et par enkelte løse tænder om året, så sådan et fund hvor der pludselig ligger mange knogler og tænder sammen er helt vildt!. Jeg glæder mig meget til at inkorporere det i vores udstilling om livet i Kridttidens hav.

Fundet er så sjældent og imponerende, at det er blevet rapporteret til Danekræ udvalget i Danmark og vil blive vurderet på næste møde som afholdes inden sommer.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk