19. oktober 2019
Leif Sylvester i sit atelier, hvor der ud over malerbøtter og pensler også står et klaver parat. Foto: Klaus Slavensky
Leif Sylvester i sit atelier, hvor der ud over malerbøtter og pensler også står et klaver parat. Foto: Klaus Slavensky
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En sand multikunstner træder op i Spilledåsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En sand multikunstner træder op i Spilledåsen
Stevns - 22. marts 2019 kl. 13:58
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Leif Sylvester er - som formanden for Kulturforeningen Spilledåsen præcist udtrykker det i en pressemeddelelse - en i særklasse farverig personlighed. Han har været med så længe og sat sig så mange aftryk på en række forskellige kunstneriske platforme, at det formentlig er meget få personer i Danmark, som ikke er løbet over manden på et eller andet tidspunkt.

Den tapre mand fra stenbroen, som hans trofaste makker gennem et helt voksenliv: Erik Clausen præsenterede ham, da de to drog land og riger rundt med deres gadegøglershow i Clausen & Petersen. Senere filmatiseret i roadmovien: Cirkus Casablanca - og samarbejdet fortsatte i en række af Clausens perlerække af socialrealistiske danske film.

Leif Sylvesters sange blev folkeeje, da han i halvfjerdserne optrådte sammen med Eva Madsen i Sylvester & Svalerne, og Mormors kolonihavehus - skrevet af Leif Sylvester - blev en nærmest uopslidelig landeplage.

Men en dag syntes han, at sangene havde nået et punkt, hvor de gentog sig selv - og så lagde han musikken på hylden. I årene efter spillede Leif Sylvester flere filmroller, men kastede sig med stor appetit på malerkunsten. Ligesom andre kolleger i musikbranchen - Troels Trier og Johnny Madsen for at nævne et par af de mere succesfulde - har Leif Sylvester fundet ro og fordybelse i maleriet, og hans billeder er i dag en efterspurgt vare.

Overlevede en operation
Men den gode historie fornægter sig aldrig. I en moden alder - Leif Sylvester fylder 80 næste år - har han samlet en række fortællinger fra sit lange liv, siden det hele startede i en baggård på Amager. Det blev til en række nye sange, som han udgav i februar 2017 på comeback-albummet: Ama'r. I november sidste år fulgte han op med endnu en plade med den skæbnetunge titel: Født til at dø.

Fornylig fortalte Leif Sylvester i DR's Sundhedsmagasinet, hvordan han har stået en operation mod aorta-aneurisme (udposning på pulsårerne) igennem. Det er en alvorlig sag at have »en bombe i maven«, og derfor var han ikke i tvivl om, at uden operationen »så havde jeg ikke været her i dag«.

Det - og meget andet i hans liv - har sat tankerne i gang og sangene på papiret. I Klaus Slavenskys fine portrætinterview med Leif Sylvester (trykt i Stevnsbladet 5. marts og Oplev 16. marts) siger han bl.a. om sit livtag med skæbnen: - Jeg har jo selv prøvet det, også været alene; har fem børn med tre forskellige kvinder. Sidste gang jeg blev skilt, så besluttede jeg mig for, at nu gad jeg ikke det der pis mere; rende rundt og støve noget op. Næ, kunsten skulle blive min elskerinde. Og så sker der selvfølgelig det, som skal ske, så dukker hun op. Den eneste ene, siger jeg så. Nummer fem, griner han.

Tæt på udsolgt koncert
På onsdag 27. marts står Leif Sylvester på scenen i Snurretoppen sammen med dele af sin familie og en gammel musikerven. Stemmen er blevet endnu mere rusten siden sidst, og sammenligningen med Tom Waits' askebægerrøst holder. Men det er en erfaren mand med noget med hjerte, der vender tilbage til den rytmiske scene - i det mindste for en kort bemærkning.

Spilledåsen melder, at interessen for at høre Leif Sylvester & Friends er så stor, at koncerten formentlig bliver udsolgt. Derfor har arrangørerne besluttet at koncentrere billetsalget et enkelt sted - nemlig på billettelefonen på nummer 3057 1999. Billetterne på hjemmesiden samt Kontorcentret i Store Heddinge og Staxens Boghandel i Hårlev er derimod trukket hjem. Prisen for en billet er 225 kroner og 200 kroner for medlemmer af Spilledåsen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk