25. oktober 2021
Klar til at stemme på Hotherskolen.
gallery icon

Se billedserie

Klar til at stemme på Hotherskolen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Eleverne på Stevns stemmer Mette Frederiksen til magten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eleverne på Stevns stemmer Mette Frederiksen til magten
Stevns - 01. februar 2019 kl. 13:26
Af Henrik Fisker

Hvis det står til de ældste elever på de stevnske skoler, kan Danmark godt forberede sig på et magtskifte på Christiansborg. Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen kan rykke ind i Statsministeriet. Det er resultatet af torsdagens skolevalg på Stevns, hvor fem skoler deltog. Eleverne i 7.-9. klasse var inviteret til at stemme, skriver DAGBLADET Stevns fredag.

Men nu er det ikke alene op til de stevnske skoleelever at sammensætte Folketinget. Landsresultatet af skolevalget giver et lille flertal til blå blok og tilbyder således Venstres Lars Løkke Rasmussen fire år mere i Statsministeriet. Interessant nok er blå bloks flertal på landsplan næsten identisk med rød bloks flertal på Stevns - begge steder står det i runde tal 52-48 procent til de to blokke.

Men der er meget store forskelle på stemmefordelingen på de fem stevnske skoler, der deltog. Og når rød blok redder sejren hjem på Stevns, skyldes det først og fremmest en massiv socialdemokratisk valgsejr på Strøbyskolen. Her blev ikke færre end 139 af de 212 gyldige stemmer sat ud for liste A - det giver en valgsejr på over 69 procent. Hvad der præcist har udløst denne jordskredssejr, er ikke let at afgøre - men måske har DSU-politikeren i onsdagens paneldebat: Carl Emil Lind Christensen været særligt godt skåret for tungebåndet.

R vandt på friskole
Også Stevns Friskole i Rødvig kan notere sig for et flertal til rød blok. Her blev Radikale Venstre største parti med 14 af de 29 gyldige stemmer. Liberal Alliance fik ikke en eneste stemme på skolen, må skoleleder og partiets spidskandidat Rasmus Englund notere.

Derimod var der stort flertal til blå blok på såvel Store Heddinge Skole, hvor Konservative blev størst skarpt fulgt af Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre. På Hotherskolen blev Konservative det klart største parti med 26 stemmer ud af 70 mulige. Og Gymnastikefterskolen Stevns fejrede Venstre triumf ved at sætte sig på 60 af 166 stemmer. Ved det forrige skolevalg i 2017 var skolen den eneste på Stevns, der var med, og dengang blev Alternativet største parti. Denne gang var der 11 på efterskolen, som stemte på Uffe Elbæks parti.

Overordnet kan det konstateres, at de stevnske elever foretrækker de fire gamle partier. Socialdemokratiet er størst med 35,2 procent efterfulgt af Venstre med 20,7, Konservative med 13,1 og Radikale med 11,1 procent. Yderfløjene i begge blokke scorer kun få stemmer blandt de unge på Stevns.

Stemmefordelingen her på siden ser i øvrigt noget anderledes ud end den, som Stevns Kommune torsdag aften lagde på sin hjemmeside. Årsagen er, at kommunen kun har opgjort stemmetallene for de tre folkeskoler og ikke medtaget stemmerne fra Stevns Friskole og Gymnastikefterskolen Stevns, selv om alle stemmer ved et rigtigt folketingsvalg naturligvis stemmer lige meget.

Hellested Friskole og Skelbæk Friskole deltog ikke i dette års skolevalg - for Hellesteds vedkommende ikke på grund af manglende interesse, men fordi skolen i øjeblikket har travlt med meget andet, oplyser skoleleder Keld Andreasen.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk