21. juni 2021
Orla Madsen har sagt sin stilling som museumsdirektør for Østsjællands Museum op per 31. maj. Foto: Erik Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Orla Madsen har sagt sin stilling som museumsdirektør for Østsjællands Museum op per 31. maj. Foto: Erik Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Direktør siger op inden åbning af nyt museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Direktør siger op inden åbning af nyt museum
Stevns - 20. marts 2019 kl. 12:55
Af Erik Nielsen

Stevns Museum i Højerup og Haslev Museum samt flere magasiner rundt omkring i Faxe og Stevns Kommuner er under museumsdirektør Orla Madsen blevet lukket og pakket, og alle effekter er flyttet til nye lokaliteter i det nedlagte rådhus i Faxe.

arrow Læs også: Nyt kulturmuseum åbner med særudstilling i sensommeren

Nu har alle så gået og ventet på, at Orla Madsen skulle melde en åbningsdato ud for den nye permanente udstilling i de mange, nyerhvervede kvadratmeter.

Det kommer dog ikke til at ske. For efter et timelangt foredrag på Østsjællands Museumsforenings generalforsamling i aftes, hvor han gennemgik hele flytningen af effekter, meddelte direktøren, at han fratræder sin stilling med udgangen af maj, da han i en alder af 61 år har sagt ja til at realisere et arkæologisk projekt støttet af tre museer i det midtjyske.

Opsigelsen sker uden, at der er sat dato på en åbning af det nye museum i Faxe, og på et tidspunkt, hvor der med Orla Madsens egne ord mangler cirka 10 millioner kroner for at realisere en permanent udstilling

- Det er ikke helt almindeligt at flytte et helt museum, indledte museumsdirektør Orla Madsen, da han tirsdag aften var inviteret til museumsforeningens generalforsamling for at holde foredrag om Østsjællands Museum i 2018 - og ikke mindst museets planer fremover.

Direktøren har dog ikke blot flyttet ét, men hele to museer fra deres oprindelige destination til en helt ny, siden han tiltrådte sin stilling for cirka halvandet år siden i oktober 2017.

Selve lukningen af Stevns Museum og Haslev Museum for at flytte alt til de nyerhvervede lokaliteter i det nedlagte rådhus i Faxe har været beskrevet indgående her på siderne under både Stevns- og Faxe.

Rammerne er, bortset fra gulvet, tæt ved at være klar - der mangler dog blandt andet lidt solfilm på ruderne, så den kommende udstilling ikke tager skade af sollys.

Vi har også tidligere skrevet, at hvis det står til museumsdirektør Orla Madsen, så skal man på fondsjagt efter cirka 10 millioner kroner, før den nye udstilling i det nye museum i Faxe kan åbne dørene.

I aftes gennemgik han således hele processen for de cirka 35 fremmødte. Men under sin afrunding af foredraget projekterede han et lidt kryptisk powerpoint-slide op på det hvide lærred i mødesalen i det gamle Tinghus i Store Heddinge:

»Rigtige tidspunkt (31. maj 2019), ny direktør, naboer i Europa og gammel kærlighed ruster ikke!«

Ikke noget, som beskueren umiddelbart fik noget ud af, før Orla Madsen uddybede stikordene.

- Jeg har sagt min stilling op per 31. maj 2019. Jeg er jo oprindeligt arkæolog, og hvis jeg skal nå at føre nogle af de ting ud i livet, som jeg brænder for, så er det nu. I den sammenhæng mener jeg også, at det er det rigtige tidspunkt for Østsjællands Museum, da forarbejdet nu er lavet, og man står med en konkret opgave. Derfor har jeg valgt at trække mig nu og give plads for en ny direktør for Østsjællands Museum, der kan gøre den permanente udstilling færdig. Det bliver ikke mig, sagde den afgående museumsdirektør til forsamlingen, der sad lidt mundlamme tilbage.

DAGBLADET kom med flere spørgsmål i spørgetiden for at komme nærmere en åbningsdato af det nye museum, men Orla Madsen var i aftes ikke manden, der ville sætte ord på den side af sagen. Han forklarede dog flere gange, at man var velkommen til at ringe og få en rundvisning i de »lukkede museums-lokaliteter«.

Han har tidligere over for DAGBLADET været inde på, at det kan være en god idé, at åbne en mindre særudstilling, inden den permanente udstilling, hvilket han i januar udtalte ville ske i løbet af foråret. Det er dog droppet.

- Jeg vil nødigt stå her i dag og sige andet, end jeg regner med, at det bliver i løbet af i år, sagde han blandt andet i den sammenhæng - og det bliver altså ikke med ham ved roret.

Han pegede dog på, at man ikke må glemme, at Østsjællands Museum fortsat har et yderst velfungerende koldkrigsmuseum foruden Geomuseum Faxe.

Den afgående museumsdirektør er oprindeligt arkæolog, og hans opsigelse bunder i, at han - inden har bliver »for gammel til det« - ønsker at færdiggøre et projekt med en udgravning i Jylland, som han var projektleder af i perioden 1986-1993. Det arkæologiske projektet, som han nu kaster sig over, er ifølge Orla Madsen støttet af Moesgaard Museum, Midtjyllands Museum samt Horsens Museum.

arrow Her er den nye direktør i Østsjællands Museum
05. juni 2019 kl. 21:22 Opdateret: kl. 21:22
arrow Museumsforening kritiserer kommunal-politikere
21. marts 2019 kl. 05:50 Opdateret: kl. 13:02
arrow Den nye bestyrelse i museumsforening
21. marts 2019 kl. 05:50 Opdateret: kl. 13:04
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk