25. marts 2019
Traditionen med at se tilbage på, hvad avisen skrev for år tilbage, er ikke ny. Det samme gjorde DAGBLADET i juli 1978, hvor der var gået 50 år, siden et lokomotiv fra Østsjællands Jernbaneselskab (ØSJS) i 1928 antændte spåntaget på Rødvig Station. Billedet her er af væsentligt nyere dato. Foto: Jørgen Skjoldan
Traditionen med at se tilbage på, hvad avisen skrev for år tilbage, er ikke ny. Det samme gjorde DAGBLADET i juli 1978, hvor der var gået 50 år, siden et lokomotiv fra Østsjællands Jernbaneselskab (ØSJS) i 1928 antændte spåntaget på Rødvig Station. Billedet her er af væsentligt nyere dato. Foto: Jørgen Skjoldan
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det skete på Stevns - fra avisens arkiver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det skete på Stevns - fra avisens arkiver
Stevns - 08. juli 2018 kl. 12:25
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

16. juli 1938
Slemt hærværk ved Sierslev Kridtbrud

Forvalter Mortensen-Barrit har fredag eftermiddag indgivet en anmeldelse til politikontoret i Storehedinge, der set på baggrund af de fredningsbestræbelser, som for tiden søges gennemført ved Klinten, er af alvorlig karakter.

Stranden ved Sierslev Kridtbrud har i de sidste år været stærkt besøgt som badested af egnens unge, og det gør heller ikke noget, når de bare vil opføre sig ordentligt, men i går blev det forvalteren for broget. Man har længe lagt mærke til, at der blev kastet sten ned fra Klintens top i udgravninger som kridtbruddet, men selv om det har været til gene for arbejdet, har man dog nogenlunde set gennem fingre med det.

I går blev det for galt. Der blev kastet store kampesten ned, så en tipvogn og taget på et oplagsskur blev ødelagt. Hærværket er nu af en sådan karakter, at man overvejer, om det vil være nødvendigt helt at forbyde adgang til stranden på kridtbruddets grund. Det skulle nødigt ske, men så må man også forlange, at der er så megen kultur blandt egnens ungdom, at den selv holder orden. Politiet arbejder nu med anmeldelsen, og når de skyldige er fundet, vil der ikke blive lagt fingre imellem.

13. juli 1948
Spritfabrikkerne køber jord ved Rødvig

Yderligere 10 tønder land erhvervet til den nye spritfabrik.

Hvis spritfabrikken ved Rødvig kommer i gang, og det kan der næppe herske tvivl om, da koncessionsspørgsmålet er i orden, vil der blive tale om et meget omfattende projekt.

Efter hvad vi erfarer, har A/S De danske Spritfabrikker foretaget yderligere grundkøb i Rødvig, idet fabrikken har købt endnu 10 tønder land af gårdejer Peter Olsens tidligere ejendom. Arealet er ligesom de tidligere købte 10 tønder land beliggende vest for landevejen mellem denne og banen.

Fabrikken har dermed sikret sig et grundareal på 20 tønder land, og købet står antagelig i forbindelse med planer om en betydelig udvidelse af det tidligere projekterede fabriksanlæg.

11. juli 1958
Ung stevnsbo belønnes af Carnegie-Fonden

Reddede druknende dreng med en gren, som den nødstedte bed sig fast i.

Carnegie-Fonden foretager i dag den store uddeling af belønninger til en række af hverdagens helte. Blandt dem, der vil modtage belønning for udvist heltemod, er den 17-årige malerlærling Mogens Riis fra Sierslev.

Den dramatiske situation, der gav anledning til, at Mogens Riis - der er søn af arbejdsmand Martinus Riis, Sierslev - blev indstillet til den belønning på 200 kroner, som han nu modtager, udspilledes i en tørvegrav i Sierslev Mose.

To-tre drenge løb på skøjter på mosens is, og den 12-årige Jørgen Nielsen kom under skøjteløbet ud på isen over den største af tørvegravene, som har en dybde på 4-5 meter. Pludselig brast isen, og drengen faldt igennem.

Den dengang 15-årige malerlærling Mogens Riis var den første, der kom til. Mogens Riis havde selv løbet på skøjter på gadekæret og satte resolut kurs mod stedet, hvor Jørgen var gået igennem. Mens isen knagede under ham, rakte Mogens en gren, som han i forbifarten rev af et træ, ud til Jørgen, som imidlertid var så forkommen, at han ikke magtede at gribe fat i grenen.

Mogens Riis stak derefter resolut grenen ind i munden på Jørgen, som havde kræfter nok til at bide sig fast i grenen, og det lykkedes i sidste øjeblik at få den nødstedte dreng bjerget op.

13. juli 1968
"Det kan byen ikke være bekendt...."

Rosernes by.......
Det var et slogan, der blev lanceret, da man fandt ud af, at det ville være både kønt og hyggeligt med blomster langs asfalt, fortovsfliser og husfacader.

Og de steder, hvor der er kommet blomster, er det både festligt og smukt.

Men....
Prøv lige en dag, hvis De føler trang, at vove Dem ind på byens offentlige toiletter ved Tinghuset. Der fornemmes sandelig ingen rosenduft.

En turist kom i går til redaktionen og erklærede, at det svineri kunne byen altså ikke være bekendt.

Redaktionen formeredes efter køn og gik på inspektion såvel her som der. Og kom ved den påfølgende gruppediskussion til det resultat, at det sikkert var lige slet hos både d og h. Turisten har ubetinget ret: Vi kan ikke være det svineri bekendt!

Rent bortset fra almindelig »lokumspoesi og porno«, som tilsyneladende er et uudryddeligt fænomen, forefandtes lokaliteterne i en uhumskhed, som vi skal afstå fra en detaljeret omtale af. Anvendelse af kost samt hensigtsmæssig brug af vand, sæbe, andre rensemidler såvel som lidt håndværker grej anbefales - det sidste f.eks. til opsætning af manglende fliser, og husk ruller 00!

19. juli 1978
Da lokomotiv tændte ild i Rødvig station

»I morges ved 9-tiden blev spåntaget på Rødvig stations- og varebygning antændt, antagelig ved gnister fra et rangerende lokomotiv. Ilden fængede på otte forskellige steder. Personalet begyndte straks at bekæmpe ilden, der slukkedes i løbet af en halv time, da Motor-Zone-sprøjten fra Store-Heddinge og sprøjten fra Lille-Heddinge var kommet til. Brandskaden var ikke stor, men stationsforstander Lundahls møbler led en del skade ved vand og ved for fleres vedkommende at blive kastet ud fra første sal."

Sådan skrev Østsjællands Folkeblad (nu DAGBLADET) i en notits den 18. juli 1928 - altså for 50 år siden. Men som det så ofte går, når man skal arbejde hurtigt, får man ikke alle kilderne med, og dagen efter, altså i dag for 50 år siden - kom et lille efterskrift:

»Vi er på grund af forskellige forlydender blevet anmodet om at gøre opmærksom på, at det var stationspersonalet og fiskerne, der ved deres kraftige redningsarbejde under branden på stationen frelste såvel denne som kroen fra at gå op i luer. Da brandvæsenet kom til, var ilden omtrent bekæmpet«.

Men dengang tog det altså en halv time for brandvæsenet at nå frem.

Knud Rasmussen, Stevns Lokalhistorisk Arkiv

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk